• Κοινωνία

    Απόστολος Λύτρας: Κατεπείγουσα προκαταρτική πειθαρχική έρευνα από Αρειο Πάγο γιατί αφέθηκε ελεύθερος για τον ξυλοδαρμό

    • NewsRoom

    Ι. Κλάπα και Γ. Αδειλίνη


    Ελέγχονται πειθαρχικά η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας που νωρίτερα άφησαν ελεύθερο με περιοριστικούς όρους τον Απόστολο Λύτρα.

    Η πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσαν εντολή για κατεπείγουσα προκαταρτική πειθαρχική έρευνα και αναμένουν τις εξηγήσεις ανακρίτριας και εισαγγελέως για τους λόγους που αποφάσισαν να μην κρίνουν προφυλακιστέο τον δικηγόρο παρά, όπως αναφέρουν ανώτατες δικαστικές πηγές, τον κακουργηματικό χαρακτήρα και τη βαρύτητα της πράξης που ο δράστης έχει ομολογήσει.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

    Αναφορικά με την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με κατηγορούμενο τον γνωστό δικηγόρο Απόστολο Λύτρα, η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα και Γεωργία Αδειλίνη, διέταξαν κατεπείγουσα προκαταρτική πειθαρχική έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού, αναφορικά με τις ενέργειές τους στο στάδιο της προδικασίας.

    Ουσιαστικά θα διερευνηθεί γιατί ο Λύτρας δεν προφυλακίστηκε για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του, που και ο ίδιος παραδέχθηκε.

    Υπενθυυμίζεται ότι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο γνωστός ποινικολόγος, Απόστολος Λύτρας, μετά την απολογία του το πρωί της Δευτέρας στην ανακρίτρια.

    Οι περιοριστικοί όροι που του επιβλήθηκαν είναι υποχρέωση μετοίκισης από το κοινό σπίτι, όπου διαμένει με τη σύζυγό του, απαγόρευση να την πλησιάζει και υποχρέωση να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης.

    Νωρίτερα, στις 9.30 το πρωί, απολογήθηκε στην ανακρίτρια ενώ πληροφορίες από το περιβάλλον σημείωναν ότι θα εγκατέλειπε τον ισχυρισμό περί πτώσης από τις σκάλες της επίσης δικηγόρου συζύγου του και ότι θα ομολογούσε την αποτρόπαια πράξη του, ζητώντας συγγνώμη από το θύμα του.
    Προτού ο ποινικολόγος ξεκινήσει την απολογία του, κατέθεσαν ως μάρτυρές του στην ανακρίτρια η πρώην σύζυγός του (η οποία τον είχε καταγγείλει προ 7ετίας για τη δική της κακοποίηση), η μεγαλύτερη κόρη του και γνωστός δικηγόρος, ο οποίος είναι φίλος και κουμπάρος του.

    «Ζητάω συγγνώμη»

    «Ομολόγησα την πράξη μου, πραγματικά ζητάω συγγνώμη γι’ αυτό το οποίο συνέβη στην σύζυγό μου, την οποία πραγματικά υπεραγαπάω και από τις τρεις κόρες μου» είπε ο ποινικολόγος στις δηλώσεις του αφού απολογήθηκε.

    «Δυστυχώς βρέθηκα σε μία κατάσταση που έγινε αυτό το περιστατικό και εγώ ακόμα δεν μπορώ να δώσω εξηγήσεις. Δεν έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου βίαιος, θα κοιτάξω να θεραπευτώ, να ζητήσω βοήθεια γιατί πραγματικά το λέω, έχω χτίσει μία καριέρα και μία οικογένεια με πάρα πολύ κόπο και από εμένα και από τη σύζυγό μου. Θα αναζητήσω τις ψυχολογικές αιτίες του περιστατικού, δεν είναι κάτι για το οποίο μπορώ να συγχωρέσω τον εαυτό μου».

    «Να μην βρεθεί κανείς άνθρωπος σε αυτή την κατάσταση. Ζητάω συγγνώμη από όλο τον κόσμο. Πρωτίστως από τη Σοφία και τις κόρες μου», ανέφερε ο Απόστολος Λύτρας στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.

    Σημειώνεται ότι ο γνωστός ποινικολόγος απολογήθηκε για την κακουργηματικού βαθμού κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης,

    Τον δικηγόρο υπερασπίζεται συνεργάτης του από το δικηγορικό του γραφείο.

    Ο νέος αυστηροποιημένος ποινικός κώδικας
    Αξίζει να σημειωθεί ότι από 1η Μάϊου, ισχύουν οι τελευταίες αλλαγές στον ποινικό κώδικα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Οι γιατροί και όλοι οι επαγγελματίες υγείας υποχρεούνται εκ του νόμου να καταγγέλουν τέτοια περιστατικά στις αρχές, χωρίς να φοβούνται τυχόν συνέπειες, καθώς έχει θεσπιστεί το ακαταδίωκτο από τους δράστες. Δεν μπορεί κανείς να τους μηνύσει ή να τους κάνει αγωγή.

    Η σύλληψη του γνωστού ποινικολόγου έγινε στο πλαίσιο εφαρμογής ειδικής διάταξης του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, που αντικατέστησε το άρθρο 23 του Νόμου 3500/2006 «περί ενδοοικογενειακής βίας» και ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς θα φροντίσετε τα φυτά σας σε συνθήκες καύσωνα

    Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη: Η παραδοσιακή ναυπηγική στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

    Ένωση Τραπεζικών Ναυτιλιακών Στελεχών: Σημαντικές συναντήσεις με Κινέζικους Οργανισμούς



    ΣΧΟΛΙΑ