Προτεραιότητα στις οικιστικές αναπτύξεις του Ελληνικού δίνει η Lamda Development, καθώς θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο η ανάπτυξη γραφειακών ακινήτων, που σχεδιαζόταν στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου.

Η εισηγμένη είχε, ούτως ή άλλως, χρονικά τοποθετήσει την ανάπτυξη γραφείων από το 2028 κι έπειτα, όπως διευκρίνισε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «μετά την πανδημία, τα γραφεία δεν είναι “της μόδας”, ούτε η πρώτη επιλογή των funds. Δε βρήκαμε ελκυστικές τιμές για να προχωρήσουμε σε συμφωνία, αλλά θα επανέλθουμε στο μέλλον», τονίζοντας πως δεν έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια για δημιουργία γραφειακών ακινήτων, καθώς θα επιχειρηθεί ξανά το 2025 η προώθηση ή μια ενδεχόμενη συνέργεια.

Την ίδια ώρα, τα γραφεία «απαλείφονται» και από το Ellinikon Mall (ή Vouliagmenis Mall, όπως λεγόταν μέχρι πρόσφατα το εμπορικό κέντρο επί της Λ. Βουλιαγμένης).

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στον επανασχεδιασμό του mall και στη μετατροπή των γραφείων που σχεδιαζόταν να καταλάβει η Τράπεζα Πειραιώς σε εμπορικούς χώρους. Η αύξηση του εμπορεύσιμου χώρου θα προσφέρει καλύτερες αποδόσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, καθώς ο δομήσιμος εμπορικος χώρος του mall φτάνει πλέον τα 100.000 τετραγωνικά μέτρα.

Ένα ακόμη σχέδιο της Lamda που αναβάλλεται είναι η εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο, δεδομένου ότι η τιμή της μετοχής στην οποία θα διαπραγματευόταν η εταιρεία θα ήταν πολύ χαμηλότερη από την αποτίμηση των εμπορικών.

«Δεν έχουμε σκοπό να βάλουμε στο Χρηματιστήριο τα εμπορικά με discount 20% – 30%, θα ήταν αυτοκτονία», επισήμανε ο κ. Αθανασίου, τονίζοντας πως δεν υπάρχει ανάγκη ρευστότητας για να επισπευθεί η ΙΡΟ.

Να σημειωθεί εδώ ότι τα καταστήματα στα τέσσερα εν λειτουργία malls της Lamda αύξησαν πέρσι το τζίρο τους κατά 18%, το πρώτο πεντάμηνο του 2024 κινούνται με άνοδο 6%, ενώ το EBITDA του 2023 έφτασε στο υψηλό των 81 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες που έχει πετύχει η Lamda, εντός του επόμενου μήνα αναμένονται ανακοινώσεις για την επέκταση της συμφωνίας με τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, σε σχέση με την αγορά οικοπέδων και άλλων αναπτύξεων. Επιπλέον, αναφορικά με τη συνεπένδυση με την ΤΕΜΕΣ, συμφωνία έχει επέλθει και για τη διαχείριση του δεύτερου παραθαλάσσιου θερέτρου (το ένα θα λειτουργήσει υπό την ομπρέλα της Mandarin Oriental), ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι πωλήσεις παραθεριστικών κατοικιών που θα δημιουργηθούν.

Εντός του 2024 θα ξεκινήσει η κατασκευή του Riviera Galleria από τη Metlen, όπως και οι εργασίες για το μητροπολιτικό πάρκο.

«Μέχρι το φθινόπωρο θα φαίνονται 15 πολυκατοικίες από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος. Θέλουμε τα Χριστούγεννα του 2026 να υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στο Ελληνικό και το 2027 να έχει πάρει ζωή μεγάλο μέρος της ανάπτυξης και κυρίως της παραθαλάσσιας ζώνης», είπε ο κ. Αθανασίου.

Η Lamda Development εισέρχεται επίσης στη διαχείριση κατοικιών, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας και μέσω επαναλαμβανόμενων εσόδων (όπως είναι τα ενοίκια από τις κατοικίες) από το 2027 κι έπειτα, οπότε θα έχει μπει στις ράγες η πρώτη φάση του Ελληνικού.

Η αρχή στην ενοικίαση κατοικιών γίνεται από το κοινό οικιστικό project της Lamda με την Xeris Ventures του Σπύρου Λάτση, εταιρεία η οποία θα αναλάβει την ανάπτυξη και εκμετάλλευση ακινήτου στη γειτονιά Little Athens, έργο με συνολικό προϋπολογισμό 225 εκατομμυρίων ευρώ. Η δραστηριότητα της κοινοπραξίας (στην οποία ο Σπύρος Λάτσης συμμετέχει με 80%) είναι η ανέγερση και εκμετάλλευση τεσσάρων κτιριακών συγκροτημάτων – η κατασκευή τους αναμένεται να ξεκινήσει έως τις αρχές του 2026 –, απόφαση που ελήφθη χάρη «στη ζήτηση για ποιοτικούς χώρους διαβίωσης στα νότια προάστια».

Οδυσσέας Αθανασίου: Πώς μπορεί η εσωτερική αξία της μετοχής να φτάσει στα 15 ευρώ

Απαντώντας και στις ερωτήσεις των μετόχων, ο Οδυσσέας Αθανασίου μίλησε για την πορεία της μετοχής της Lamda, που «έχει υποαποδώσει σε μια χρηματιστηριακή αγορά που έχει υπεραποδώσει». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Lamda «έχει τιμωρηθεί ως real estate εταιρεία, καθώς όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια, οι μετοχές των εταιρειών ακινήτων πέφτουν».

Εκτίμησε πως, με δεδομένο ότι και οι τιμές των υλικών αυξήθηκαν και υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών, οι – ξένοι, κυρίως – επενδυτές δε δείχνουν τη δέουσα εμπιστοσύνη σε ένα μακρόπνοο έργο, όπως αυτό του Ελληνικού.

«Επίσης, τα malls δεν είναι της μόδας για τα ξένα funds, που είναι γνωστό οδηγούν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και ακολουθούν τα ελληνικά funds και οι μικρομετοχοι».

Έσπευσε, πάντως, να παρατηρήσει πως η έκπτωση με την οποία διαπραγματεύεται η μετοχή (18%) είναι μικρότερη από αυτές των μετοχών των μεγαλύτερων εταιρειών ακινήτων στον κόσμο. «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου τα οικόπεδα στα οποία θα αναπτυχθούν οι επόμενες κατοικίες έχουν αξία μεγαλύτερη από αυτή που έχουν στα βιβλία μας», τόνισε, καταλήγοντας σε μία «άσκηση» βάσει της οποίας η εσωτερική τιμή της μετοχής είναι δυνατό να φτάσει τα 15 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας, ο στόχος της τιμής πώλησης των οικοπέδων που σκοπεύει να διαθέσει φτάνει τα 2.100 ευρώ. Αφαιρουμένου του κόστους απόκτησης γης και ανάπτυξης υποδομών ύψους 770 ευρώ ανα τ.μ., το κέρδος ανά οικόπεδο μπορεί να φτάσει τα 1.330 ευρώ, που σημαίνει ότι από την πώληση 1 εκατ. τ.μ. η Lamda θα αποκομίσει κέρδη 1,3 δισ. ευρώ.

«Αν ανάγουμε αυτό το κέρδος ανά μετοχή, διαμορφώνεται σε 7 ευρώ ανά μετοχή και προστίθεται στην εσωτερική αξία των 8 ευρώ. Πρόκειται για ένα άκρως συντηρητικό σενάριο, δεδομένου ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες να πουλήσουμε σε υψηλότερη τιμή από αυτή των 2.100 ευρώ», είπε ο διευθύνων σύμβουλος, θυμίζοντας πως η εταιρεία γύρισε σε κερδοφορία δυόμιση χρόνια μετά την έναρξη του project.

Διαβάστε επίσης:

Ασταμάτητο το ράλι στις τιμές κατοικιών – Εκτοξεύτηκαν κατά 66% σε μια επταετία

Δημόσιο – Μαντωνανάκης: Αυτοί είναι οι 3 όροι του μεγάλου συμβιβασμού για το Grand Resort Lagonissi

Dimand – Πειραιώς: Έργα αξίας €500 εκατ. για την αποκατάσταση 4 ιστορικών ακινήτων