• Business

    Revolut: Πουλά μετοχές αξίας 500 εκατ. δολαρίων – Ανάσα ρευστότητας για υπαλλήλους και μετόχους

    • Bloomberg
    Nik Storonsky, CEO Revolut

    Nik Storonsky, CEO Revolut (Πηγή: Twitter)


    Η Revolut, μια από τις πιο πολύτιμες νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης, προσέλαβε τραπεζίτες για να τη βοηθήσουν να πουλήσει υφιστάμενες μετοχές αξίας περίπου 500 εκατ. δολαρίων, ακολουθώντας τον δρόμο που έχουν χαράξει αρκετές μη εισηγμένες εταιρείες που στράφηκαν σε εναλλακτικές μορφές ρευστότητας για τους μετόχους τους, καθώς η αγορά των IPOs παραμένει στάσιμη.

    Η fintech εταιρεία συνεργάζεται για την πώληση με τη Morgan Stanley, η οποία θα τη βοηθήσει να εξασφαλίσει μετρητά για πλήθος υφιστάμενων υπαλλήλων και τους πρώτους επενδυτές της, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.

    H συναλλαγή, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, μπορεί να οδηγήσει σε μια αποτίμηση για τη Revolut που θα ξεπερνά τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι αποτίμησης 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τον γύρο χρηματοδότησης που πραγματοποίησε η εταιρεία το 2021.

    Η Revolut – η οποία εδώ και χρόνια προσπαθεί να εξασφαλίσει άδεια τράπεζας από τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου που θα της επέτρεπε να επεκταθεί σε περισσότερες υπηρεσίες στην εγχώρια αγορά της – έχει επωφεληθεί από τους νέους πελάτες που συρρέουν στην εφαρμογή της τα τελευταία χρόνια.

    Η νεοφυής επιχείρηση δήλωσε ότι τα έσοδά της για το 2022 αυξήθηκαν κατά 45% στα 922,5 εκατομμύρια λίρες (1,17 δισ. δολάρια). Ακόμη δεν έχει ανακοινώσει αποτελέσματα για το περασμένο έτος, αλλά είχε προβλέψει ότι τα έσοδα για το 2023 θα ανέλθουν περίπου στα 2 δισεκατομμύρια λίρες.

    Η πώληση των μετοχών έρχεται μετά την εκτίμηση ενός εκ των μετόχων της Revolut – ενός επενδυτικού trust που διαχειρίζεται η Schroders Plc – ότι η εταιρεία θα πρέπει να αποτιμηθεί σε περίπου 25,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Σημειώνεται ότι η Revolut έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι προετοιμάζεται για μια πιθανή αρχική δημόσια προσφορά, αλλά τόσο η ίδια όσο και άλλες μεγάλες, ιδιωτικές επιχειρήσεις, έχουν εγκλωβιστεί από την αδράνεια που επικρατεί στις αγορές μετοχών.

    Αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα σε ορισμένους από τους πρώτους επενδυτές ή τους εργαζόμενους που μπορεί να χρειάζονται τη ρευστότητα που προέρχεται από την πώληση μετοχών.

    Η Stripe Inc., μια άλλη υψηλής αξίας fintech, συγκέντρωσε πέρυσι περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσω μίας δημόσιας προσφοράς που επέτρεψε στους υπαλλήλους να πουλήσουν κάποιο μέρος των μετοχών τους.

    Διαβάστε επίσης:

    NatWest: Εξαγοράζει το μεγαλύτερο μέρος της Sainsbury’s Bank

    Augustinus Bader: Η εταιρεία με την δημοφιλή κρέμα ημέρας των 300 δολ. αναμένει αύξηση πωλήσεων 40%

    Η μεταβλητότητα των χρηματιστηρίων φρέναρε τις προγραμματισμένες IPO της Ευρώπης



    ΣΧΟΛΙΑ