• Πολιτική

    Οι προτεραιότητες του Θοδωρή Λιβάνιου στο Εσωτερικών – Γιατί τον επέλεξε ο Μητσοτάκης

    • Γιώργος Σιαδήμας
    Ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος


    Περιεχόμενα

    «Πρώτη προτεραιότητα μας είναι το ΑΣΕΠ». Αυτό ήταν το μήνυμα του νέου υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου στους στενούς συνεργάτες του μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Και συνέχισε «να κάνουμε πιο εύκολη και πιο γρήγορη τη λειτουργία του ΑΣΕΠ έχοντας φυσικά το κύρος και την αξιοπιστία του».

    Άλλωστε το σήμα το έδωσε πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου. «Δε λειτουργεί το ΑΣΕΠ. Λυπάμαι που το λέω έτσι ξερά. Οι ρυθμοί του είναι απογοητευτικοί. Δεν γίνεται να περιμένουμε τόσο χρόνο για να πάνε να διοριστούν οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας, πρέπει κάτι να κάνουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός με το Θοδώρη να βάζει ήδη μπροστά τον σχεδιασμό για τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο βασικός στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ με παράλληλη υποβολή λιγότερων δεδομένων.

    Έτσι θα χρειάζεται:

    • λιγότερος έλεγχος
    • λιγότερες ενστάσεις
    • λιγότερος χρόνος για επεξεργασία των δεδομένων.

    Ο νέος υπουργός Εσωτερικών επιδιώκει να αντλείται ο μεγαλύτερος όγκος των πληροφοριών από τη βάση δεδομένων του κράτους. Για παράδειγμα τα στοιχεία για την προϋπηρεσία κάθε υποψηφίου θα μπορούν να φαίνονται από τα αρχεία του ΕΦΚΑ. Έτσι και οι ενδιαφερόμενοι για τον κάθε διαγωνισμό θα χρειάζονται λιγότερα δικαιολογητικά ενώ και οι υπηρεσίες θα γλιτώνουν χρόνο για την επεξεργασία των στοιχείων.

    Κώδικας

    Στον άμεσο σχεδιασμό του Θόδωρου Λιβάνιου είναι και η ολοκλήρωση του Κώδικα της Αυτοδιοίκησης. Εξάλλου μέχρι πρότινος ήταν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα την Αυτοδιοίκηση και γνωρίζει καλά τον χώρο.

    Στόχος είναι να εκσυγχρονιστούν οι χιλιάδες διατάξεις που υπάρχουν, να μην υπάρχει αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων με το κεντρικό κράτος και να υπάρχουν κανόνες στους πόρους που αξιοποιούν δήμοι και περιφέρειες.

    Παράλληλα την επόμενη εβδομάδα έρχεται στη Βουλή προς διαβούλευση το νομοσχέδιο που έχει να κάνει με τους δημόσιους υπαλλήλους και το μπόνους παραγωγικότητας.

    Σε δεύτερο χρόνο πάντως δεν αποκλείονται και κάποιες μικρές αλλαγές εάν χρειαστούν στη νέα διαδικασία για τον τρόπο επιλογής των επικεφαλής των οργανισμών. Πάντως για την ώρα τρέχει κανονικά η διαδικασία με το νέο σύστημα για τον ορισμό των διοικητών στα νοσοκομεία και ακολουθούν και οι υπόλοιποι επικεφαλής στους φορείς του δημοσίου τομέα.

    Επιλογή

    Γιατί όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τον Θοδωρή Λιβάνιο για το χαρτοφυλάκιο του Εσωτερικών με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιακών του κράτους.

    Μπορεί οι περισσότεροι να γνώρισαν τον Θοδωρή Λιβάνιο τα τελευταία πέντε χρόνια των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη αφού συμμετέχει ανελλιπώς σε όλα τα κυβερνητικά σχήματα αλλά η συνεργασία των δυο ανδρών ξεκινάει από το 2014. Τότε που ο πρωθυπουργός ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τοποθέτησε τον Θοδωρή Λιβάνιο, γενικό γραμματέα στο υπουργείο του.

    Μετά την κυβέρνηση Σαμαρά ο Θοδωρής Λιβάνιος ακολούθησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πειραιώς όταν ανέλαβε το 2016 την προεδρία της ΝΔ με το νέο υπουργό Εσωτερικών να αναλαμβάνει διευθυντής Πληροφορικής του κόμματος και παράλληλα να τρέχει δημοσκοπήσεις και να αποκωδικοποιεί τα ποιοτικά στοιχεία, κάτι που κάνει ως σήμερα και ιδιαίτερα σε κάθε εκλογική μάχη.

    Με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019 ο Θοδωρής Λιβάνιος ορίστηκε υφυπουργός αρμόδιος για τους δήμους στο υπουργείο Εσωτερικών. Ακολούθως μετακινήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και στον επόμενο ανασχηματισμό ανέλαβε υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στις εκλογές του 2023 ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και στον ανασχηματισμό της περασμένης Παρασκευής αναβαθμίστηκε σε υπουργό Εσωτερικών.

    Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται τον Θοδωρή Λιβάνιο και για αυτό τον αναβάθμισε για να τρέξει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με το κράτος αξιοποιώντας παράλληλα και τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής διακυβέρνησης. Το στοίχημα είναι μεγάλο και για τον ίδιο τον υπουργό ενώ δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη θα επισκεφθεί το υπουργείο Εσωτερικών, μόλις λίγα 24ωρα μετά τον ανασχηματισμό. Κάτι που δείχνει πως το συγκεκριμένο πεδίο είναι στις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ηλεκτρονικό «δίχτυ» για τα ανασφάλιστα οχήματα
    Γιώργος Προκοπίου: Deal με τη Lamda Development – Έδωσε 25 εκατ. για το 2% της εταιρείας, θα κάνουν έργα στο Ελληνικό
    Γιατί η Συνεταιριστική Καρδίτσας είναι «η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα»



    ΣΧΟΛΙΑ