MOTOR OIL
What lies ahead:
AI in Business
H Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο
προς όφελος των ασθενών
Υβόνη Παπαστελάτου, Country Lead and General Manager Specialty Care, Sanofi Ελλάδας & Κύπρου
Στη Sanofi φιλοδοξούμε να γίνουμε η πρώτη βιοφαρμακευτική εταιρεία που αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) σε μεγάλη κλίμακα και για αυτό επενδύουμε στις εφαρμογές του ΑΙ που μπορούν να κάνουν τη διαφορά προς όφελος των ασθενών, των εργαζομένων και των συνεργατών μας. Ακολουθώντας την εταιρική δέσμευσή μας να «αναζητούμε τα θαύματα της επιστήμης, για να βελτιώσουμε τις ζωές των ανθρώπων» αξιοποιούμε την Τεχνητή Νοημοσύνη, με στόχο την επιτάχυνση της ανακάλυψης νέων καινοτόμων θεραπειών, την ενίσχυση των κλινικών μελετών και τη βελτίωση της παραγωγής και προμήθειας των φαρμάκων, αξιοποιώντας στο μέγιστο τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία για να μετασχηματίσουμε την ιατρική πρακτική.
H αλματώδης εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη και να οδηγήσει σε επανάσταση στην ανακάλυψη νέων θεραπειών. Τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να αυξηθεί ο αριθμός των καινοτόμων θεραπειών, καθώς με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης επιτυγχάνεται ταχύτερη ανάλυση δεδομένων και επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Επιπλέον, μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω εξειδίκευση των επιστημονικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται, έχοντας ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται για την ανακάλυψη νέων θεραπειών.
Στη Sanofi πιστεύουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η πύλη στη νέα γενιά θεραπειών, λόγω της επιτάχυνσης που μπορεί να επιφέρει στην έρευνα και του μετασχηματισμού του τρόπου με τον οποίο θα αναπτύσσονται οι νέες θεραπείες. Συνδυάζοντας την τεχνολογική καινοτομία με την συστηματική συλλογή δεδομένων και τις υψηλού επιπέδου συνεργασίες με εταιρείες τεχνολογίας και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, μπορεί να μην είμαστε μακριά από τη δημιουργία μοντέλων μηχανικής μάθησης που θα παράγουν νέα μόρια για τους ασθενείς που τα χρειάζονται.
Σε ό,τι αφορά στις κλινικές μελέτες, η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί επίσης σπουδαίο εργαλείο, καθώς επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ακρίβεια των αποτελεσμάτων σε λιγότερο χρόνο και δυνατότητα μεγαλύτερης συμπερίληψης και αντιπροσώπευσης ασθενών με διαφορετικά υπόβαθρα. Οι εικονικοί πληθυσμοί ασθενών, γνωστοί και ως «ψηφιακά δίδυμα», είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα της δυναμικής του ΑΙ στον μετασχηματισμό της έρευνας και ανάπτυξης. Ενώ οι πραγματικοί ασθενείς παραμένουν απαραίτητοι στα τελευταία στάδια των κλινικών μελετών, οι εικονικοί ασθενείς μας επιτρέπουν να διεξάγουμε ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια τις αρχικές αξιολογήσεις για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των υποψήφιων νέων θεραπειών. Φυσικά η τεχνητή νοημοσύνη οφείλει πάντα να χρησιμοποιείται μόνο ως εργαλείο συμπληρωματικό και υποστηρικτικό στον ανθρώπινο παράγοντα, που παραμένει το βασικό στοιχείο για την επιτυχή διεξαγωγή των μελετών.
Σημαντικά είναι τα οφέλη της αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης και στην παραγωγή και προμήθεια φαρμάκων. Με τη χρήση του ΑΙ επιτυγχάνεται βέλτιστη διαχείριση πρώτων υλών στο στάδιο της παραγωγής και επομένως δημιουργία ενός θετικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Επιπλέον, η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμάκων μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των ελλείψεων λόγω έγκαιρης πρόβλεψής τους. Στη Sanofi, η υιοθέτηση του ΑΙ στην εφοδιαστική αλυσίδα της εταιρείας μας βοήθησε να προβλέψουμε το 80% των μελλοντικών χαμηλών αποθεμάτων, επιτρέποντάς μας να αναλάβουμε δράση εγκαίρως και να εξασφαλίσουμε την προμήθεια των φαρμάκων ταχύτερα.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι αδιαμφισβήτητα ένα ολοένα και πιο σημαντικό εργαλείο για την εξέλιξη της επιστήμης σήμερα. Ωστόσο, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, δεν μπορεί να εξασφαλίσει σωστά αποτελέσματα. Για αυτό το λόγο, στη Sanofi πιστεύουμε ότι η ανθρώπινη ευθύνη αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην αξιοποίηση του ΑΙ με υπεύθυνο τρόπο και έχουμε αναπτύξει σχετικές πολιτικές και αρχές στην εταιρεία μας. Ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης συχνά καλείται να πάρει ανθρώπινες αποφάσεις, ωστόσο δε διαθέτει ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως η συνείδηση, η σκοπιμότητα ή η ηθική για να αναλάβει την ευθύνη των αποφάσεών του. Συνεπώς, είναι απαραίτητο πάντα να εμπλέκονται άνθρωποι και να είναι υπεύθυνοι για τα αποτελέσματα ενός συστήματος που αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη, ώστε να μεγιστοποιούνται τα οφέλη και να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι από τη χρήση του. Επίσης, η αξιοποίηση του ΑΙ είναι απαραίτητο να καθοδηγείται από σαφείς ηθικές αρχές και να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Η κ. Υβόνη Παπαστελάτου είναι Country Lead and General Manager Specialty Care, της Sanofi Ελλάδας & Κύπρου