• Τράπεζες

    Τράπεζα Ελλάδος: Συνάντηση με Viva και JP Morgan μετά την δικαστική απόφαση

    Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ) - Χάρης Καρώνης, Viva Wallet - Jamie Dimon (JPMorgan)

    Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ) – Χάρης Καρώνης, Viva Wallet – Jamie Dimon (JPMorgan)


    Συνάντηση με τον επικεφαλής της Εποπτείας της Τράπεζας Ελλάδος θα έχουν μέσα στη βδομάδα ο Χάρης Καρώνης της Viva και εκπρόσωποι της  JP Morgan για μια τελική συζήτηση επί της οριστικής πλέον απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, καθώς και οι δύο πλευρές δηλώνουν δικαιωμένες.

    Είναι άγνωστο αν από τη συνάντηση θα βγει «λευκός καπνός», αν θα υπάρξει δηλαδή μία κοινή γραμμή ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ωστόσο μόνιμη στόχευση του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα είναι η Viva και  η JP Morgan να καταλήξουν σε συναινετική λύση και να μην καταρρεύσει το deal.

    Πάντως το θέμα της αποτίμησης συνεχίζει να υφίσταται και καλά πληροφορημένη πηγή σχολιάζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου του Λονδίνου, λέει  στο mononews.gr πως  η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και για αυτό ακριβως η κάθε πλευρά τη διαβάζει όπως την συμφέρει.

    Στη συνάντηση με τον επόπτη θα επιχειρηθεί να διερευνηθεί με ποιο τρόπο η κάθε πλευρά θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα, καθώς βάσει της συμφωνίας το deal θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Και αυτό σημαίνει πως είτε το 48,5% της Viva έχει σήμερα η JP Morgan θα επιστρέψει στον Χάρη Καρώνη, είτε οι Αμερικανοί θα αποκτήσουν και το υπόλοιπο 51,5% της ελληνικής fintech.

    Ο χρόνος ολοκλήρωσης του deal είναι και η μόνη σταθερά στην όλη υπόθεση, αφού παραμένει το χάσμα σε ότι αφορά:

    – την αποτίμηση

    -κατά πόσο η Viva υπόκειται στους ίδιους ρυθμιστικούς περιορισμούς που ισχύουν για την JP Morgan

    Το χάσμα σε ότι αφορά την αποτίμηση είναι  2 δισ. δολάρια,  καθώς ο εκτιμητής της JP Morgan αποτιμά την ελληνική  εταιρεία στο 1 δις δολάρια, ενώ ο εκτιμητής της πλευράς Καρώνη λέει ότι αξίζει 3 δισ. δολάρια.

    Μάλιστα στην ανακοίνωση της η αμερικανική τράπεζα σημειώνει χαρακτηριστικά πως: η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί το  βήμα για να προχωρήσουμε με δίκαιες και διαφανείς αποτιμήσεις – οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Viva να πωληθεί σύντομα πριν καταλαγιάσει περαιτέρω η δραστηριότητα στην αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών στις Fintech.

    Το δικαστήριο συνδέει το θέμα της αποτίμησης με τους ρυθμιστικούς περιορισμούς καθώς στην απόφαση του σημειώνει μεταξύ των άλλων πως:

    -Η  Viva από τη στιγμή που σήμερα είναι μέτοχος της με 48,5% η  JP Morgan υπόκειται στους ρυθμιστικούς περιορισμούς που μπορεί να απορρέουν από τους Κανονισμούς Κ και Y ή από τον Νόμο Bank Holding Company Act,  αλλά θα απαλλαγεί από αυτούς τους ρυθμιστικούς περιορισμούς στο μέλλον (αν δηλαδή σταματήσει να είναι μέτοχος της η αμερικανική τράπεζα).

    Αναφέρει ότι:  Η αξία της επιχείρησης θα πρέπει καθορίζεται από τον εκτιμητή αγνοώντας αυτούς τους ρυθμιστικούς περιορισμούς, αν και η αξία που θα αποδοθεί στη μελλοντική επιχείρηση παραμένει ένα θέμα που οι εκτιμητές πρέπει να καθορίζουν κατά την επαγγελματική τους κρίση και έχοντας υπόψη τις πληροφορίες που τους παρέχονται από τη Viva συμπεριλαμβανομένων των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της.

    Μάλιστα η δικαστής στην  70 σελίδων απόφαση επισημαίνει χαρακτηριστικά:

    Θεωρώ λοιπόν ότι για τον καθορισμό της εύλογης αγοραίας αξίας (fair market value) των call options, οι εκτιμητές υποχρεούνται να αγνοούν τυχόν υποχρεώσεις και περιορισμούς που μπορεί να απορρέουν από τους Κανονισμούς Κ και Y ή από τον Νόμο Bank Holding Company Act που ισχύουν στην πραγματικότητα για την WRL, την JPM ή τη Viva λόγω της συμμετοχής της JPM στη Viva.

    Το σημείο τριβής

    Αυτό το σημείο της δικαστικής απόφασης η κάθε πλευρά το «διαβάζει» μέσα από το δικό της πρίσμα.

    Σύμφωνα με την JP Morgan: «Το δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η Viva υπόκειται σε νομικούς περιορισμούς στις ΗΠΑ, κάτι που είχαμε επισημάνει εξαρχής στη διοικητική ομάδα της Viva και απέρριψε κάθε υπόνοια ότι η JP Morgan προσπαθούσε να μειώσει την αξία της Viva και να την αποτρέψει την ανάπτυξή της».

    Σύμφωνα με τον  Χάρη Καρώνη:

    «Το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της WRL, και απέρριψε τις προσπάθειες της JP Morgan να επαναδιατυπώσει τους όρους της συμφωνίας μετόχων, με σκοπό να επιβάλλει να ληφθούν υπόψη στην αποτίμηση συγκεκριμένοι νομοθετικοί περιορισμοί που έχουν εφαρμογή αποκλειστικά και μόνο στη JP Morgan (και όχι στη Viva).

    »Αυτοί οι νομοθετικοί περιορισμοί θα αλλοίωναν σημαντικά την αποτίμηση και θα μείωναν υπερβολικά την αξία της Εταιρείας έως και 50%, προς όφελος της JP Morgan και εις βάρος των συμφερόντων των ιδρυτών της Viva και των άνω των 200 υπαλλήλων της που συμμετέχουν στο Stock Option Plan.

    Διαβάστε επίσης

    Xάρης Καρώνης: Η Viva θα υλοποιήσει με εντατικούς ρυθμούς τη στρατηγική ανάπτυξής της, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική

    Καρώνης VS Ντίμον: Παράλληλοι μονόλογοι μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τη Viva Wallet

    Χάρης Καρώνης (Viva Wallet) για τη δικαστική διαμάχη με τη JP Morgan: Θα επιλυθεί γρήγορα και αποτελεσματικά



    ΣΧΟΛΙΑ