• Πολιτική

    Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού – Οι καραμπόλες και τα πρόσωπα κλειδιά

    • Γιώργος Σιαδήμας
    Σκρέκας, Μιχαηλίδου, Καιρίδης, Αυγενάκης. Οι υπουργοί που αποχώρησαν

    Σκρέκας, Μιχαηλίδου, Καιρίδης, Αυγενάκης. Οι υπουργοί που αποχώρησαν


    Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ουσιαστικά κλειδώσει τα περισσότερα ονόματα για τη νέα κυβέρνηση εστιάζοντας ουσιαστικά σε δυο χαρτοφυλάκια για τον ανασχηματισμό. Αυτό του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Εργασίας.

    Μέχρι την τελευταία στιγμή στο πρωθυπουργικό γραφείο εξέταζαν όλες τις παραμέτρους πριν τις τελικές αποφάσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης η Νίκη Κεραμέως κατευθύνονταν προς το υπουργείο Ενέργειας αλλά τελικά προτιμήθηκε να πάει στο Εργασίας με αποτέλεσμα την τελευταία στιγμή ο Θόδωρος Σκυλακάκης να παραμένει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Την ίδια ώρα για το υπουργείο Ανάπτυξης, που ο πρωθυπουργός δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της ακρίβειας, αρχικά εξετάστηκε η περίπτωση του Γιώργου Φλωρίδη αν μετακινούνταν από το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά τελικά στην πλατεία Συντάγματος τοποθετήθηκε ο Τάκης Θεοδωρικάκος διαδεχόμενος τον Κώστα Σκρέκα.

    Μάλιστα το όνομα του νέου υπουργού Ανάπτυξης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκε τόσο για το υπουργείο Εργασίας όσο και για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά τελικά ο πρωθυπουργός αποφάσισε να του αναθέσει την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

    Έτσι το πρωί της Παρασκευής μπήκαν και οι τελευταίες πινελιές στο νέο κυβερνητικό σχήμα και λίγο πριν τις 10:00 ξεκίνησαν τα τηλέφωνα με τον πρωθυπουργό τελικά να προχωράει σε στοχευμένες κινήσεις και όχι διευρυμένες αλλαγές ειδικά όσον αφορά τους υπουργούς.

    Συναντήσεις

    Στο ενδιάμεσο όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλη την εβδομάδα και πριν την ολοκλήρωση του νέου κυβερνητικού σχήματος είχε αρκετά τετ α τετ με υπουργούς του. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης πέρασε την πλαϊνή πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου τουλάχιστον τρεις φορές με τελευταία την Πέμπτη και να συναντιέται με τον πρωθυπουργό. Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως ο Γιώργος Γεραπετρίτης ακόμα και μετά την μετακίνηση του από το Μαξίμου στο Εξωτερικών μετά τις εκλογές του 2023 συνεχίζει να έχει στενή συνεργασία με τον πρωθυπουργό.

    Επίσης το μεσημέρι της Πέμπτης συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος ανέλαβε τελικά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

    Πάντως οι συναντήσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο συνεχίστηκαν ως την τελευταία στιγμή αφού το πρωί της Παρασκευής την ώρα που ξεκινούσαν τα τηλέφωνα ο Δημήτρης Καιρίδης βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συζήτηση και ενημερώθηκε για την έξοδο του από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

    Σε κάθε περίπτωση η ηγετική ομάδα αυτή την φορά ενίσχυσε το σχήμα με περισσότερους βουλευτές από ότι να υπουργοποιηθούν εξωκοινοβουλευτικά στελέχη ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν και συγκεκριμένες περιοχές.

    Από τη Θεσσαλία μπήκαν ο Κώστας Τσιάρας με τον Χρήστο Κέλλα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που εκλέγονται σε Καρδίτσα και Λάρισα αντίστοιχα ενώ αξιοποιήθηκε στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και η Κατερίνα Παπακώστα που εκλέγεται στα Τρίκαλα.

    Παράλληλα και από τη Βόρεια Ελλάδα προέρχεται πέρα από το Νίκο Παναγιωτόπουλο και ο Κώστας Γκιουλέκας που τοπετηθηκε υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα το χαρτοφυλάκιο του Μακεδονίας – Θράκης.

    Τηλέφωνα

    Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε ο ίδιος με όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς που ανέλαβαν χαρτοφυλάκια ενώ ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης ανέλαβε να ενημερώσει όσους αποχώρησαν από το κυβερνητικό σχήμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Μετά τον ανασχηματισμό τι; Το κρίσιμο εξάμηνο, ο φόβος της φθοράς και η τελευταία ευκαιρία

    Τα επόμενα πολύ δύσκολα τρία χρόνια για την κυβέρνηση

    Ανασχηματισμός: Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο



    ΣΧΟΛΙΑ