• ΑΓΟΡΕΣ

    Το Παρίσι χάνει το στέμμα του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης – Πέρασε μπροστά το Λονδίνο

    • Bloomberg
    Το χρηματιστήριο του Παρισιού

    Euronext Paris


    Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία είχε ως αποτέλεσμα να χάσει το χρηματιστήριο της χώρας την θέση του ως η μεγαλύτερη αγορά μετοχών της Ευρώπης, λιγότερο από δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του στέμματος από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η ανακοίνωση-έκπληξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες εκλογές πυροδότησε μια δραματική πτώση που εξανέμισε περίπου 258 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των γαλλικών επιχειρήσεων την περασμένη εβδομάδα.

    Οι μετοχές των τραπεζών Societe Generale, BNP Paribas και Credit Agricole – όλες κάτοχοι κρατικών ομολόγων – έχασαν περισσότερο από 10% η καθεμία.

    Οι μετοχές της χώρας έχουν πλέον συνολική αξία περίπου 3,13 τρισ. δολαρίων, χάνοντας οριακά από το Ηνωμένο Βασίλειο με 3,18 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Ο δείκτης CAC 40 έχασε όλα τα κέρδη που είχε καταγράψει το 2024, σημειώνοντας απότομη αντιστροφή της πορείας του, από την επίτευξη των ιστορικών υψηλών του περασμένου μήνα.

    «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου θα υπάρχει αβεβαιότητα για τρεις-τέσσερις εβδομάδες και η αγορά δυστυχώς θα μπορούσε να γίνει πιο ασταθής», δήλωσε ο Alberto Tocchio, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Kairos Partners.

    Paris Is No Longer Europe's Biggest Stock Market | UK stocks are regaining popularity amid French political turmoil
    Το Παρίσι δεν είναι πλέον η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης

    Την ίδια στιγμή, ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και της αύξησης των συγχωνεύσεων, έκανε τις μετοχές του Ηνωμένου Βασίλειου ξανά δημοφιλείς στους επενδυτές.

    Παρόλο που η χώρα ετοιμάζεται για τις δικές της γενικές εκλογές, το αποτέλεσμα θεωρείται πιο σταθερό, με το κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εργατικό Κόμμα, να προηγείται στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά.

    «Μας αρέσουν οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου για λόγους αποτίμησης, αλλά και ως μέσο διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου, δεδομένου του ελκυστικού κλαδικού προφίλ τους», δήλωσε ο Ulrich Urbahn, επικεφαλής στρατηγικής και ανάλυσης περιουσιακών στοιχείων της Berenberg. «Επιπλέον, η πολιτική αβεβαιότητα φαίνεται να είναι μεγαλύτερη αλλού, τουλάχιστον προς το παρόν».

    Ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε ιστορικά υψηλά φέτος, τροφοδοτούμενος από μετοχές που βασίζονται στις εξαγωγές, όπως η Shell Plc και η Unilever. Έχει μεγάλη υπεραπόδοση έναντι του δείκτη Euro Stoxx 50 τους τελευταίους τρεις μήνες, με την κατασκευάστρια εταιρεία κινητήρων αεροσκαφών Rolls-Royce Holdings Plc να συγκαταλέγεται στους μεγάλους κερδισμένους.

    Σε παγκόσμια κλίμακα, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται πλέον ως η έκτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά.

    UK Stocks' Valuations Are Still Below US, Europe
    Οι αποτιμήσεις των μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη

    Στη Γαλλία, οι στρατηγικοί αναλυτές της αγοράς δεν είναι ακόμη πεπεισμένοι για την επιστροφή στις μετοχές λόγω της αβεβαιότητας που σχετίζεται με τα δημόσια οικονομικά και την πολιτική.

    Εκτός από τις τράπεζες, οι εταιρείες διαχείρισης διοδίων Vinci SA και Eiffage SA έχουν υποχωρήσει λόγω της ανησυχίας ότι οι αυτοκινητόδρομοι θα μπορούσαν να επανεθνικοποιηθούν εάν το κόμμα του Mακρόν χάσει την εξουσία.

    Αυτές οι εξελίξεις έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία οι ισχυρές μετοχές του κλάδου ειδών πολυτελείας της Γαλλίας βρίσκονται υπό πίεση λόγω της άνισης ανάκαμψης στην αγορά της Κίνας.

    «Λαμβάνοντας υπόψη το ασυνήθιστο πολιτικό αδιέξοδο αυτή τη στιγμή και τον υψηλό κίνδυνο αρνητικών δημοσιευμάτων μέχρι τις εκλογές, δεν βλέπουμε κανένα λόγο να σπεύσουμε να αγοράσουμε μετοχές σε χαμηλές τιμές», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Barclays, Εμανουέλ Κο, σε σημείωμα στις 12 Ιουνίου. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

    Short-Term CAC 40 Volatility Spikes | Investors suddenly price more risk into French equities
    Η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα του CAC 40 εκτινάσσεται

    Ασφαλώς, οι επενδυτές έχουν κάποιος λόγους να παραμείνουν επιφυλακτικοί και για το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Οι εκλογές της 4ης Ιουλίου θα σηματοδοτήσουν την πιο σημαντική πολιτική αναταραχή από το Brexit και η νέα κυβέρνηση θα έχει περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο και θα αντιμετωπίσει αυστηρό έλεγχο από τους λεγόμενους «επαγρυπνούντες ομολογιούχους» (επενδυτές που επενδύουν σε κρατικά ομόλογα και ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις για δημοσιονομική πειθαρχία).

    Η χρηματιστηριακή αγορά της χώρας ταλανίζεται επίσης από τις εταιρείες που επιλέγουν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο είτε στην Ευρώπη είτε στις ΗΠΑ, εν μέρει λόγω της πίεσης από ακτιβιστές επενδυτές που αναζητούν καλύτερες αποτιμήσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Λεπέν: Δεν θα ζητήσω παραίτηση Μακρόν, θα συμβιώσουμε

    Γαλλία: Άλμα σε αποδόσεις και spread των κρατικών ομολόγων, λόγω των ριψοκίνδυνων εκλογών

    Χρηματιστήριο: Αυτά τα blue chips «πυροβόλησαν» οι πωλητές μετά τις ευρωεκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ