• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Αυτά τα blue chips «πυροβόλησαν» οι πωλητές μετά τις ευρωεκλογές

    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Βουτιά πάνω από 6% από τα υψηλά 13 ετών σημειώνει η αγορά μετά και τη διόρθωση της Παρασκευής που έφερε τον γενικό δείκτη στη κρίσιμη στήριξη των 1.400 μονάδων.

    Στην ουσία πρόκειται για επίπεδα που έχει να δει η αγορά εδώ και δύο μήνες, αλλά το ζητούμενο είναι τι μέλλει γενέσθαι με τις προσδοκίες που βυπάρχουν στην Ελλάδα.

    Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, παρά τις εντυπώσεις που άφησε, δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός κινήθηκε γρήγορα, πέντε μέρες μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στο οποίο φάνηκε κάμψη στα ποσοστά του κόμματός του.

    Τοποθετώντας ανθρώπους στους οποίους έχει εμπιστοσύνη σε ζωτικά θέματα της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια, τηρώντας προφανώς τις απαραίτητες εσωκομματικές ισορροπίες, μένει να φανεί αν η συγκυρία είναι τέτοια για να τρέξει το κυβερνητικό σχήμα πιο γρήγορα.

    Κι αυτό, διότι στην Ευρώπη οι εξελίξεις τρέχουν και μάλιστα με τρόπο ανησυχητικό.

    Όπως έχει επισημάνει το mononews.gr, oι καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις που σηματοδοτούν στην Ευρώπη οι εκλογές της περασμένης Κυριακής και η ενδεχόμενη έως βέβαιη αλλαγή ισορροπιών στο κέντρο λήψεως αποφάσεων στις Βρυξέλλες με επικράτηση ακροδεξιών σχηματισμών, αποτρέπει προς ώρας τους επενδυτές να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο στις αγορές της γηραιάς ηπείρου.

    Στο πλαίσιο αυτό, και χθες Παρασκευή, το Γαλλικό χρηματιστήριο κατέγραφε ηχηρές απώλειες άνω του 2%. 

    Και τα «βάσανα» δεν τελειώνουν εδώ.

    Στις 30/6 έχουν προγραμματιστεί πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία (πρώτος γύρος) και λίγες μέρες μετά στήνονται κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Στη συνέχεια πραγματοποιείται ο δεύτερος γύρος των Γαλλικών εκλογών και το Νοέμβριο διεξάγονται οι εκλογές στις ΗΠΑ με τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του αντιπάλου του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν.

    Όπως εξηγούσαν οι αναλυτές, ο Πούτιν δεν μπορούσε να βρει πιο… προνομιακούς συνομιλητές, τόσο στην Ευρώπη, με τυχόν επικράτηση της Λεπέν, όσο και στις ΗΠΑ με τυχόν επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ.

    Την ίδια στιγμή, οι αγορές δείχνουν να χωνεύουν την απόφαση της Fed την Τετάρτη να διατηρήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5,25% έως 5,5% και να προβλέψει μόνο μία μείωση του επιτοκίου φέτος, από τις τρεις μειώσεις που προέβλεπε στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

    Η πτώση για τα  bluye chips στην εβδομάδα ξεπέρασε το 8,5%, με την Μότορ Όιλ ΜΟΗ 1,86% 23,04  στο προσκήνιο.

    Ακολούθως απώλειες 5,4% για την μετοχή της HelleniQ Energy, ΕΛΠΕ -0,13% 7,66 πάνω από 4,9% η πτώση για τον Μυτιληναίο, ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 πάνω από 4,54 η πτώση για το Jumbo, ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44 4,5% για τον ΑΔΜΗΕ, ΑΔΜΗΕ -0,43% 2,30 που στις 18/6 ανακοινώνει αποτελέσματα ά 3μήνου, -4% οι απώλειες για την ΔΕΗ, ΔΕΗ 0% 11,75  πάνω από 3,5% για την Aegean, ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07 -2,6% ο Σαράντης, ΣΑΡ 0,52% 11,50 -2,5% η ΕΧΑΕ, ΕΧΑΕ 0% 4,87 -2,49% ο Φουρλής. ΦΡΛΚ -100,00%

    Επίσης, βουτιά 1,8% για τον ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 και 1,1% για τον ΟΠΑΠ. ΟΠΑΠ -0,13% 15,68

    Μεγάλες στο μεταξύ, είναι οι απώλειες και για τον τραπεζικό κλάδο, με την Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 να ηγείται της πτώσης με 4,76%, ακολούθως η Alpha Bank  ΑΛΦΑ 0% 1,68 με 3,7%, η Εθνική ΕΤΕ 0% 7,87  που πλέον κάνει πράξεις κάτω από τα 8 ευρώ σημειώνει απώλειες στην  εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές 2,2%.

    Απώλειες 1,45% και για την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 στα όρια των 2 ευρώ, που μέσα στην εβδομάδα δοκίμασε νέα υψηλά 8,5 ετών, στα επίπεδα των 2,16 ευρώ, ενώ αναβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα η Moody’s σε επίπεδα ανώτερα από αυτά της ίδιας της χώρας.

    Διαβάστε επίσης

    Γιατί βούλιαξαν οι μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών

    Pantelakis Securities για Lamda Development: Σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης

    ΟΠΑΠ: Χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου οι μετοχές από 25/6



    ΣΧΟΛΙΑ