ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την είσοδό της στην ελληνική αγορά ενέργειας πραγματοποιεί η Trafigura μια από τις κορυφαίες ανεξάρτητες εταιρείες εμπορίας εμπορευμάτων στον κόσμο, που μαζί με το IFM Net Zero Infrastructure Fund (του διαχειριστή θεσμικών κεφαλαίων IFM Investors) έχουν ιδρύσει τη Nala Renewables.
H Nala Renewables που είναι η κοινοπραξία 50/50 μεταξύ του Ομίλου Trafigura και του IFM Net Zero Infrastructure Fund, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με τη NALA Phaethon, μετοχικού κεφαλαίου 360.000 ευρώ μετά από διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου.
Η εταιρεία έκανε την πρώτη της αίτηση στην αγορά αποθήκευσης για ένα έργο 45 MW, στον κύκλο αιτήσεων του Ιουνίου.
Όπως ανακοίνωσε χθες η ΡΑΑΕΥ συνολικά στον κύκλο Ιουνίου, κατατέθηκαν αιτήσεις έργων αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος άνω του 1,5 GW.
Τις περισσότερες αιτήσεις κατέθεσε η ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ που υπέβαλε αιτήσεις για 16 έργα των 50 MW, συνολικής ισχύος 750 MW.
Τα έργα βρίσκονται στις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Κεντρική Μακεδονία.
Η Helleniq Energy κατέθεσε αίτηση αποθήκευσης ισχύος 500 MW για ένα έργο στη Δυτική Μακεδονία και η Principia υπέβαλε αιτήσεις για δύο έργα αποθήκευσης από 50 MW στην Εύβοια.
Αναμένεται η προκήρυξη για αποθήκευση ενέργειας 2 GW
Καθώς συνεχίζεται η μεγάλη προσέλκυση επενδυτών στην αποθήκευση ενέργειας επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του υπουργείου Ενέργειας, ότι δεν χρειάζεται πλέον λειτουργική ενίσχυση στην επόμενη διαδικασία επιλογής των έργων που θα προτεραιοποιηθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται προκήρυξη για αποθήκευση συνολικής ισχύος 2 GW, χωρίς λειτουργική ενίσχυση αλλά μόνο με κριτήρια, όπως γρήγορης εκτέλεσης και υψηλής εγγυητικής.
Από τη μεγάλη δεξαμενή των 40 GW που έχουν δοθεί σε άδειες αποθήκευσης, και το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί από ισχυρούς ομίλους κρίνεται ότι θα υπάρξει ισχυρή ανταπόκριση στην πρόσκληση.
H προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου και υπολογίζεται ότι 3 GW αποθήκευσης απελευθερώνουν 1,5 GW ηλεκτρικού χώρου.
Γι’ αυτό προτεραιότητα για το υπουργείο είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις στην αποθήκευση.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν προκριθεί τα standalone συστήματα 700 Μεγαβάτ τα οποία έχουν λάβει λειτουργική ενίσχυση μέσω των δύο διαγωνισμών, που έγιναν μέχρι σήμερα.
Πλέον δεν θα ξαναδοθεί λειτουργική ενίσχυση για μπαταρίες, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ενώ τα υπεράκτια, θα είναι η μόνη τεχνολογία που θα λάβει από δω και πέρα ταρίφες.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή τον Απρίλιο, οι άδειες αποθήκευσης που είχαν δοθεί ήταν 812 για μπαταρίες ισχύος 41 GW συνολικής χωρητικότητας πάνω από 100 GWh και 29 για αντλησιοταμίευση ισχύος πάνω από 5 GW χωρητικότητας 41,4 GWh.
Ταυτόχρονα έχουν ήδη φτάσει τις 120 οι βεβαιώσεις ειδικών έργων ΑΠΕ με αποθήκευση του 11β με συνολική ισχύς έκχυσης 5,4 GW ενώ η χωρητικότητα 12,9MWH. Και 256 είναι οι βεβαιώσεις ΑΠΕ με αποθήκευση του 11α συνολικής ισχύος 12,6 GW και εγγυημένης χωρητικότητας 21,4 GWh.
Διαβάστε επίσης:
Τιτανομαχία Περιστέρη, Κοπελούζου, Βαρδινογιάννη και πολυεθνικών για την αποθήκευση ενέργειας
Οι 5 προτεραιότητες Σκυλακάκη στο επόμενο κρίσιμο εξάμηνο για την ενέργεια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΤτΕ: Στα 70,8 δισ. ευρώ τα «κόκκινα δάνεια» που διαχειρίζονται οι servicers
- Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Η πάταξη της φοροδιαφυγής φέρνει υπερπλεόνασμα για το 2024 – Ποιοι είναι οι τρεις κίνδυνοι για την οικονομία
- Eυάγγελος Μυτιληναίος: Χρειαζόμαστε δραστικά μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
- Ταξί: Διετής παράταση στις προθεσμίες με τα όρια ηλικίας απόσυρσης στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης