ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε ρυθμό ανόδου κινείται η αγορά φαρμάκων. Οι πιο “δημοφιλείς” κατηγορίες κατέχουν αυτή τη στιγμή το 15% της αγοράς. Μιλάμε για τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι για τα άλλα δύο κανάλια διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων, δηλαδή τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία.
Η άνοδος είναι της τάξης του 4% και συνδέεται με συγκεκριμένα σκευάσματα, κάποια από τα οποία δεν λείπουν από κανένα ελληνικό σπίτι. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, δέκα φάρμακα (συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα) έκαναν τζίρο σε τιμές λιανικής 183 εκατ. ευρώ τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024.
Συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, το 2023, ο τζίρος τους αυξήθηκε κατά 20 εκατ. ευρώ, όταν η συνολική αγορά φαίνεται να αυξήθηκε κατά περίπου 53 εκατ. ευρώ. Μόνο το φάρμακο για την αντιμετώπιση του διαβήτη, που πολλοί το λαμβάνουν για την αντιμετώπιση της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας. το δημοφιλές Ozempic, παρουσίασε την πιο μεγάλη άνοδο το περασμένο τετράμηνο, που υπολογίζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε 72%.
Αυτές είναι πιο “δημοφιλείς” κατηγορίες φαρμάκων
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Στη λίστα με τις πιο “δημοφιλείς” θεραπευτικές κατηγορίες συμπεριλαμβάνονται – εκτός από τα αντιδιαβητικά – και πολλά σκευάσματα για τη διαχείριση προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος (υπέρταση, χοληστερόλη κτλ), αντιθρομβωτικά, φάρμακα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, αλλά και κάποια εμβόλια.
Από αυτά τα σκευάσματα, τα πιο ευπώλητα είναι εκείνα για το πεπτικό σύστημα και για τον μεταβολισμό, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα φάρμακα για τον διαβήτη και οι πραζόλες.
Επιπλέον, βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσε και ανέλυσε η εταιρεία μελετών IQVIA για λογαριασμό του ΣΦΕΕ, τους τελευταίους μήνες τα φάρμακα με προστασία πατέντας (on patent) κατέγραψαν μείωση σε αξίες κατά 2,2%, τα πρωτότυπα φάρμακα χωρίς προστασία (off patent) σημείωσαν αύξηση 1,3% και τα γενόσημα επίσης αυξήθηκαν κατά 7,1%.
Όσον αφορά στις ποσότητες, η διάθεση των on patent σκευασμάτων μειώθηκε κατά 6,4%, των off patent αυξήθηκε κατά 0,2% και των γενόσημων αυξήθηκε κατά 1,9%.
Διακινήθηκαν φάρμακα αξίας 850 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, για την περίοδο από 1/4/2023 μέχρι και 31/3/2024, διακινήθηκαν φάρμακα αξίας 850 εκατ. ευρώ. Το συνολικό μερίδιο της κατηγορίας διαμορφώθηκε στο 23,7% στην αγορά μόνο των συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, τα οποία αποζημιώθηκαν.
Σχετικά με τα φάρμακα για την προστασία της καρδιάς, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο διακινήθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία σκευάσματα αξίας 761 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 4%. Το μερίδιο στη συνολική αγορά άγγιξε το 21,3%.
Στη λίστα με τις “δημοφιλείς” θεραπευτικές κατηγορίες εντάσσονται και σκευάσματα για την αντιμετώπιση παθήσεων από το κεντρικό νευρικό σύστημα – διακινήθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία συσκευασίες συνολικής αξίας 459 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2% και το μερίδιο της αγοράς διαμορφώθηκε στο 12,8%.
Η τέταρτη πιο σημαντική κατηγορία είναι τα εκείνη των φαρμάκων για το αίμα και τα αιμοποιητικά όργανα. Συνταγογραφήθηκαν φάρμακα αξίας 447 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2%. Κατέχουν το 12,5% της αγοράς.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;