ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ
What lies ahead:
AI in Business
Τεχνητή νοημοσύνη:
Ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διάγνωση
Σωκράτης Γουρλής, μέλος της Διοίκησης του Ομίλου ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ
Επιστημονικές ανακατατάξεις, διευκολύνσεις αλλά πιθανώς και ηθικά διλήμματα θα φέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στον τομέα της Υγείας. Η σύγχρονη αυτή τεχνολογία που έχει διεισδύσει ήδη στη ζωή μας, θα επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο τα υγειονομικά συστήματα αντιλαμβάνονται την αντιμετώπιση των ασθενειών αλλά και τον τρόπο θεραπείας.
Η ψηφιακή αυτή τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία και μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, αφού η επεξεργασία των δεδομένων μπορεί να γίνει με απόλυτη ακρίβεια πια και σε ταχύτερο χρόνο.
Στη χώρα μας ήδη η νέα αυτή ψηφιακή τεχνολογία αξιοποιείται στον τομέα της διάγνωσης και αποτελεί ένα βασικό όπλο στα χέρια των γιατρών, αφού ουσιαστικά έχουν στη διάθεσή τους ένα δεύτερο «ζευγάρι μάτια» για να ολοκληρώνουν με επιτυχία μία διαγνωστική διαδικασία.
Ακόμη όμως και στην περίπτωση της υπέρμετρης χρήσης της ΑΙ, η ανθρώπινη παρουσία δεν θα μπορεί ποτέ να αντικατασταθεί, αφού ο γιατρός θα παραμείνει ο κυρίαρχος κρίκος στην αλυσίδα της διάγνωσης.
Ήδη πάντως λειτουργούν απεικονιστικά συστήματα στη χώρα μας που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογικές μεθόδους όπως είναι οι μαγνητικοί τομογράφοι 3 tesla που διαθέτει ο Όμιλος Ιατρόπολις και είναι εξοπλισμένοι με υπερσύγχρονα λογισμικά, ώστε να επιτυγχάνουν με απόλυτη ακρίβεια το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Τα μαγνητικά συστήματα που έχουν ενσωματωμένη την τεχνολογία της «έξυπνης συμπεριφοράς» – μέθοδος Βiomatrix – αντιλαμβάνονται με απόλυτη απεικονιστική «δεινότητα» τον ανθρώπινο σωματότυπο, ενώ σε συνδυασμό με πρόσθετη τεχνική ΑΙ, αποτυπώνουν μία άριστη εικόνα.
Η επίτευξη του στόχου, η ολοκλήρωση δηλαδή της μαγνητικής τομογραφίας, γίνεται σε πολύ συντομότερο χρόνο. Ενδεικτικά ενώ με τα συμβατικά συστήματα που δεν διέθεταν τη νέα πρωτοπόρο τεχνολογία απαιτούνταν περίπου μισή ώρα, τώρα ο χρόνος μειώθηκε κάτω από 10 με 15 λεπτά.
Ο πολύ μειωμένος χρόνος παραμονής του εξεταζόμενου στο μηχάνημα, είναι εξαιρετικά σημαντικός αφού συμβάλει και στην καλύτερη ψυχολογία του.
Οι μαγνητικοί τομογράφοι με το λογισμικό της Τεχνητής Νοημοσύνης αντιλαμβάνονται καλύτερα τον σωματότυπο, ενώ με την ενισχυμένη τεχνολογία ανασυνθέτουν την εικόνα και προσφέρουν ένα απολύτως ακριβές αποτέλεσμα.
Αντίστοιχα με τις μαγνητικές τομογραφίες και στις αξονικές τομογραφίες αλλά και τις ψηφιακές ακτινογραφίες, αξιοποιούνται τα λογισμικά της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Τα νέα συστήματα εντοπίζουν με ακρίβεια τους πιθανούς όγκους προσφέροντας στο ιατρικό προσωπικό ένα επιπλέον «όπλο» για τη διάγνωση της νόσου.
Και οι επιστημονικές ομάδες που εκτελούν τις ακτινοθεραπείες έχουν ήδη στο Ιατρόπολις σύμμαχο την «έξυπνη τεχνολογία». Ο σχεδιασμός του πλάνου της ακτινοθεραπείας γίνεται ήδη με τη βοήθεια της ΑΙ, ώστε να γίνει με τον πλέον ορθό τρόπο, προστατεύοντας τον υγιή ιστό και στοχεύοντας μόνο στα σημεία που υπάρχει ο όγκος.
Στόχος είναι να επιτευχθεί η μέγιστη επιτρεπόμενη δόση ακτινοβολίας στον όγκο, προστατεύοντας τις γειτνιάζουσες περιοχές του ανθρώπινου οργανισμού. Μάλιστα υπάρχει και αυτόματη αναπροσαρμογή της σχεδιαζόμενης θεραπείας με τη βοήθεια της έξυπνης τεχνολογίας, όταν απαιτείται για τον ασθενή.
Τα τελευταίας τεχνολογίας λογισμικά και στη μαστογραφία ερμηνεύουν τα δεδομένα που εντοπίζουν με απόλυτο τρόπο, συμβάλλοντας στην τελική διάγνωση και επιστημονική γνώμη που έχει πάντα ο γιατρός.
Συνδράμουν όμως σαν επιπλέον «όπλο» στο να λαμβάνονται οι βέλτιστες αποφάσεις για την εξέταση της ασθενούς.
Ο διαγνωστικός και θεραπευτικός Όμιλος ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ διαθέτει εδώ και καιρό την πρωτοποριακή τεχνολογία για την πρώιμη και ακριβή διάγνωση του καρκίνου μαστού.
Πρόκειται για την Υπηρεσία Τεχνητής Νοημοσύνης Enabled Reading Service (AIERS), ένα καινοτόμο λογισμικό ανάγνωσης ψηφιακής μαστογραφίας, που εγκαταστάθηκε στο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ Χαλανδρίου.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία επιτυγχάνει την αυτοματοποιημένη, ταχύτερη και ακριβέστερη επεξεργασία των δεδομένων της ψηφιακής μαστογραφίας, επεκτείνοντας τις δυνατότητες της Ιατρικής Ακριβείας στον τομέα του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο.
Με αυτά τα δεδομένα, ο Ακτινολόγος – Ακτινοδιαγνώστης έχει άλλο «ένα ζευγάρι μάτια» στη διάθεσή του για να αξιολογήσει την εξέταση τους ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο, ο γιατρός υποστηρίζεται σημαντικά στη διαδικασία της διάγνωσης, χωρίς να παρακάμπτεται η προσωπική του αξιολόγηση, ενώ διευκολύνεται η ροή εργασιών στο τμήμα Ψηφιακής Μαστογραφίας.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη, σε συνδυασμό με εξειδικευμένα ρομποτικά συστήματα, έχει ήδη ενσωματωθεί πλήρως και στα μικροβιολογικά εργαστήρια του ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ώστε η επιστημονική ομάδα του Ομίλου να μπορεί να εργάζεται σε ένα ψηφιακό περιβάλλον που συμβάλει στην ταχύτερη έκδοση των αποτελεσμάτων, μάλιστα στο 90% των εξετάσεων ακόμη και αυθημερόν.
Οι επενδύσεις πάντως στον τομέα της διάγνωσης τα επόμενα χρόνια δεν μπορούν παρά να στηρίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς όλα τα συστήματα τελευταίας τεχνολογίας εμπεριέχουν τα νέα ψηφιακά λογισμικά που μπορούν να οδηγήσουν στη διάγνωση με μεγαλύτερη ακρίβεια και σε ταχύτερο χρόνο.
Ο Όμιλος ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ διαρκώς επενδύει στη νέα τεχνολογία αναζητώντας τα πιο σύγχρονα και καινοτόμα συστήματα, ώστε να εφαρμόζει την έξυπνη τεχνολογία στην πλειοψηφία των τμημάτων του.
Μάλιστα η ΑΙ συμβάλλει στη διευκόλυνση της εργασίας των γιατρών και του επιστημονικού προσωπικού, ενώ προσφέρει και την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών διάγνωσης στους εξεταζόμενους.