ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υψηλόβαθμος ρώσος διπλωμάτης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν προσοχή στις συζητήσεις που διεξάγονται για ενδεχόμενη αλλαγή του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας, ώστε να ανταποκρίνεται στην αλλαγή των όρων στις διεθνείς σχέσεις.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, σε συνέντευξή του στον ενημερωτικό ιστότοπο Izvestia, δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει τους διπλωματικούς δεσμούς της με ορισμένες δυτικές χώρες, αν αυτές δεν αλλάξουν τη «ρωσοφοβική» προσέγγισή τους στις σχέσεις.
Ο Ριαμπκόφ επανέλαβε δηλώσεις που έκανε τις τελευταίες εβδομάδες ο ηγέτης του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τις οποίες το ρωσικό πυρηνικό δόγμα, που ορίζει πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, επαναξιολογείται.
Ο ίδιος δήλωσε στην Ιζβέστια ότι το δόγμα είχε σχεδιασθεί «σε μια διαφορετική εποχή και σε διαφορετικές συνθήκες» και ότι ελπίζει πως «οι αντίπαλοί μας παίρνουν στα σοβαρά» τις συζητήσεις που διεξάγονται τώρα.
«Δεν προκαταλαμβάνω το αποτέλεσμα, όμως καλώ τους αντιπάλους μας να σκεφτούν αυτά που λέει ο πρόεδρος», δήλωσε.
«Κυριολεκτικά παίζουν με τη φωτιά … και πρέπει να μάθουν να μην αφήνονται σε επικίνδυνες ψευδαισθήσεις, αλλά να προσπαθήσουν να κοιτάξουν τον κόσμο νηφάλια και να καταλάβουν ότι έχουμε σταθερά εθνικά συμφέροντα τα οποία είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε μέχρι τέλους», δήλωσε.
Σύμφωνα με το δόγμα, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε πυρηνική επίθεση ή στην περίπτωση μιας συμβατικής επίθεσης που δημιουργεί απειλή για την ύπαρξη της Ρωσίας.
Ο Πούτιν δήλωσε αυτό το μήνα πως η Ρωσία δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να εξασφαλίσει τη νίκη στην Ουκρανία, κάτι που συνιστά την ισχυρότερη μέχρι στιγμής ένδειξη ότι η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο.
Στα σχόλιά του στην Ιζβέστια, ο Ριαμπκόφ δήλωσε πως η Ρωσία ουδέποτε ξεκίνησε η ίδια την υποβάθμιση των σχέσεών της με οποιαδήποτε χώρα «παρόλες τις αντιξοότητες της πιο δύσκολης φάσης στις σχέσεις μας με τη λεγόμενη συλλογική Δύση».
«Πιστεύουμε πως η δουλειά των πρεσβειών και των πρεσβευτών είναι ιδιαίτερα δύσκολη στις σημερινές συνθήκες και δεν θα πρέπει να παραμελείται», δήλωσε. «Δεν αποκλείουμε οποιεσδήποτε επιλογές στο μέλλον. Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα συμπεριφερθούν οι αντίπαλοί μας».
Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ακόμα πως πιστεύει ότι δεν έχει γίνει πρόοδος στις προσπάθειες για την πραγματοποίηση μιας ανταλλαγής κρατουμένων, περιλαμβανομένου του αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος δικάσθηκε χθες, Τετάρτη, με κατηγορίες για κατασκοπεία στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ των Ουραλίων.
«Απ’ όσο ξέρω, προς το παρόν, όχι. Οι Αμερικανοί πρέπει να εξετάσουν ξανά και ξανά προσεκτικά τις ιδέες που εκφράζονται μέσω των κατάλληλων διαύλων από την πλευρά μας», δήλωσε. «Ελπίζω ότι στο τέλος θα καταλάβουν την κοινή λογική στην οποία βασίζονται αυτές οι προτάσεις».
Πηγή: ΑΠΕ
Διαβάσε επίσης:
Πρωτογενές πλεόνασμα 2% ετησίως με τη δημιουργία αποθεμάτων στον προϋπολογισμό εισηγείται η ΤτΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike