• Οικονομία

    Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια, επιφυλακτικοί οι τραπεζίτες

    Andrew Bailey, επικεφαλής Bank of England

    Andrew Bailey, επικεφαλής Bank of England


    Παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού, η Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιό της στο υψηλότερο επίπεδο των 16 ετών, μη ακολουθώντας το παράδειγμα της ΕΚΤ, η οποία στις αρχές του μήνα έκανε την πρώτη της μείωση, ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια νομισματικής σύσφιξης.

    Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 5,25% για έβδομη συνεχή συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των επενδυτών αλλά και των οικονομολόγων. Από την ψηφοφορία, μόλις δύο από τα συνολικά εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της ψήφισαν υπέρ μίας μείωσης.

    Ενώ η Fed έχει επισημάνει ότι είναι απίθανο να μειώσει το βασικό της επιτόκιο σύντομα, πολλές κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη έχουν μειώσει το κόστος δανεισμού φέτος. Νωρίτερα την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, λίγες ημέρες μετά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Στην περίπτωση της Τράπεζας της Αγγλίας, οι τραπεζίτες ήταν επιφυλακτικοί, παρά το γεγονός ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού του Ηνωμένου  Βασιλείου υποχώρησε στον στόχο του 2% τον Μάιο.

    Μεγάλο μέρος της μείωσης του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες οφείλεται στην πτώση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Η τράπεζα όμως ανησυχεί ότι αυτές οι μειώσεις είναι πιθανό να μη συνεχιστούν, λόγω της ανόδου των τιμών των υπηρεσιών, οι οποίες φοβούνται ότι θα ανεβάσουν τον μέσο όρο τιμών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Διαβάστε επίσης:

    Κωστής Χατζηδάκης: Απόδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική oικονομία η συμφωνία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Masdar

    EY-Parthenon: Οι πέντε πυλώνες για την επιτάχυνση της δημιουργίας αξίας στην Ελλάδα

    Χρήστος Σταϊκούρας: Έμπρακτη η στήριξη της Κυβέρνησης στον κλάδο των αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ



    ΣΧΟΛΙΑ