• ΑΓΟΡΕΣ

    Σε φάση διόρθωσης οι Αγορές, αναζητούν τα σημεία ισορροπίας τους

    • Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
    Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

    Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ


    Η Ε.Ε. αντιμετώπισε με επιτυχία τους κραδασμούς από το Brexit που συντελέστηκε πέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016.

    Επιτυχώς αντιμετωπίστηκε και η πανδημία μετά το 2020 παρά τα επαναλαμβανόμενα lockdown αποτελώντας τον λόγο που οδήγησε στην απόφαση έκδοσης κοινού χρέους για τη χρηματοδότηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι σε εξέλιξη.

    Ακόμη και ο πόλεμος στην Ουκρανία που ξεκίνησε στους πρώτους μήνες του 2021 με πολλαπλές παρενέργειες δοκιμάζοντας  τη συνοχή και την ανταγωνιστικότητά της, αποκαλύπτει και την ανθεκτικότητά της.

    Ωστόσο, ο απόηχος των ευρωεκλογών για τη Γαλλία με την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών και το εμφανές προβάδισμα της ακροδεξιάς που προτάσσει ατζέντα με υψηλό βαθμό λαϊκισμού και έντονο εθνικιστικό περιεχόμενο, ευλόγως προβληματίζει.

    Η δημοσιονομική εκτροπή της γαλλικής οικονομίας από την εφαρμογή πολιτικών αυξημένων ελλειμμάτων είναι πιθανή.

    Σαν αποτέλεσμα, ο φόβος των αγορών εκδηλώνεται με την αύξηση των αποδόσεων των γαλλικών 10ετών ομολόγων και των spreads σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα.

    Οι τιμές των  γαλλικών  τραπεζών,  η Societe Generale, η Credit Agricole και η BNP που κατέχουν άφθονα κρατικά ομόλογα κατρακυλούν και η υποχώρηση του δείκτη  CAC 40 έφτασε σχεδόν το 7%.

    Την ίδια ώρα, η Citigroup υποβαθμίζει τις ευρωμετοχές εκτιμώντας ότι ο πολιτικός κίνδυνος δύσκολα θα προσπεραστεί.

    Θα χρειαστεί να φτάσουμε στις 7/7 για να γνωρίσουμε τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών ή και ακόμη περισσότερο για να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία και αν η τυχόν συγκυβέρνηση του Μακρόν με το Εθνικό Μέτωπο θα σημαίνει αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής και θέσεις  που διαφοροποιούνται από εκείνες των Βρυξελών.

    Ως τότε, η αβεβαιότητα θα κυριαρχεί στις αγορές και οι διαχειριστές θα προκρίνουν συντηρητικές στρατηγικές.

    Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητο.

    Η προσπάθεια για αναρρίχηση πάνω από τις 1.500 μονάδες έχει υποκατασταθεί από την προσπάθεια διατήρησης του Γ.Δ. πάνω από τις 1400 μονάδες σαν αποτέλεσμα κύματος ρευστοποιήσεων, τραπεζικών κυρίως μετοχών.

    Η ερώτηση του εκατομμυρίου που επικρέμεται στα χείλη όλων είναι αν η πτώση τερμάτισε οριστικά και αμετάκλητα στις 1.395 μονάδες.

     Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, μέχρι και τις 1.437 μονάδες, η τρέχουσα ανοδική κίνηση  είναι μια  αντίδραση στην προηγηθείσα διόρθωση.

    Μόνο με την υπέρβαση και κυρίως την κατοχύρωση των 1.450 μονάδων θα μπορέσουμε να ισχυριστούμε με σχετική ασφάλεια ότι μάλλον ολοκληρώθηκε το πτωτικό κύμα, ή ότι έστω ο Γ. Δ. έχει εισέλθει πλέον σε φάση συσσώρευσης.

    Αν όμως αυτές είναι οι επισημάνσεις της τεχνικής ανάλυσης, ουδείς μπορεί να αγνοήσει τα ελκυστικά θεμελιώδη της ελληνικής αγοράς με τα ελληνικά ομόλογα να μην έχουν επηρεαστεί από τις αναταράξεις των γαλλικών κυρίως ομολόγων: το P/E των μετοχών ενός αντιπροσωπευτικού universe από blue chips υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι στο 10,5 ενώ εκείνο των τραπεζών στο 6,5.

    Οι μερισματικές αποδόσεις ξεπερνούν το 4% και την Πέμπτη θα γνωρίζουμε αν το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπει σε διαδικασία παρακολούθησης (watch list)  από τον οίκο MSCI για να εξεταστεί η μετάταξή του στις ανεπτυγμένες αγορές μετά το 2025.

    Ο ελληνικός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, το 2,5% για το 2024, είναι πολλαπλάσιος του μέσου ευρωπαϊκού και τα εταιρικά μεγέθη πολλών εισηγμένων με οδηγό τις τράπεζες υπόσχονται βελτιωμένες επιδόσεις για το 2024.

    Συνηγορούν επομένως τα παραπάνω δεδομένα σε μια διαφοροποιημένη στάση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, που δεν είναι ωστόσο εύκολο να υλοποιηθεί στην πράξη αν συνεχίσουν οι «μαύροι κύκνοι» να είναι παρόντες στην πολύπαθη ιστορικά ευρωπαϊκή ήπειρο !

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank Equities για Real Consulting: Σύσταση αγοράς και τιμή στόχος τα €5,30

    Kepler Cheuvreux για Τιτάν: Η δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ αυξάνει την αξία στα 38 ευρώ

    Epsilon Net: Στο 77,87% το ποσοστό της Ginger Digital BidCo



    ΣΧΟΛΙΑ