• Σχόλιο Αγοράς

    Βαρύ sell-off στις ευρωαγορές: Βουτιά 1,9% σε Γερμανία και Γαλλία – Ισχυρές πιέσεις για τις αυτοκινητοβιομηχανίες

    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με δείκτες τον DAX αλλά και τον Stoxx 600

    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Πηγή: REUTERS)


    Με βαρύτατες απώλειες έκλεισαν την Πέμπτη τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις της FED η οποία πλέον προβλέπει μια μόνο μείωση επιτοκίων μέσα στο 2024, την ώρα που η πολιτική αναταραχή που έφεραν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών συνεχίζει να προβληματίζει τους επενδυτές.

    Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκος Stoxx 600 έκλεισε στις 516,04 μονάδες με βαριές απώλειες -1,31%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να είναι αυτός που ηγήθηκε της πτώσης με βουτιά 2,3%, φτάνοντας μάλιστα νωρίτερα σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.

    Η πτώση των μετοχών των αυτοκινητοβιομηχανιών ήρθε καθώς η αγορά προσπαθεί να αφομοιώνει μια σειρά ειδήσεων από τον κλάδο αυτή την εβδομάδα, με κυριότερη το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Κίνα αλλά και μια έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τις οποίες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν αγωγές στη Βρετανία για φερόμενη εξαπάτηση στις δοκιμές εκπομπών ρύπων.

    Τις μεγαλύτερες απώλειες από τις μετοχές του δείκτη σημείωσε η βρετανική fintech Wise PLC, με βουτιά -11,5%, μετά την αδύναμη πρόβλεψή της για το επόμενο έτος. Ισχυρές ήταν και οι απώλειες της μετοχής της Volvo στο -7,15%, ενώ για δεύτερη ημέρα μεγάλη πτώση (-7,15%) σημείωσε και η βελγική Umicore, η οποία μείωσε την πρόβλεψή της για το έτος καθώς βλέπει υποχώρηση της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

    Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 8.163,67 μονάδες με απώλειες -0,63%, με τη μετοχή της Halma να προσφέρει κάποια στήριξη, κλείνοντας στο +13,36% (την καλύτερη επίδοση και για τις μετοχές του Stoxx 600), καθώς ανακοίνωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα τριμήνου.

    Στη Γερμανία ο DAX έκλεισε στις 18.265,68 μονάδες με βαριές απώλειες -1,96%, με την μετοχή της Porsche να ηγείται των απωλειών με -5,83%, ενώ αυτή της Volkswagen να κλείνει στο -3,47%.

    Στη Γαλλία ο CAC 40 έκλεισε στις  7.708,02 μονάδες με βουτιά -1,99%, με τις ισχυρότερες απώλειες να σημειώνει η μετοχή της ασφαλιστικής AXA (-4,03%).

    Στον νότο ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 33.609,85 μονάδες με απώλειες -2,18% ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35  έκλεισε στις 11.066,10 μονάδες με πτώση  -1,59%, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται και στις δύο χώρες τις ισχυρότερες πιέσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Κασσελάκης: Όχι σε συμφωνίες κορυφής- Καλώ Πλεύση και ΠΑΣΟΚ σε κοινοβουλευτική συνεργασία

    G7: Δάνειο 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία με εγγύηση τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

    Στυλιανίδης: Οι Ευρωεκλογές έστειλαν πολλά μηνύματα σε όλη την Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ