• Business

    Η EFG International του Σπύρου Λάτση στο μικροσκόπιο των Βραζιλιάνων Safra

    • NewsRoom
    Ο δωρητής Σπύρος Λάτσης

    Ο Σπύρος Λάτσης


    Πριν δύο εβδομάδες οι αγορές της Ζυρίχης «χόρευαν» στον ρυθμό της EFG International, της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας, της οποίας μεγαλομέτοχος είναι η οικογένεια του Σπύρου Λάτση.

    Οι φήμες για πιθανή εξαγορά της από την Julius Baer εκτόξευσαν την μετοχή της EFG, το deal όμως δεν προχώρησε. Σύμφωνα με το finews.com, αυτές οι συζητήσεις αν και έγιναν, πλέον βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα, υπάρχει όμως ένας νέος μνηστήρας που φημολογείται ότι ενδιαφέρεται να εξαγοράσει την ελβετική τράπεζα.

    Γιατί δεν προχώρησε το deal με την Julius Baer

    Ένας από τους λόγους που οι συζητήσεις μπήκαν «στον πάγο», όπως αναφέρει το εξειδικευμένο σε τραπεζικά θέματα μέσο ενημέρωσης, είναι η τιμή της μετοχής της EFG. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια η μετοχή έχει κερδίσει επιπλέον ένα 70% στην αξία της, κάτι που όπως σημειώνει το δημοσίευμα δεν είναι εύκολο να το αφήσει η οικογένεια Λάτση, η οποία έχει ισχυροποιήσει τη θέση της.

    Από την άλλη, ο «μνηστήρας» Julius Baer αντιμετωπίζει μία σειρά προκλήσεων, οι οποίες εντάθηκαν ύστερα από το σκάνδαλο της εταιρείας real estate Signa, το οποίο χρεώθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Philipp Rickenbacher, που τελικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο.

    To ενδιαφέρον από Βραζιλία

    Πάντως η ελβετική τράπεζα δεν φαίνεται να είναι η μόνη που αναζητάει ένα deal με την EFG. Όπως σημειώνει το finews, υπήρχαν αναφορές στη Γενεύη για μία ακόμα ελβετική τράπεζα, την J. Safra Sarasin, η οποία είναι πιθανόν να ενδιαφέρεται. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, οι δύο πλευρές κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά.

    Η εν λόγω τράπεζα ανήκει στον βραζιλιάνικο όμιλο J. Safra, με τον Juerg Haller, πρόεδρο της, να υποστηρίζει ότι βλέπει τον εαυτό του ως παράγοντα ενοποίησης στον τραπεζικό κλάδο. Κάτι που επανέλαβε και σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική έκδοση του finews τον περασμένο Απρίλιο.

    Η τράπεζα πρόσφατα αποκάλυψε το ενδιαφέρον της να επεκταθεί στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής, προσλαμβάνοντας πρώην τραπεζίτες της Credit Suisse, της ιστορικής ελβετικής τράπεζας που εξαγοράστηκε από την UBS.

    Η βραζιλιάνικη οικογένεια πίσω από την ελβετική τράπεζα ξέρει από διαπραγματεύσεις και συναλλαγές. Πριν δώδεκα χρόνια διεκδίκησε σε έναν σκληρό πόλεμο προσφορών την Sarasin, με αντιπάλους τις Julius Baer, Raiffeisen και την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Apax Partners.

    Ο όμιλος Safra κέρδισε τη μάχη, καθώς συμφώνησε να πληρώσει για την εξαγορά σε μετρητά και όχι σε μετοχές, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει μόνο αποφασιστικότητα αλλά και οικονομική ισχύ, όπως σχολιάζει το finews.

    Ένα πιθανό deal

    Το δημοσίευμα σημειώνει ότι αυτή η προσέγγιση δεν έχει αλλάξει κι αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά για μία συμφωνία. Οι δύο άνδρες άλλωστε, ο Σπύρος Λάτσης και ο Jacob Safra γνωρίζονται ήδη πολύ καλά.

    Ένα πιθανό deal θα δημιουργούσε έναν διαχειριστή πλούτου αξίας 360 δισ. ελβετικών φράγκων, τοποθετώντας την τράπεζα πάνω από την Lombard Odier της Γενεύης με σχεδόν 300 δισεκατομμύρια φράγκα σε περιουσιακά στοιχεία πελατών, αλλά κάτω από την Pictet με 633 δισεκατομμύρια φράγκα.

    Θα δημιουργούσε πάντως έναν νέο και σημαντικό παίκτη με ισχυρή παρουσία στη Ζυρίχη και το Λουγκάνο (μέρη που δραστηριοποιείται κυρίως η EFG) και στη Βασιλεία και τη Γενεύη, όπου ιστορικά κυριαρχεί η J. Safra Sarasin.

    Το διεθνές ενδιαφέρον

    Η συγχώνευση αυτή θα είχε ισχυρό αντίκτυπο και σε διεθνές επίπεδο, κυρίως στην Ασία, όπου δραστηριοποιούνται τα δύο ιδρύματα.

    Η J. Safra Sarasin απασχολεί περίπου 2.500 άτομα σε περίπου 30 τοποθεσίες παγκοσμίως, και η EFG απασχολεί 3.000 άτομα σε 40 τοποθεσίες.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία συνεργασία θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Βραζιλιάνους, οι οποίοι θα συναντήσουν τους «συμπατριώτες» τους της BTG Pactual.

    Η BTG Pactual είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της EFG μετά την οικογένεια Λάτση (με 45%), ελέγχοντας σχεδόν το 20% της ελβετικής τράπεζας. Μία «συγκυρία» που για το finews θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως πλεονέκτημα σε ένα πιθανό deal.

    Διαβάστε επίσης:

    Τζόζεφ Σάφρα: Η απίστευτη ζωή του πλουσιότερου τραπεζίτη του κόσμου

    Βίκυ Σάφρα (Σαρφατή): Ποια είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα που θεωρείται ο «θηλυκός Ωνάσης» του 21ου αιώνα;

    Lamda Development: Ο Προκοπίου και το ερώτημα των… 1,18 δισ. για τη μετοχή, που μετά από 4,5 χρόνια είναι στο ίδιο σημείο

    Θρίλερ με την εξαγορά της EFG International του Σπύρου Λάτση

    EFG International: Εκτίναξη 10% για τη μετοχή – Κλείνει το deal του Σπύρου Λάτση με τη Julius Baer



    ΣΧΟΛΙΑ