ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εγκλωβισμένοι στο… άχαρο περιβάλλον των μηδενικών υπεραξιών βρίσκονται εδώ και 4,5 χρόνια οι πιστοί μέτοχοι της Lamda Development. Στην οποία ο 78χρονος μεγιστάνας Σπύρος Λάτσης αποτελεί το εμβληματικό στοιχείο επιχειρηματικής αναφοράς.
Η εισηγμένη που «τρέχει» το πολυδιάστατο mega project του Ελληνικού και πρόσφατα το διεθνούς εμβέλειας αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ την κατέταξε ανάμεσα στις 100 πιο επιδραστικές εταιρίες στο κόσμο, υλοποίησε στα μέσα Δεκεμβρίου του 2019 μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου. Ύψους 650 εκατ. ευρώ.
Η διάθεση των νέων μετοχών (που αποτελούν το 54,9% του συνολικού, σημερινού αριθμού) είχε γίνει τότε στα 6,70 ευρώ. Στην ίδια αυτή τιμή διαμορφώθηκε και το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής, χωρίς στο μεσοδιάστημα να έχει υπάρξει χρηματική διανομή προς τους μετόχους…
Για τους οποίους αναμφίβολα η αίσθηση της απογοήτευσης φαίνεται να είναι κοινό γνώρισμα. Ειδικά μάλιστα, όταν σε αυτά τα τελευταία 4,5 χρόνια ο χρηματιστηριακός περίγυρος έχει προσφέρει πληθώρα επιλογών, με εξαιρετικά σημαντικές υπεραξίες. Καθώς ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 61,5%…
Στην περίπτωση της Lamda η χθεσινή υποχώρηση (κατά 0,30%) δεν έδωσε συνέχεια στο προχθεσινό +3,38% που έκανε η μετοχή, η οποία βρισκόταν στα 6,5 την περασμένη την περασμένη Παρασκευή. Τελευταία συνεδρίαση πριν από την ανακοίνωση του deal εισόδου στο μετοχικό της σχήμα, του πολύφερνου εφοπλιστή και μεγάλου fun της ακίνητης περιουσίας Γιώργου Προκοπίου.
Χωρίς ναυτική καταγωγή ο «Κότζακ» των θαλασσών διαχειρίζεται σύμφωνα με τα στοιχεία του Forbes έναν από τους μεγαλύτερους στόλους παγκοσμίως που απαριθμεί 159 πλοία, εμπορικής αξίας 10,95 δισ. ευρώ. Έχει επίσης στην ιδιοκτησία του τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ οι επενδύσεις του σε ακίνητα και το yachting ανάγονται σε ιλιγγιώδη ποσά.
Σε σχέση με την τεράστια οικονομική του επιφάνεια, το 2% που απέκτησε ο Γιώργος Προκοπίου στη Lamda έναντι 25,1 εκατ. ευρώ, σαφώς και δεν κάνει τη διαφορά. Έστω κι αποτελεί το προοίμιο για μια νέα και μεγαλύτερου εύρους συμφωνία στο πεδίο της οικιστικής ανάπτυξης ή ακόμα κι αν συνδυαστεί με την περεταίρω ενίσχυση της μετοχικής του θέσης.
Αναζητώντας το «ξυπνητήρι» στο… υπερτίμημα
Οι άνθρωποι της χρηματιστηριακής αγοράς στάθηκαν ιδιαίτερα στο ασυνήθιστο γεγονός ότι ο εφοπλιστής προσέφερε σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, υπερτίμημα 9,2%. Προκειμένου να αποκτήσει έναντι 7,10 ευρώ τη μία, τις συνολικά 3.534.734 μετοχές, προερχόμενες από το «στοκ» των ιδιοκατεχόμενων από τη Lamda.
Αν όμως ληφθούν υπόψη οι μεσοσταθμικές τιμές της μετοχής σε τριμηνιαία και εξαμηνιαία βάση (6,77 και 6,869 ευρώ αντίστοιχα) τότε το υπερτίμημα που δόθηκε περιορίζεται σε περίπου 4,9% και 3,4%.
Όπως και να ’χει το καυτό ερώτημα των… 1,184 δισ. ευρώ (όσο και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Lamda) είναι αν θα μπορέσει να λειτουργήσει ή όχι σαν «ξυπνητήρι» για τη μετοχή, το deal με τον εφοπλιστή Προκοπίου.
Η κίνηση του οποίου σαφώς και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εταιρείας, αλλά εμφανώς δεν αρκεί από μόνη της, στο να αποκολληθεί η μετοχή από τη μετριότητα. Θα πρέπει το εκπεμπόμενο μήνυμα του deal να το «διαβάσουν» και να το ενστερνιστούν και άλλες επενδυτικές δυνάμεις.
Όχι ιδιαίτερα εύκολο στην παρούσα φάση, καθώς εν γένει οι εταιρείες που εμπλέκονται στην αξιοποίηση ακινήτων υποφέρουν χρηματιστηριακά, έχοντας να «αντιπαρατεθούν» με τα προσφερόμενα υψηλά επιτόκια.
Αν και το χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων της Lamda διαθέτει ξεχωριστά χαρακτηριστικά, εν τούτοις η τρέχουσα χρηματιστηριακή της αξία αντιπροσωπεύει ένα discount της τάξεως του 14,9% σε σύγκριση με την καθαρή αξία του ενεργητικού της (1,392 δισ.).
Το discount ανεβαίνει στο 15,2% εάν εξαιρεθούν οι ίδιες μετοχές που της έχουν απομείνει (447.693).
Η διοίκηση της εταιρείας έχει εκφράσει την εκτίμησή της ότι το 2026 η καθαρή αξία του ενεργητικού θα έχει φτάσει στα 3 δισ. Θα έχει δηλαδή υπερδιπλασιαστεί, κάτι που αναμένεται να έχει βαθμιαία, θετικό αντίκτυπο και στη μετοχή. Ενώ η Euroxx Χρηματιστηριακή έδωσε πρόσφατα τιμή-στόχο στα 10 ευρώ. Δηλαδή… 49,2% πάνω από την τρέχουσα.
Είναι ακόμη άξιο προσοχής ότι στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς η Lamda έδειξε πολύ ισχυρά μεγέθη, με τη λειτουργική της κερδοφορία (Ebitda) να πενταπλασιάζεται και να διαμορφώνεται σε 40,2 εκατ. ευρώ. Λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων που παρουσίασαν οι δραστηριότητες στα εμπορικά κέντρα, στο έργο του Ελληνικού και στις Μαρίνες.
Καλύτερες αποδόσεις για τους ομολογιούχους
Παρά ταύτα η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να κρατάει πεισματικά… μικρό καλάθι. Από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς η μετοχή γράφει απώλειες 0,89% ενώ σε 12μηνο χρονικό ορίζοντα είναι στο -1,52%. Όταν ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει κέρδη 10% και 12,1% αντίστοιχα.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι ομολογιούχοι της Lamda έχουν καλύτερες αποδόσεις από τους μετόχους της εταιρείας. Το επταετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2022 δίνει σταθερό ετήσιο επιτόκιο 4,7%.
Ενώ στα δύο πρώτα χρόνια οι αγοραστές του θα έχουν με τα εισπραχθέντα «κουπόνια» απόδοση 9,4% πρό φόρου, επί του αρχικά τοποθετημένου κεφαλαίου τους. Κάτι που ακόμα δεν βλέπουν οι επί 4,5 χρόνια μέτοχοι της Lamda Development.
Η φυγή Μαριάννας και το ζεύγος του Τρύφωνα Νάτση
Στην μεγάλη κεφαλαιακή αύξηση του Δεκεμβρίου του 2019 η πλευρά Λάτση τοποθέτησε 329 εκατ. ευρώ, αλλά καθώς προγενέστερα είχαν υπάρξει και πωλήσεις μετοχών, η καθαρή κεφαλαιακή εισφορά ήταν 311 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν έχει προσφέρει καμία υπεραξία έως τώρα.
Τον Ιούλιο του 2020 ήρθε η πρωτοβουλία της Μαριάννας Λάτση να αποτυπώσει εμπράκτως την απομάκρυνσή της από το «στρατηγείο της Γενεύης» διαχωρίζοντας τη μετοχική της θέση από αυτές των αδελφών της Σπύρου και Μαργαρίτας.
Η Μαριάννα προχώρησε σε πώληση 14.892.760 μετοχών, που αντιστοιχούσαν στο 8,426% της Lamda και στο 16,646% της συμμετοχής που είχε στην εταιρεία η (κοινών συμφερόντων της οικογένειας Λάτση) της Consolidated Lamda Holdings.
Το «πακέτο» της πώλησης απέφερε στη Μαριάννα Λάτση 84,179 εκατ. ευρώ, με τη μέση τιμή εκχώρησης ανά μετοχή να είναι στα 5,652 ευρώ. Δηλαδή 15,6% πιο κάτω από την τιμολόγηση της ΑΜΚ.
Πλέον η Consolidated Lamda Holdings στην οποία εκφράζονται τα συμφέροντα του Σπύρου Λάτση και της αδελφής του Μαργαρίτας, ελέγχει το 43,76% της Lamda Development. Μεταφραζόμενο σε αγοραία χρηματιστηριακή αξία περίπου 518,2 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο τμήμα από την πώληση των μετοχών της Μαριάννας Λάτση, απορροφήθηκε από το Brevan Howard Capital, συμφερόντων του Τρύφωνα Νάτση και της συζύγου του Δέσποινας. Οι οποίοι αποκτώντας το 6,36% της Landa (11.233.029 μετοχές) με μέσο κόστος 5,652 ευρώ ανά μετοχή, έχουν τώρα υπεραξίες της τάξεως του 18,5%. Σε διάστημα τεσσάρων ετών.
Το δίδυμο των Γερμανού – Κάτσου και ο Αθανασίου
Μετά από την πλευρά Λάτση, δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη Lamda με ποσοστό 10% είναι το επενδυτικό σχήμα της Voxcove Holdings των Πάνου Γερμανού και Βασίλη Κάτσου.
Μπήκαν στην εταιρεία στα τέλη του 2017, τοποθετώντας αρχικά 55,2 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν το 12,83% του τότε αριθμού των μετοχών. Πριν από την ΑΜΚ εκποίησαν μετοχές αξίας 16,5 εκατ. ευρώ, ενώ στην αύξηση κεφαλαίου τοποθέτησαν άλλα 65 εκατ. ευρώ.
Για τις μετοχές που σήμερα κατέχει το επενδυτικό σχήμα (17.682.144) το κόστος είναι 103,7 εκατ. ευρώ, ενώ η αγοραία αξία τους ανέρχεται τώρα σε περίπου 118,5 εκατ. ευρώ. Με τις υπεραξίες να είναι στο 14,3% σε διάστημα 6,5 ετών. Φτωχές και χωρίς να διεκδικούν δάφνες αξιοποίησης.
Ισχυρά μετοχικά συμφέροντα στη Lamda έχει όμως μεταξύ των άλλων και ο διαχρονικός της CEO Οδυσσέας Αθανασίου.
Στις οικονομικές καταστάσεις της περσινής χρήσης εμφανίζεται να έχει 1.733.413 μετοχές, που αντιστοιχούν στο 1% της εταιρείας. Σε σχέση με το 2022 ο αριθμός των μετοχών είναι αυξημένος κατά 157.545, αλλά επειδή δεν γνωστοποιήθηκαν αγορές από την πλευρά του, το πιθανότερο είναι να αποτελούν μέρος του προγράμματος ανταμοιβής για την επίτευξη στόχων.
Με συνολικές ακαθάριστες αποδοχές στα 2,56 εκατ. ευρώ ο Οδυσσέας Αθανασίου είχε προχωρήσει σε ένα μπαράζ αγοράς μετοχών της Lamda, σε ένα διάστημα μετά από την αύξηση κεφαλαίου. Από τις επίσημες χρηματιστηριακές ανακοινώσεις προκύπτει ότι για 1.372.500 μετοχές είχαν δαπανηθεί… 11.357.089 ευρώ.
Με το κόστος κτήσης να είναι στα 8,27 ευρώ ανά μετοχή, καθώς τότε η τιμή της ήταν ψηλά. Η σημερινή αποτίμηση των μετοχών του CEO είναι στα επίπεδα των 11,6 εκατ. ευρώ, αλλά επειδή δεν φαντάζει λογικό να έχει πάρει όλες τις επιπλέον μετοχές δωρεάν, τότε το πιθανότερο είναι να μην έχει ισοφαρίσει ακόμη το κόστος κτήσης. Ενώ αν υπάρχει και τραπεζικός δανεισμός, οι δυσκολίες αυξάνονται.
Σε κάθε περίπτωση και γενικά για τους μετόχους της Lamda, το κυρίαρχο ερώτημα είναι το πότε θα φτάσουν στην… πηγή των γάργαρων υπεραξιών.
Διαβάστε επίσης:
Lamda Development: Στην ΜΕTKA η κατασκευή του Riviera Galleria
Γιώργος Προκοπίου: Το μυστικό deal με τη Lamda, γιατί θα αγοράσει επιπλέον ποσοστό
Lamda Development: Οι αναλυτές βλέπουν μεγάλα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας
- Τουρκία: Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Μακρόν για τη Συρία
- Μπελέρης για Δυτ. Βαλκάνια: Η αναγκαία διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να προχωρήσει με συγκεκριμένους όρους
- Ζαχαράκη: Δεν τίθεται θέμα καθολικής απαγόρευσης του διαδικτύου για τα παιδιά