ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Την τραπεζική αναταραχή του 2023 θύμισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες την Παρασκευή, με τις τράπεζες να καταγράφουν ισχυρές απώλειες σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.
Η τεταμένη πολιτική σκηνή της Γαλλίας βρίσκεται στο επίκεντρο δύο εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να βρίσκεται χαμηλά στις δημοσκοπήσεις και τις αγορές να έχουν δείξει ήδη την αποστροφή τους στο ριψοκίνδυνο στοίχημα που έβαλε το βράδυ των ευρωεκλογών.
Ο Eurostoxx έκλεισε την Παρασκευή με απώλειες σχεδόν 1% ενώ εβδομαδιαίως οι απώλειες εκτοξεύτηκαν στο 2,4%.
Ο γαλλικός δείκτης Cac 40 κατέγραψε απώλειες άνω του 2,6%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειες άγγιξαν σχεδόν το 5%.
Βαρύ πλήγμα για τις τράπεζες
Οι τράπεζες βρέθηκαν στη δίνη του ξεπουλήματος με τους επενδυτές να αποχωρούν ατάκτως, καθώς η πολιτική σκηνή βρίσκεται στο επίκεντρο εξελίξεων.
Η BNP Paribas, η Credit Agricole και η Societe Generale κατέγραψαν απώλειες που θύμισαν την τραπεζική αναταραχή του 2023, όταν τέσσερις αμερικανικές τράπεζες κατέρρευσαν, ενώ η ιστορική Credit Suisse εξαγοράστηκε από την ανταγωνιστική UBS.
Το ξεπούλημα εξαφάνισε περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των γαλλικών μετοχών, με τις τράπεζες Société Générale, BNP Paribas και Crédit Agricole – όλες είναι μεγάλοι κάτοχοι του κρατικού χρέους – να χάνουν πάνω από 12% η καθεμία σε εβδομαδιαίο επίπεδο.
Ειδικότερα, η BNP Paribas κατέγραφε απώλειες ενδοσυνεδριακά έως και 4,35%, ενώ σε διάστημα μίας εβδομάδας οι απώλειες έφτασαν το 7,88%. Η Credit Agricole έχασε σε επίπεδο εβδομάδας πάνω από 8%, όπως και η η Societe Generale.
Εκτός από τις τράπεζες, στις μεγαλύτερες πτωτικές τάσεις της ευρύτερης αγοράς περιλαμβάνονταν οι εταιρείες διαχείρισης διοδίων Vinci SA και Eiffage, λόγω της ανησυχίας ότι οι αυτοκινητόδρομοι θα μπορούσαν να επανεθνικοποιηθούν εάν το κόμμα του Μακρόν χάσει την εξουσία.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, οι γαλλικές μετοχές αυτή την εβδομάδα έχασαν περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση – ή περίπου το μέγεθος του ελληνικού ΑΕΠ.
Βουτιά και στην Ιταλία
Στην Ιταλία, ο δείκτης FTSE MIB σημείωσε πτώση άνω του 5%, σε ρυθμό για τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Μάρτιο του 2023.
Αντίστοιχα και οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών κατέγραψαν βαριές απώλειες με την μετοχή της Unicredit να βουλιάζει σχεδόν 6% την Παρασκευή και εβδομαδιαίες απώλειες κατά 11,7%. Η Intesa SanPaolo περιόρισε τις απώλειες στο 2,8%, όμως για την εβδομάδα κατέγραψε απώλειες 7,4%.
Στη Γερμανία, η οποία ήδη επλήγη την Πέμπτη στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η Commerzbank βούλιαξε στο 4%.
Μικρότερες ήταν οι απώλειες στην Deutsche Bank, οι οποίες περιορίστηκαν ενδοσυνεδριακά στο 0,7%.
Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης, οι οποίες βίωσαν ένα άγριο sell off την περασμένη Πέμπτη.
Η μετοχή της Volkswagen σε επίπεδο εβδομάδας έχασε πάνω από το 9,8% της αξίας της, ενώ η μετοχή της Porsche βούλιαξε κατά 14,1%.
H αντίδραση της ΕΚΤ
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, oι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν βλέπουν κανένα λόγο ανησυχίας για την αναταραχή στις γαλλικές αγορές.
Με το spread μεταξύ του γαλλικού και του γερμανικού ομολόγου να έχει διευρυνθεί καταγράφοντας το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα που έχει καταγραφεί ποτέ και με τις γαλλικές μετοχές να έχουν διαγράψει πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία τους, η ΕΚΤ δεν κρίνει ότι πρέπει να εξετάσει τυχόν εφαρμογή κάποιου εργαλείου για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Το ευρώ κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος έναντι του δολαρίου, με τους αναλυτές να αναμένουν παρατεταμένη αστάθεια για το νόμισμα.
«Θα είναι ένας μακρύς μήνας για το ευρώ», δήλωσε ο Chris Turner, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην ING Bank NV, ο οποίος βλέπει το νόμισμα να κατευθύνεται προς τα 1,06 δολάρια την επόμενη εβδομάδα.
Διαβάστε επίσης:
Γαλλικός πυρετός στις αγορές – Ένα ελληνικό ΑΕΠ έχασαν οι γαλλικές μετοχές σε μια εβδομάδα
Buy, hold or sell: Άμεση ανάλυση για CENER, ΔΑΑ, ΟΠΑΠ, ΠΡΟΦ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΖΙΜ: Κερδοφορία 1,13 δισ. δολάρια για το γ’ τρίμηνο – Ναυπηγεί 46 πλοία κοντέινερ
- Σούπερ μάρκετ: Τι μένει στα ταμεία τους από τον τζίρο των 12,3 δις
- Ο Γιώργος και Μάριος Γιαλόζογλου πούλησαν πλοίο με κέρδος 7,6 εκατ. δολάρια – Αγόρασαν και δεύτερο ακτοπλοϊκό
- ΕΛΓΑ: Σήμερα πληρώνονται οι ενστάσεις των 4 τελευταίων ετών – Αφορούν 2.400 δικαιούχους