Μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν απάντησαν σήμερα η  Αθηνά Χριστοδούλου και ο Ανδρέας Κιζουρίδης, εκ των κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση της φερόμενης δωροδοκίας του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με 1 ε. ευρώ από την εταιρεία Focus.

Συγκεκριμένα, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κόρη του, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG (πρώηνMarfin Financial Group – MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό περιοριστικούς όρους.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι δεν ήταν ούτε και σήμερα έτοιμοι να απαντήσουν στις εναντίον τους κατηγορίες υποβάλλοντας, μέσω των δικηγόρων τους, αίτημα για να εγείρουν σειρά προδικαστικών ενστάσεων προτού προβούν σε απάντηση στο κατηγορητήριο.

Χωρίς να εγερθεί οποιαδήποτε ένσταση από πλευράς της Κατηγορούσας Αρχής, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έκανε αποδεκτό το αίτημα τους και όρισε την 6η Ιουλίου, στις 9 το πρωί, για ακρόαση των προδικαστικών ενστάσεων τους που έχουν να κάμουν, μεταξύ άλλων, με τη κατάχρηση της διαδικασίας και τη δικαιοδοσία του παρόντος δικαστηρίου.

Από την πλευρά τους, η Αθηνά Χριστοδούλου και ο Ανδρέας Κιζουρίδη ενημέρωσαν το δικαστήριο, μέσω των δικηγόρων τους, ότι ήταν σήμερα έτοιμοι να απαντήσουν στις κατηγορίες έτσι η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής προχώρησε στην απαγγελία των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν.

Το Δικαστήριο όρισε την ακρόαση της υπόθεσης στις 9,10 και 11 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν επίσης ο Κυριάκος Μάγειρας, για τον οποίον το Εφετείο Αθηνών αποφάσισε τη μη έκδοση του στην Κύπρο, ως επίσης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος απεβίωσε.

Ως εκ τούτου και οι δύο αφαιρέθηκαν από το κατηγορητήριο και απηλλάγησαν από τις κατηγορίες εναντίον τους.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 24 κατηγορίες που αφορούν τα εξής 7 αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμός δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας δεν είχε καταφέρει μέχρι και τις 22 Μαρτίου να παραπέμψει την υπόθεση σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης των εξ Ελλάδος κατηγορουμένων στην υπόθεση να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του Δικαστηρίου προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα.

Το Δικαστήριο με ενδιάμεση απόφαση του είχε ξεκαθαρίσει ότι «η φυσική ή αυτοπρόσωπη παρουσία των κατηγορουμένων αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας παραπομπής στο Κακουργιοδικείο».

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πρόσφατα να παραχωρήσει άδεια για καταχώρηση αίτησης Certiorari στον Μιχάλη Φόλε, αναστέλλοντας ταυτόχρονα την έκδοση του εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί εναντίον του.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.