• Πολιτική

    Γιώργος Φλωρίδης: 13 νέα μέτρα στη μάχη της πάταξης της ενδοοικογενειακής βίας – Βραχιολάκι σε όσους είναι σε επιτήρηση

    Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Δικαιοσύνης

    Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Δικαιοσύνης


    Δεκατρία νέα μέτρα ρίχνει στη μάχη της πάταξης της ενδοοικογενειακής βίας ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

    Προφυλακίσεις με ελάχιστες εξαιρέσεις για τους κατηγορούμενους με κακουργήματα, προφυλακίσεις μέχρι και 6 μήνες για πλημμελήματα, ποινές χωρίς αναστολή, αύξηση στις 5 μέρες οι κρατήσεις για να γίνονται οι δικές στα αυτόφωρα περιλαμβάνονται στις νομοθετικές αλλαγές που παρουσίασε ο Γιώργος Φλωρίδης.

    Με στόχο την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, οι διατάξεις που σύντομα θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή, είναι οι εξής:

    – Η προφυλάκιση για κακουργηματικές φύσεως περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι κανόνας και μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι όπως βραχιολάκι και κατ΄οίκον περιορισμός.

    – Οι ποινές για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας εκτίονται, χωρίς να δίνεται αναστολή και χωρίς μπορεί να μετατραπεί η ποινή τους καθ οιονδήποτε τρόπο.

    – Η παραπομπή τους σε δίκη γίνεται σύντομα μετά την ανάκριση χωρίς να μεσολαβεί κρίση δικαστικού συμβουλίου.

    – Προβλέπεται προσωρινή κράτηση έως έξι μήνες για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας ακόμα κι αν αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. Για τα αυτόφωρα δε εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας η κράτηση παρατείνεται έως τις πέντε ημέρες.

    – Προστατεύονται τα θύματα με την πρόβλεψη ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία τους στο δικαστήριο, αρκεί η ανάγνωση της κατάθεσης τους στις αρχές και η καταγγελία τους, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει ότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη.

    – Προβλέπεται επίσης η επιβολή περιοριστικών όρων πριν ακόμα ασκηθεί ποινική δίωξη για να προστατευθούν τα θύματα. Αν οι όροι αυτοί ( για παράδειγμα να μην πλησιάζει το θύμα, να μην το παρενοχλεί, το απειλεί και λοιπά) παραβιαστούν, τότε προβλέπεται ποινή φυλάκισης για τον δράση και ενημέρωση της αστυνομίας.

    –  Κάθε υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.

    –  Δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί διαδικασία ποινικής διαμεσολάβησης στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και αν το θύμα. (Δηλαδή να τα βρούν και να μην προχωρήσει η ποινική διαδικασία).

    Σε κάθε περίπτωση, θεσπίζεται δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία, που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.

    -Σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ο Εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν πρέπει να αλλάξει και το καθεστώς επιμέλειας των παιδιών.

    ⁃ Επίσης προβλέπεται η λειτουργία πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και από τρίτους.

    ⁃ Καθώς και η ημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.

    Πριν από μια εβδομάδα τέθηκε σε εφαρμογή και η νέα Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ενώ η ελληνική νομοθεσία που άλλαξε τελευταία έχει περιλάβει πολλές προστατευτικές διατάξεις για τα θύματα τέτοιων αντικοινωνικών και εγκληματικών συμπεριφορών.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι οι αλλαγές δεν αφορούν συγκυριακά φαινόμενα και εντάσσονται στη μόνιμη νομοθετική παραγωγή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και ενδοοικογενειακής βίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Απόστολος Λύτρας: Αυτή είναι η μεζονέτα στο Χαλάνδρι που βγαίνει σε πλειστηριασμό (φωτό – video)

    Αλέξης Κούγιας: Μήνυση κατά της συζύγου του Απόστολου Λύτρα, Σοφίας Πολυζωγοπούλου 

    Μαξίμου: Ποιοι αναλαμβάνουν την επικοινωνία – Η «ανθρωπογεωγραφία» του νέου επιτελείου



    ΣΧΟΛΙΑ