ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένοχα κρίθηκαν τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli Follie.
Oμόφωνα ένοχος κηρύχθηκε από τους δικαστές ο ιδρυτής του ομίλου, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο οποίος καταδικάστηκε για 5 από τα 6 κακουργήματα που κατηγορούνταν. Αλλά και η σύζυγός του Καίτη, και ο γιος του Τζώρτζης κρίθηκαν ένοχοι για σοβαρά αδικήματα.
Ωστόσο, την αθώωση όλων των κατηγορούμενων, δηλαδή και των 11, στη δίκη της Folli Follie για την κατηγορία συγκρότησης, διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, αποφάσισε το δικαστήριο. Οι δικαστές υιοθέτησαν την πρότασης της εισαγγελέως για το τμήμα της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Από τους 11 κατηγορούμενους οι 6 κηρύχθηκαν αθώοι για όλες τις κατηγορίες, αλλά οι 5 θα τιμωρηθούν για σοβαρά κακουργήματα.
Συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, επικεφαλής του ομίλου κηρύχθηκε αθώος για τη συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αλλά ένοχος των άλλων πράξεων, δηλαδή ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση με απαλοιφή του κατ’ επάγγελμα, άμεση συνεργεία στην απάτη, χειραγώγηση της αγοράς, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική πράξη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, κατάχρηση προνομιακής πληροφόρησης.
Η Καίτη Κουτσολιούτσου κηρύχθηκε αθώα για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά ένοχη κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας σε συνέργεια σε απάτη από κοινού, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, δηλαδή «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος.
Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κηρύχθηκε αθώος για την κατηγορία της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία. Αλλά κρίθηκε ένοχος απάτης από κοινού, χειραγώγησης αγοράς από κοινού και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, δηλαδή «ξέπλυμα» χρήματος.
Νιώτη Ειρήνη: Η στενή συνεργάτης της οικογένειας, κρίθηκε αθώα ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ένοχη κατ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας και ορθό χαρακτηρισμό των πράξεων της συνέργειας στην πλαστογραφία, συνέργεια σε απάτη από κοινού, συνέργεια στην χειραγώγηση της αγοράς, ενοχή νομιμοποίησης εσόδων
Ι. Μπεγιέτης: Ο καταζητούμενος στενός συνεργάτης της οικογένειας, ο οποίος ήταν απών, στο Χονγκ Κονγκ, κηρύχθηκε αθώος για το αδίκημα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, ένοχος πλαστογραφίας από κοινού κατ εξακολούθηση, συνέργεια στην απάτη, συνέργεια στη χειραγώγηση αγοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Αθώα τα στελέχη και οι ορκωτοί ελεγτές για χειραγώγηση αγοράς.
Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους αποφασίστηκαν τα εξής:
Ζαχαρίου: αθώος (δεν πείστηκε ότι υπήρχε ο δόλος απαιτούν οι διατάξεις)
Γρατσώνης: αθώος (ίδιος λόγος με Ζαχαρίου)
Αλαβάνος: αθώος
Βαρθαλιτης: αθώος
Τσακαλογιάννη: αθώα
Στελλούδης: αθώος
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη σε όλα τα σκέλη της. Το δικαστήριο θα αποφασίσει επί των ποινών των ενόχων ενώ αυτή την ώρα γίνονται οι αγορεύσεις επί των ελαφρυντικών.
Δεν αποκλείεται οι 5 ένοχοι να μάθουν αύριο τις ποινές που θα τους επιβληθούν.
H πρόταση της εισαγγελέως
Σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως (δικάσιμος της 17ης Μαΐου 2024) δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς στην προκειμένη περίπτωση της Folli Follie οι πράξεις είχαν να κάνουν με την υποστήριξη της εταιρείας στοχεύοντας στην οικονομική της ισχύ.
Σχετικά με την κατηγορία της πλαστογραφίας η εισαγγελέας της έδρας ανέφερε ότι ο Ιωάννης Μπεγιέτης, οικονομικός διευθυντής του υποομίλου της Ασίας ενεργούσε από κοινού με τον Τόνιο Λο και συνυπέγραφε μαζί με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο τις οικονομικές καταστάσεις.
Αναφορικά με την Κένις Τσο και άγνωστο υπάλληλο του λογιστηρίου της Ασίας υποστήριξε ότι έστελνε τα αρχεία excel για τα πλαστά bank statements των Μπεγιέτη και Τόνιο Λο, οι οποίοι με τη σειρά τους προχωρούσαν στην παραποίηση των οικονομικών καταστάσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που λάμβαναν.
Η εισαγγελέας είπε για την Ειρήνη Νιώτη, διεθύντρια treasury της Folli Follie Ελλάδας ότι έστειλε κενό έγγραφο στον Μπεγιέτη το 2012 και το 2013 έστειλε στον Τόνιο Λο μήνυμα για τα ταμειακά διαθέσιμα.
Παράλληλα, η εισαγγελέας ανέφερε ότι υπάρχουν αμφιβολίες ότι ο Κωνσταντίνος Στελλούδης γνώριζε για την πλαστογραφία.
Στη συνέχεια η εισαγγελέας της έδρας αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, τον οποίο βαραίνει επίσης η κατηγορία της πλαστογραφίας. Αφού αναφέρθηκε στο συγκεντρωτικό και αυταρχικό τρόπο που διοικούσε την εταιρεία, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια των δικασίμων, η εισαγγελέας είπε ότι ο Δ. Κουτσολιούτσος γνώριζε τα μεγέθη της εταρείας και χωρίς τη δική του προτροπη δε θα μπορούσαν τα στελέχη της Ασίας να προχωρήσουν στην πλαστογραφία.
Αντίστοιχα για τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, η εισαγγελέας επεσήμανε ότι παρ’ όλο που γνώριζε για την ύπαρξη της ωραιοποίησης, δεν είναι σίγουρο ότι ο ίδιος προχώρησε στην πλαστογραφία γιατί αρκούσε η υπογραφή του πατέρα του, Δ. Κουτσολιούτσου, γεγονός που οδήγησε την εισαγγελέα στην πεποίθηση ότι δεν σημαίνει πως ο Τ. Κουτσολιούτσος συμμετείχε ενεργά.
Η πρόταση της εισαγγελέως για τα ελαφρυντικά
Μετά τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, η εισαγγελέας της έδρας με βάση το άρθρο 84 παρ.2 του Ποινικού Κώδικα (Νόμος 4619/2019), πρότεινε τα εξής ελαφρυντικά για τους κατηγορουμένους:
Δημήτρης Κουτσολιούτσος: α) το ότι έζησε έως το χρόνο που έγινε το έγκλημα έντιμη, ατομική, οικογενειακή, επαγγελματική και γενικά κοινωνική ζωή και ε) συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη του.
Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: α) το ότι έζησε έως το χρόνο που έγινε το έγκλημα έντιμη, ατομική, οικογενειακή, επαγγελματική και γενικά κοινωνική ζωή, δ) το ότι επέδειξε ειλικρινή μετάνοια και επιδίωξε να άρει ή να μειώσει τις συνέπειες της πράξης του και ε) συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη του.
Καίτη Κουτσολιούτσου: ε) το ότι συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη του.
Ειρήνη Νιώτη: α) το ότι έζησε έως το χρόνο που έγινε το έγκλημα έντιμη, ατομική, οικογενειακή, επαγγελματική και γενικά κοινωνική ζωή και ε) συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη του.
Ιωάννης Μπεγιέτης: α) το ότι έζησε έως το χρόνο που έγινε το έγκλημα έντιμη, ατομική, οικογενειακή, επαγγελματική και γενικά κοινωνική ζωή.
Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Διαβάστε επίσης:
Γιάννος Κοντόπουλος: Οι κίτρινες κάρτες στην ΕΧΑΕ
Dimand – Πειραιώς: Έργα αξίας €500 εκατ. για την αποκατάσταση 4 ιστορικών ακινήτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τέσσερα νεότευκτα πλοία του ομίλου Τσάκου με την Κυπριακή σημαία – Επιτυχία της Μαρίνας Χατζημανώλη που αύξησε τον στόλο της Κύπρου κατά 170 πλοία!
- Halkidon Shipping (Οικογένεια Χαγιαλίδη): Πούλησε πλοίο με σημαντικό κέρδος
- Moody’s: Υποβάθμισε επτά γαλλικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων BNP Paribas και Credit Agricole
- «Καλάθι του Αϊ Βασίλη»: Από σήμερα έως και τις 8 Ιανουαρίου 2025 – Ποιες κατηγορίες παιχνιδιών …χωράει