• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με συνολικά κέρδη 1,4% έκλεισε την εβδομάδα ο Dow Jones – Νέα πτώση 3% για την Nvidia

    Χρηματιστές στη Wall Street


    Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν και την Παρασκευή οι περισσότερες μετοχές στη Wall Street, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να κλείνουν ξανά σε αρνητικό έδαφος, ενώ ο Dow Jones να παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, με οριακά κέρδη.

    Ειδικότερα ο Dow Jones έκλεισε στις 39.150,33 μονάδες με οριακή άνοδο 0,04%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,16% στις 5.464,62 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε στις 17.689,36 με πτώση -0,18%.

    Οι συναλλαγές την Παρασκευή ενδεχομένως πάντως να ήταν πιο ασταθείς από το κανονικό λόγω της ταυτόχρονης λήξης των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, των δικαιωμάτων προαίρεσης σε χρηματιστηριακούς δείκτες και των δικαιωμάτων μελλοντικής εκπλήρωσης σε χρηματιστηριακό δείκτη.

    Σε επίπεδο εβδομάδας o S&P 500, o οποίος για πρώτη φορά την Πέμπτη ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 5.500 μονάδες, σημείωσε συνολικά κέρδη 0,6%, ενώ ο Nasdaq ολοκλήρωσε σταθερά την εβδομάδα. Από την άλλη ο  Dow Jones σημείωσε συνολική άνοδο 1,4%, στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Μάιο.

    Η αγορά για μια ακόμη εβδομάδα βασίστηκε κυρίως στην επίδοση του τεχνολογικού κλάδου και κυρίως τις μετοχές που συνδέονται με τη Τεχνητή Νοημοσύνη. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες η Nvidia κατάφερε για πρώτη φορά να ξεπεράσει σε χρηματιστηριακή αξία την Microsoft και την Apple, οι οποίες επίσης είχαν δει τις τελευταίες ημέρες τις μετοχές τους να εκτοξεύονται χάρη στις ανακοινώσεις της τελευταίας γύρω από μια νέα πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης, το Apple Inteligence, και τη συνεργασία με το OpenAI, στο οποίο έχει επενδύσει η Microsoft.

    Η μετοχή της Nvidia πάντως συνέχισε να υποχωρεί σημαντικά και την Παρασκευή, μετά το -3,5% της Πέμπτης, κλείνοντας τελικά στα 126,57 δολάρια με νέα πτώση 3,22%. Η κεφαλαιοποίησή της υποχώρησε στα 3,11 τρισ. δολάρια. Βρίσκεται έτσι ξανά στην τρίτη θέση σε χρηματιστηριακή αξία στη Wall Street.

    Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Microsoft, η οποία έκλεισε την Παρασκευή με άνοδο 0,92% στα 449,78 δολάρια, με την χρηματιστηριακή της αξία να φτάνει τα 3,34 τρισ. δολάρια, ενώ στη δεύτερη πέρασε ξανά η Apple, η οποία  παρά την σημερινή της πτώση κατά 1,04% στα 207,49 δολάρια είδε τη κεφαλαιοποίησή της να φτάνει τα 3,18 τρισ. δολάρια.

    Αν και η άνοδο των τεχνολογικών μετοχών διατηρεί τον S&P 500 και τον Nasdaq σε τροχιά ιστορικών υψηλών, κάποια σημάδια υπερβολικής επέκτασης της αγοράς έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στις πρόσφατες συνεδριάσεις. Πάντως δεν είναι σαφές εάν το ράλι που τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη έχει φτάσει στα όριά του. 

    «Μάλλον δεν είναι κακή στιγμή για να βγάλετε μερικές μάρκες από το τραπέζι», δήλωσε ο Dave Grecsek, διευθύνων σύμβουλος της Aspiriant. «Είχαμε μια υπέροχη πορεία και η αγορά φαίνεται λίγο εκτεταμένη», πρόσθεσε.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η McDonald’s (2,20%), ενώ άνοδο άνω του 1% σημείωσαν οι  Nike,  Amazon, Intel, Salesforce και Cisco Systems

    Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Travelers (-1,02%), Apple (-1,04%), JPMorgan (-1,19%) και Goldman Sachs (-1,72%).

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Με ισχυρά κέρδη 3% η εβδομάδα, παρά την υποχώρηση της Παρασκευής

    Ευρωαγορές: Βουτιά πάνω από 1% σε Ιταλία και Ισπανία – Άλμα 18% για τη Zealand Pharma

    Χρηματιστήριο: Πάνω από 33 εκατ. ευρώ τζίρος στην ΕΤΕ, 25 εκατ. στην Eurobank και 21 εκατ. στην ΤΕΝΕΡΓ, ξύπνησε ο Φουρλής μετά τις νέες προβλέψεις για EBITDA, -1,7% η ΜΟΗ



    ΣΧΟΛΙΑ