• Business

    Evergrande: Ξεπουλάει πολυτελή κατοικία του ο «ακριβοθώρητος» πρώην CEO

    • NewsRoom
    Xia Haijun, πρώην CEO της Evergrande

    Xia Haijun, πρώην CEO της Evergrande (Πηγή: Reuters)


    Πωλητήριο αναρτήθηκε για την πολυτελή κατοικία του “εξαφανισμένου” πρώην διευθύνοντα συμβούλου της China Evergrande στο Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με τους μεσίτες η ευκαιρία είναι μεγάλη, καθώς η κατοικία πωλείται με μειωμένη τιμή κατά 74 εκατομμύρια δολάρια Χόνγκ Κόνγκ (9,48 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), περίπου στο μισό της τιμής αγοράς της.

    Ο Xia Haijun, πούλησε τον περασμένο μήνα ένα διώροφο διαμέρισμα πέντε υπνοδωματίων 263 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή North Point Mid-Levels στο Χονγκ Κονγκ για 82 εκατομμύρια δολάρια HK, δήλωσε ο Gary Lam, ανώτερος διευθυντής πωλήσεων στο κτηματομεσιτικό γραφείο Centaline.

    Η τιμή ήταν 49% χαμηλότερη από τη ζητούμενη τιμή των 160 εκατομμυρίων δολαρίων HK, όταν το ακίνητο κυκλοφόρησε στην αγορά τον περασμένο Ιούνιο, πρόσθεσε ο Lam. Η ζητούμενη τιμή με τη σειρά της ήταν μόλις 4 εκατομμύρια δολαρίων HK περισσότερο από την τιμή αγοράς.

    Ωστόσο, το Reuters δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον Xia για ένα σχόλιο.

    Ο Xia, ο οποίος παραιτήθηκε από την υπερχρεωμένη κατασκευαστική εταιρεία τον 2022, μετά από εσωτερική έρευνα που διαπίστωσε ότι συμμετείχε σε εκτροπή δανείων ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εξασφαλίστηκαν από τη μονάδα Evergrande Property Services στον όμιλο, αγόρασε το διαμέρισμα από τη New World Development το 2019, σύμφωνα με αρχεία από το κτηματολόγιο.

    Υπενθυμίζεται ότι η Evergrande, η πιο υπερχρεωμένη κατασκευαστική εταιρεία στον κόσμο, η οποία τελικά χρεοκόπησε στα τέλη του 2021, αναγκάστηκε να τεθεί υπό εκκαθάριση τον Ιανουάριο φέτος, καθώς δεν παρουσίασε πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

    Το σπίτι του Xia στον 32ο και τον 33ο όροφο, το οποίο έχει θέα στο λιμάνι Victoria, περιλαμβάνει μπαλκόνι 654 τετραγωνικών μέτρων, βεράντα 1.159 τετραγωνικών μέτρων με πισίνα και τρεις θέσεις στάθμευσης.

    Ο Xia έφυγε από την ηπειρωτική Κίνα το 2021 και έμεινε στο Χονγκ Κονγκ. Δύο πηγές με άμεση γνώση του θέματος, ανέφεραν στο Reuters ότι καθώς η κρίση της Evergrande βάθαινε, ο Xia έφυγε για τον Καναδά.

    Σύμφωνα με την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Κίνας (CSRC), ο Xia είναι Καναδός πολίτης και δεν του επέβαλε πρόστιμα, όπως έκανε με άλλα ανώτερα στελέχη, τονίζονταν ότι δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει μαζί του.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι  η εμπλοκή του Xia στο σκάνδαλο, ήταν “ιδιαίτερα απεχθής”.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο φέτος, πωλητήριο αναρτήθηκε για μια ακόμη εντυπωσιακή έπαυλη στο Χόνγκ Κόνγκ, εκτιμώμενης αξίας στα 70 εκατομμύρια δολάρια, η οποία φαίνεται ότι ανήκε στον δισεκατομμυριούχο πρόεδρο του Ομίλου Evergrande, Hui Ka Yan.

    Η CSRC του επέβαλε πρόστιμο 47 εκατομμύρια γιουάν (6,48 εκατομμύρια δολάρια) και τον απέκλεισε ισόβια από την αγορά τίτλων.

    Επίσης, ένα αρχοντικό στο Peak του Χονγκ Κονγκ που κάποτε ανήκε στον Hui, πουλήθηκε τον περασμένο μήνα για 57,37 εκατομμύρια δολάρια, το ήμισυ της αποτίμησης που έλαβε το 2023, σύμφωνα με αρχεία του κτηματολογίου.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ο εκκαθαριστής της Evergrande προσέφυγε στο άρθρο 15 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα

    Evergrande: Πωλητήριο σε έπαυλη $70 εκατ. που συνδέεται με τον ιδρυτή του πτωχευμένου κολοσσού

    Deutsche Bank: Ποιον υπό κατάρρευση κινεζικό κολοσσό σχεδιάζει να «χτυπήσει» με αγωγές;



    ΣΧΟΛΙΑ