• Business

    Τα μεγάλα μυαλά συναντώνται και δημιουργούν ασφαλή «υπερ-νοημοσύνη» – Η νέα εταιρεία του συνιδρυτή της OpenAI που θα συζητηθεί

    Altman και Sutskever στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ το 2023

    Altman και Sutskever στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ το 2023, Φωτογράφος: Amir Cohen/Reuters


    Μια νέα συναρπαστική startup ξεκινά ο συνιδρυτής της OpenAI, Ilya Sutskever, μετά την αποχώρησή του από την εταιρεία τον περασμένο μήνα. «Ξεκινάω μια νέα εταιρεία», έγραψε στο X. «Θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε ασφαλή υπερ-νοημοσύνη», ανέφερε για την Safe Superintelligence ή SSI, όπως την ονόμασε.

    Σύμφωνα με τον φιλόσοφο Nick Bostrom του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η υπερ-ευφυΐα ή υπερ-νοημοσύνη ορίζεται ως «κάθε νόηση που υπερβαίνει κατά πολύ τη γνωστική απόδοση των ανθρώπων σε όλους σχεδόν τους τομείς ενδιαφέροντος».

    Με άλλα λόγια, πρόκειται για έναν νου, που ακόμη και οι ιδιοφυίες αναμένεται να μοιάζουν με «ξύλα απελέκητα» μπροστά του!

    Τρομακτικό, αλλά και συναρπαστικό ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

    Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται

    Σημειώνεται ότι ο Sutskever υπήρξε επικεφαλής της ομάδας Superalignment της OpenAI, μαζί με τον Jan Leike, ο οποίος επίσης αποχώρησε τον περασμένο Μάιο για να ενταχθεί στην ανταγωνιστική εταιρεία AI Anthropic.

    Η Anthropic ιδρύθηκε το 2021 από τον Dario Amodei, επίσης πρώην μεγαλοστέλεχος στην OpenAI.

    Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Amazon, ενώ η αξία της, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεπερνά τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η ομάδα Superalignment της OpenAI επικεντρώθηκε στο guidance και τον έλεγχο των συστημάτων AI, όμως διαλύθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης των Sutskever και Leike.

    «Θα εστιάσουμε στο όνομα της SSI και τα προϊόντα της», αναφέρει η εταιρεία σε ανάρτησή της στο Χ.

    «Αυτό σημαίνει ασφάλεια και πρόοδο, ανεξάρτητα από τις βραχυπρόθεσμες εμπορικές πιέσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Ο παρόμοιος στόχος με την OpenAI

    Όπως γράφουν οι Financial Times, η OpenAI είχε παρόμοια αποστολή με την SSI όταν ιδρύθηκε το 2015 ως μη κερδοσκοπικό ερευνητικό εργαστήριο για τη δημιουργία υπερ-νοημοσύνης, προς όφελος της ανθρωπότητας.

    Ο Sutskever ξεκινά τώρα μια πολλά υποσχόμενη εταιρεία, έχοντας στο πλευρό του τον Daniel Gross, ο οποίος έχει δουλέψει στο AI της Apple, και τον Daniel Levy, επίσης πρώην μεγαλοστέλεχος στην OpenAI.

    Τα γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στο Palo Alto της Καλιφόρνια, καθώς και στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.

    Κατά του Altman

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Sutskever υπήρξε ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI, που διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη σύντομη αποπομπή του Sam Altman πέρσι τον Νοέμβριο.

    Τότε, Altman, Sutskever και άλλα διευθυντικά στελέχη, συγκρούστηκαν για την στρατηγική της εταιρείας, αλλά κυρίως για τις αποτυχίες σε σχέση με την ασφάλεια της OpenAI, στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης.

    Ωστόσο, μετά την ξαφνική αποχώρηση του Altman και πριν από την επιστροφή του στη θέση του CEO, ο Sutskever ζήτησε δημόσια συγγνώμη για τον ρόλο του στην υπόθεση.

    «Λυπάμαι βαθιά για τη συμμετοχή μου στις ενέργειες του διοικητικού συμβουλίου», είχε γράψει τον περασμένο Νοέμβριο ο Sutskever στο X, ενώ ζητούσε την επαναφορά του Altman στην εταιρεία.

    «Ποτέ δεν είχα σκοπό να βλάψω την OpenAI. Είμαι ευγνώμον για όλα όσα δημιουργήσαμε και θα κάνω ό,τι μπορώ για να επαναφέρουμε την ισορροπία στην εταιρία», είχε πει τότε.

    Ωστόσο, κατά την παραίτησή του αργότερα, δήλωνε ενθουσιασμένος για ένα σημαντικό έργο, το οποίο θα ακολουθούσε. Προφανώς εννοούσε τη νέα εταιρεία που παρουσιάζει σήμερα.

    Επίσης, να αναφέρουμε ότι ο Sutskever, είναι πολύ γνωστός στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και από τους πιο αξιοσέβαστους επιστήμονες στον τομέα, καθώς έχει ασχοληθεί με νευρωνικά δίκτυα ενώ έχει εργαστεί και στην Google Brain, την ερευνητική ομάδα τεχνητής νοημοσύνης της Google.

    Μάλιστα, όταν ιδρύθηκε η OpenAI το 2015, ανέλαβε διευθυντική θέση στην εταιρεία από τον ίδιο τον Έλον Μασκ, ο οποίος είναι γνωστό ότι υπήρξε ιδρυτικό μέλος της.

    Διαβάστε επίσης: 

    Σαμ Άλτμαν: Οι κρυφές business δισεκατομμυρίων του ιδρυτή της OpenAI

    Έλον Μασκ: Γιατί εκτός από την Google ανοίγει «πόλεμο» και με την OpenAI

    OpenAI: Το ΔΣ καθαίρεσε τον CEO Σαμ Άλτμαν



    ΣΧΟΛΙΑ