ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Όσοι και όσες ξεκίνησαν θεραπεία με Ozempic, Wegovy ή Zepbound, έχουν δει απίστευτες αλλαγές στο σώμα τους. Ωστόσο, η γρήγορη απώλεια βάρους και μάλιστα χωρίς την απαραίτητη διατροφή και γυμναστική, οδηγούν τους ανθρώπους στο νυστέρι των πλαστικών χειρουργών, οι οποίοι καλούνται να αφαιρέσουν από το σώμα τους το πλεονάζον δέρμα, που έχει υποστεί χαλάρωση.
Η κοιλιοπλαστική και η ανόρθωση στήθους, αποτελούν δύο από τις πιο δημοφιλείς πλαστικές επεμβάσεις για όσους χάνουν πάνω από 50 κιλά, μετά την πρόσληψη των «μαγικών» φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας, που επικρατούν παγκοσμίως το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, το δέρμα τους κρεμάει πάνω από το στομάχι, ενώ έντονη χαλάρωση εμφανίζεται στα χέρια και τους γλουτούς τους.
Στο πρόσωπο και το στήθος, η απώλεια της ελαστικότητας μπορεί να κάνει κάποιον να φαίνεται πολύ μεγαλύτερος από ό,τι είναι στην πραγματικότητα ή να εμφανιστεί αυτό που ονομάζεται «πρόσωπο του Ozempic», το οποίο οδηγεί τον ασθενή στο botox.
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, οι ενέσεις botox χρησιμοποιήθηκαν κατά 9% περισσότερο το 2023, ενώ τα fillers υαλουρονικού οξέος κατά 8%.
Ωστόσο, για ορισμένους ασθενείς, αυτού του είδους επεμβατικές επιλογές ή η άσκηση ενδέχεται να βοηθούν.
Αλλά για ασθενείς που έχουν χάσει σημαντικό μέρος του σωματικού τους βάρους, η πλαστική χειρουργική μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να συσφίξουν το χαλαρό τους δέρμα.
«Χρυσωρυχείο» για πλαστικούς χειρουργούς
Σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών (ASPS), που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, από το 2022 έως το 2023, σημειώθηκε αύξηση 8% στις λίφτινγκ προσώπου, που πιθανότατα να τροφοδοτήθηκε από άτομα που έκαναν τις συγκεκριμένες ενέσεις αδυνατίσματος.
Το 92% των πιστοποιημένων πλαστικών χειρουργών στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι αυξήθηκαν κατά 5% και οι πλαστικές στην κοιλιά και γλουτούς, ενώ την ανιούσα πήραν και οι επεμβάσεις σε χέρια, μηρούς και στήθος.
Μετά την απώλεια βάρους, «όλοι αυτοί οι άνθρωποι δυνητικά θα έχουν προβλήματα με την εμφάνισή τους», δηλώνει ο Steven Williams, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών.
Επισημαίνει δε ότι τα ποσοστά αναμένεται να αυξηθούν, καθώς διευρύνεται η λίστα με τα διαθέσιμα φάρμακα διαφόρων εταιρειών.
Το Zepbound της Eli Lilly για παράδειγμα, κυκλοφόρησε μόλις τον Δεκέμβριο, επομένως πολλοί από αυτούς τους ασθενείς μπορεί να μην έχουν καταγραφεί στην αναφορά ASPS.
Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω φάρμακα, αποτελούν μια νέα κατηγορία σκευασμάτων, που ονομάζονται αγωνιστές υποδοχέα GLP-1 (GLP-1 receptor agonists) και εμφανίζουν υποσχόμενα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης στον εγκέφαλο.
Η σεμαγλουτίδη ανήκει στην κατηγορία αυτών των φαρμάκων, και το Ozempic και Wegovy είναι οι εμπορικές ονομασίες της σεμαγλουτίδης.
Τα ηθικά διλήμματα
Τι θα συμβεί αν αυτοί οι ασθενείς συνεχίσουν να χάνουν βάρος, ή ξαναπάρουν όλα τα κιλά που έχασαν;
Είναι σαφές ότι πολλοί από τους ανθρώπους που ξόδευαν περισσότερα από 1.000 δολάρια το μήνα για φάρμακα αδυνατίσματος είναι επίσης διατεθειμένοι να ρετουσάρουν το σώμα τους, αφού χάσουν τα κιλά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ελάχιστες από αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις αναμόρφωσης καλύπτονται από ασφάλιση, ενώ μια επέμβαση σε όλο το σώμα, ξεπερνά τα 80.000 δολάρια στις ΗΠΑ.
«Αυτή είναι μια εντελώς νέα κατηγορία ασθενών», σημειώνει η Michele Shermak, μέλος της ASPS.
Εκτός από την ίδια, στο ιατρείο της στη Βαλτιμόρη, περίπου το 20% των ασθενών λαμβάνουν φάρμακα για την απώλεια βάρους.
«Είμαστε όλοι τόσο ενθουσιασμένοι που μπορούμε να χωρέσουμε ξανά σε ρούχα small μεγέθους».
Εντούτοις, παρόλο που υπάρχει τρόπος κάποια από τα έξοδα να καλυφθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία – ανάλογα την περίπτωση – ορισμένοι ασθενείς δεν μένουν απόλυτα ικανοποιημένοι με τα τελικά αποτελέσματα των αισθητικών επεμβάσεων, σύμφωνα με την Jane Ogden, καθηγήτρια ψυχολογίας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Surrey.
Οι ουλές ενδέχεται να αποτελέσουν πρόβλημα, ενώ τα θέματα αυτοεκτίμησης παραμένουν…
Και οι «λάθος αποφάσεις»
Επιπλέον. οι ασθενείς που ξαναπήραν βάρος μετά από μια πλαστική επέμβαση, εκφράζουν λύπη και ανησυχία, ενώ κάνουν λόγο για «λάθος αποφάσεις».
Οι γιατροί ωστόσο ενημερώνουν ότι είναι σύνηθες φαινόμενο οι ασθενείς να παρατηρούν μια μικρή αύξηση βάρους μετά από μια πλαστική χειρουργική επέμβαση στο σώμα τους.
Εξαιτίας αυτού, κάποιοι γιατροί ακολουθούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση με τους ασθενείς που βρίσκονται υπό την αγωγή φαρμάκων για απώλεια βάρους.
«Δεν έχουμε καμία “κρυστάλλινη σφαίρα” για να προβλέψουμε τα κιλά ενός ασθενούς στο μέλλον», σημειώνει η Nora Nugent, αντιπρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών.
«Για αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις πλαστικές επεμβάσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης:
Ozempic: Ποιες φαρμακευτικές εταιρείες φιλοδοξούν να λανσάρουν το νέο φάρμακο για την απώλεια βάρους
«Καμπανάκι» από τoν ΠΟΥ: Προσοχή σε πλαστά φάρμακα Ozempic – Πού κυκλοφορούν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα