Στις σημαντικές αλλαγές στον τομέα της υγείας αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ομιλία της στο 14ο Συνέδριο Ψηφιακής Υγείας και Ασφάλειας.

Η κ. Αγαπηδάκη έδωσε έμφαση στη δημόσια υγεία και την πρόληψη, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο της, μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΗΔΙΚΑ, φέρνουν τον πολίτη σε μια νέα πραγματικότητα.

Όπως είπε, «τα πάντα είναι έτοιμα» και το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο πολίτης είναι να κλείσει ραντεβού και να κάνει τις εξετάσεις του. Στα προγράμματα πρόληψης «τα ραντεβού δεν αργούν, δεν είναι η συμβατική εμπειρία που έχουμε μέσω του ΕΟΠΥΥ, είναι μία νέα κατάσταση για το σύστημα υγείας, η οποία ήδη έχει αποδώσει καρπούς. Έχουμε πάνω από 350.000 γυναίκες που έχουν κάνει την ψηφιακή τους μαστογραφία δωρεάν με το Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, έχουμε περίπου 25.000 να έχουν εντοπισθεί έγκαιρα με ευρήματα».

Πρόσθεσε ότι «λιθαράκι-λιθαράκι χτίζεται ένα νέο τοπίο στην υγεία το οποίο πραγματικά θα παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για υγιή ζωή και όχι απλά να επικεντρωνόμαστε στο πώς θα αντιμετωπίσουμε τη νόσο».

Σε αυτόν τον άξονα, όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός, θα έχουμε σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο τηλεϊατρικής μέχρι το τέλος του 2025, το οποίο δίνει τη δυνατότητα για τρεις βασικές λειτουργίες:

* Η μία είναι να έχουμε τους γιατρούς, να μπορούν να συμβουλεύονται συναδέλφους τους και να εξετάζουν τα περιστατικά τους.

* Δεύτερη λειτουργία, είναι να μπορεί ο ασθενής, όπου και αν βρεθεί στη χώρα, να κλείσει ραντεβού και να εξετασθεί από ειδικευμένο γιατρό.

* Τρίτον, θα έχουμε 3,5 χιλιάδες σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας, πάρα-πάρα πολύ σπουδαίο, ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι έχουν χρόνια νοσήματα, ηλικιωμένους και τα λοιπά.

Επιπλέον, δρομολογείται η ίδρυση (με το νόμο για τον προσωπικό γιατρό, που ξεκινάει να βγαίνει στη διαβούλευση σε λίγες εβδομάδες) επτά πανεπιστημιακών κέντρων υγείας μεταξύ άλλων.

«Θέλουμε σε αυτά τα πανεπιστημιακά κέντρα υγείας να ξεκινήσει να χτίζεται το αύριο της πρόληψης. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο θα λειτουργήσουν και οι σταθμοί τηλεϊατρικής, με μέλη ΔΕΠ εξειδικευμένα στην επείγουσα ιατρική. Νομίζω καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να ζει κανείς σε ένα ορεινό χωριό της Καρπάθου για παράδειγμα, και να μπορεί να κάνει μία συνεδρία τηλεϊατρικής για ένα επείγον περιστατικό με ένα μέλος ΔΕΠ εξειδικευμένο στην επείγουσα ιατρική. Είμαστε βέβαιοι ότι με αυτόν τον τρόπο, η χώρα θα μειώσει τουλάχιστον κατά 30% τις αχρείαστες αεροδιακομιδές από όλα τα δύσβατα μέρη που έχουμε στη χώρα μας».

Εξήγησε ότι στο δίκτυο τηλεϊατρικής, ενσωματώνονται μια σειρά από συσκευές, τα περίφημα wearables που δίνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης εξ αποστάσεως 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο.

Τέλος, αναφέρθηκε σε σειρά αλλαγών στον ΕΟΔΥ, οι οποίες αφορούν την κλιματική κρίση. «Έχουμε νέα εργαλεία τα οποία ενσωματώνονται στον ΕΟΔΥ, που μπορούν να εντοπίσουν πάρα πολύ έγκαιρα όταν έχουμε ένα μικροξέσπασμα μεταδοτικού νοσήματος σε μια περιοχή, προκειμένου να το προλάβουμε και να μην εκδηλωθεί σε νέα επιδημία, πανδημία κλπ.».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΣΑ: Συνεδριάζει για τις νέες αλλαγές του Υπ. Δικαιοσύνης για την ενδοοικογενειακή βία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να σκεπτόμαστε το κίνητρο πίσω από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης

Βασίλης Οικονόμου: Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τα ταξί ώστε να προσφέρουμε καλύτερες και αποδοτικές υπηρεσίες