• Real Estate

    Φουρλής: Μερίσματα 70 εκατομμυρίων θα διανείμει η Trade Estates έως το 2028

    Δημήτρης Παπούλης, CEO Trade Estates

    Δημήτρης Παπούλης, CEO Trade Estates


    Σε χαρτοφυλάκιο αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στοχεύει η Trade Estates, επενδυτική ακινήτων με βασικό μέτοχο τον όμιλο Φουρλή, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί έως το 2031.

    Σύμφωνα με το πλάνο για το 2024 – 2028 που παρουσιάστηκε στους μετόχους, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της ΑΕΕΑΠ, η εξέλιξη του χαρτοφυλακίου θα μεταφράζεται σε αξία 720 – 740 εκατομμυρίων ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Το επενδυτικό πλάνο για το ίδιο διάστημα έχει ύψος 207 εκατ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τα χρηματικά διαθέσιμα της εταιρείας και τον καθαρό δανεισμό της αναμένεται να διαμορφωθούν σε 25,4 και σε 400 εκατομμύρια αντίστοιχα, ενώ το 28,2% του συνολικού δανεισμού θα απαρτίζεται από δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Προτεραιότητα της Trade Estates φαίνεται ότι θα εξακολουθήσει να αποτελεί η σταθερή μερισματική πολιτική, αφού έως το 2028 σκοπός είναι να έχουν διανεμειθεί μερίσματα ύψους περίπου 72 εκατομμυρίων ευρώ. Να σημειωθεί εδώ πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Παπούλης, ο δείκτης εμπορευσιμότητας της μετοχής της Trade Estates φτάνει στο 4,56% όταν το υψηλότερο ποσοστό στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ είναι 7,8%, ενώ η μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 4,69% (σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Τετάρτης 12 Ιουνίου) και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κλάδο.

    Θυμίζουμε πως το free float της Trade Estates ανέρχεται σε 22,2%, ενώ Latsco και Jumbo είναι μέτοχοι με 3,1% και περίπου 1% αντίστοιχα. Η εταιρεία διαθέτει 344.000 τ.μ. ακινήτων αξίας 484 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος των μισθωτών ανέρχεται σε 450 εκατομμύρια και υποδέχονται 20 εκατ. επισκέπτες.

    Βάσει του guidance που έδωσε για το 2024 η διοίκηση της εισηγμένης, τα από έσοδα από μισθώματα θα φτάσουν φέτος τα 33 έως 35 εκατομμύρια ευρώ (24% – 31% αυξημένα σε σύγκριση με το 2023), τα προσαρμοσμένα EBITDA τα 25 – 26 εκατομμύρια ευρώ (37% – 43% άνοδος σε σύγκριση με το 2023) και τα κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) τα 11 έως 12 εκατομμύρια ευρώ (καταγράφοντας 24% έως 35% αύξηση).

    Οι βασικοί στόχοι για τη φετινή χρήση είναι η άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας με την InterIkea για την ανάπτυξη διεθνούς κέντρου διανομής στον Ασπρόπυργο, μια συνολική επένδυση 70 εκατ. ευρώ, η μείωση του επιτοκιακού κόστους μέσω της εξασφάλισης νέων γραμμών χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους και χρήση των προνομιακών όρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η έναρξη λειτουργίας του νέου εμπορικού πάρκου της Πάτρας μέχρι το τέλος του 2024 και η μείωση του αριθμού των θυγατρικών εταιρειών από 10 σε 7, μέσω της διαδικασίας συγχώνευσης δι’ απορρόφησης μέχρι το τέλος του έτους.

    «Με την πτώση των επιτοκίων, τα discounts των ΑΕΕΑΠ θα μειωθούν. Η ύπαρξη ισχυρών μετοχών δείχνει την αφοσίωση στο να καταστεί μια από τις ισχυρότερες και να γίνει ορατή στο διεθνές κοινό», είπε ο πρόεδρος, Βασίλης Φουρλής, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι η μείωση του ποσοστού κάτω από το 50% για να υπάρξει μεγαλύτερο free float και να αυξηθεί η εμπορευσιμότητα της μετοχής. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να μπουν πολλοί μέτοχοι, να μην είναι παραμάγαζα μεγάλων ομίλων».

    Πού βρίσκονται τα υπό ανάπτυξη retail parks

    Σε ό,τι αφορά τα υπό ανάπτυξη εμπορικά πάρκα, στο τέλος του 2024 όπως αναφέραμε παραδίδεται το retail park της Πάτρας, το 80% του οποίου έχει ολοκληρωθεί. Το έργο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του εξ’ ολοκλήρου μισθωμένο και θα περιλαμβάνει ένα ΙΚΕΑ νέας γενιάς που θα καταλαμβάνει τη μισή έκταση και έως οκτώ καταστήματα μεγάλων λιανέμπορων. Στο τέλος του 2025 παραδίδεται το εμπορικό πάρκο του Ηρακλείου και το 2027 το εμπορικό πάρκο Ελληνικού, όπου η Trade Estates έχει αγοράσει το 16% της έκτασης του commercial hub στο έργο της ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου. Αναφορικά με το ακίνητο που κατέχει η εταιρεία στα Σπάτα, απέναντι από το πρόσφατα εξαγορασθέν Smart Park, ο κ. Παπούλης τόνισε πως «θέλουμε να βελτιστοποιήσουμε την απόδοση του ακινήτου, να ολοκληρώσουμε τον επανασχεδιασμό και τη στρατηγική για να μας δώσει κατευθύνσεις. Είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε εμπορικό πάρκο, αλλά του πρώτου σχεδιασμού ακολούθησε η εξαγορά του Smart Park και σε κοντινή απόσταση δημιουργείται το επιχειρηματικό πάρκο με τα data centers της Microsoft, επομένως επανασχεδιάζεται η στρατηγική αξιοποίησης».



    ΣΧΟΛΙΑ