• Οικονομία

    Γιάννης Στουρνάρας – Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση: «Ούτε βήμα πίσω στις μεταρρυθμίσεις»

    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας (Α) συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά (Δ), κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Δυνεδρίου ΤΜΕΔΕ με τίτλο: «Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο», Αθήνα, Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΕΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ


    Ηχηρό πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση, να μην κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, έστειλε ο Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ που γίνεται υπό την αιγίδα της ΤτΕ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

    Ο κ. Στουρνάρας απάντησε για όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας, αν και το συνέδριο αφορούσε την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και ο κόσμος.

    Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, και μετά το αποτέλεσμα των εκλογών «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να κάνει πίσω. Ως κεντρικός τραπεζίτης λέω ότι ο δρόμος είναι μόνο μπροστά για τις μεταρρυθμίσεις, έχει 3 χρόνια καθαρά μπροστά της».

    Ερωτώμενος για το ποιες μεταρρυθμίσεις θεωρεί κομβικές και στις οποίες πρέπει να επιμείνει η κυβέρνηση ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του είναι η Δικαιοσύνη και η ταχύτερη αντιμετώπιση των υποθέσεων αλλά και η αγορά εργασίας. «Μπορούμε να κάνουμε ρηξικέλευθες κινήσεις, όπως π.χ. να ενσωματώσουμε στην αγορά εργασίας τους Ρομά;», αναρωτήθηκε.

    Μακροπρόθεσμα έθεσε ως κορυφαία μεταρρύθμιση την Παιδεία σε συνδυασμό με την καινοτομία και την έρευνα.

    Για τον πληθωρισμό ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν απέτυχαν καθώς κατάφεραν να τον τιθασεύσουν και εκτίμησε ότι θα κινείται στο 2% στο τελευταίο τρίμηνο του 2025.

    Κλιματική κρίση

    Αναφερόμενος στο κεντρικό θέμα του συνεδρίου και στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι«η κλιματική αλλαγή είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του πλανήτη και της ανθρωπότητας, όσο ασχολούμαστε με άλλα ζητήματα ο εχθρός προχωρά ακάθεκτος, τέτοια μυωπική συμπεριφορά ηγεσιών σε όλο τον κόσμο είναι πρωτοφανής, νομίζουμε πως θα αντιμετωπίσει κάποιος άλλος το πρόβλημα».

    Αναρωτήθηκε σε τί κόσμο θα ζει ο εγγονός του, ο Γιαννιός, με τον οποίο έχει διαφορά 68 χρόνια και εκτίμησε ότι οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να κινητοποιηθούν διότι λεφτά μπορούν να υπάρξουν.

    «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, την ζούμε, πρέπει σταδιακά να προχωρήσουμε στην πράσινη μετάβαση, τα λεφτά θα βρεθούν. Αν φτιάξουμε ενιαία αγορά κεφαλαίων στην Ευρώπη αμέσως θα έχουμε πάνω από 400 δισ. ευρώ διαθέσιμους πόρους, θα χρειαστούμε στοχευμένες πολιτικές, πρέπει να βάλουμε στόχους, είναι στο χέρι μας να το κάνουμε», επεσήμανε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η Ευρώπη θα κινηθεί έγκαιρα και με συναίνεση μεταξύ των κρατών – μελών.

    «Δεν είναι μόνο τουρισμός και ακίνητα η ελληνική οικονομία, ποτέ δεν φοβήθηκα πως θα βγαίναμε από το ευρώ»

    «Το τέλειο είναι ο εχθρός του καλού, στην οικονομική κρίση πολλοί πίστευαν πως η Ελλάδα δε θα τα καταφέρει, όλοι αυτοί έκαναν λάθος. Σήμερα η χώρα ακόμα ανακάμπτει, η θεωρία πως η Ελλάδα είναι μόνο τουρισμός και ακίνητα δεν ισχύει, αδικεί άλλους τομείς. Τα μνημόνια έλυσαν πολλά προβλήματα (πχ αναμόρφωση ΑΑΔΕ), δεν έφεραν την κρίση τα μνημόνια, μας έβγαλαν από την κρίση, εύκολες λύσεις δεν υπήρχαν, η Ελλάδα ήταν η μαμή της ιστορίας για την Ευρώπη, αν δεν ήταν η ελληνική κρίση δεν θα είχε σήμερα εργαλεία η Ευρώπη να αντιμετωπίσει υις διάφορες κρίσεις, ποτέ δεν πίστεψα πως θα βγούμε από το ευρώ. Γραφειοκρατία στο δημόσιο και καθυστερήσεις στην δικαιοσύνη είναι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα, απαιτείται να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις, δεν είναι δυνατόν να λέμε πχ πως φταίει η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν μπορεί να πληρώνουν μόνο οι άλλοι μονίμως», σημείωσε. «Ένα μέρος του πολιτικού συστήματος πήρε τα μαθήματα της κρίσης, όλοι έχουμε χρέος να παραδώσουμε υγιή δημόσια οικονομικά στις επόμενες γενιές», κατέληξε.

     

    Κ. Μακέδος: «Να σχεδιάσουμε σήμερα τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο»

    «Αποτελεί αδήριτη ανάγκη, να σχεδιάσουμε σήμερα,τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο, για την αντιμετώπιση (mitigation) και την προσαρμογή (adaptation) στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και να αξιοποιήσουμε κατάλληλα τους ευρωπαϊκούς πόρους για τον έλεγχο, την συντήρηση και την ενίσχυση των υποδομών μας, προχωρώντας υπεύθυνα και μεθοδικά, σε μία δίκαιη ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, για να μην υποθηκεύουμε το μέλλον των παιδιών μας, και των επόμενων γενεών». Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Κωνσταντίνος Μακέδος, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου με τίτλο: “Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο”.

    Όπως είπε «στόχος μας, η κλιματική ανθεκτικότητα της χώρας, και η σταδιακή μετάβαση, στην κλιματική ουδετερότητα,έως το 2050, στη βάση των εθνικών μας δεσμεύσεων». Σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, «στο ΤΜΕΔΕ, με το 1ο μας Διεθνές Συνέδριο, φιλοδοξούμε να προβάλουμε με θεσμικό τρόπο, την ουσιαστική διάσταση του κλιματικού κινδύνου. Σήμερα επιχειρούμε ένα πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα, δημιουργώντας το πλαίσιο για ένα συνεχή διάλογο, πάνω στην ανάγκη της βιωσιμότητας».

    Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ: «Οι νέες προκλήσεις είναι μπροστά μας, η  κλιματική κρίση λειτουργεί, ως μαζικός καταλύτης κινδύνου, που απειλεί την κοινωνική αρμονία, την ανάπτυξη, και το μέλλον των υποδομών και των έργων. Επηρεάζει την εξέλιξη των μεγάλων εθνικών και ευρωπαϊκών επενδύσεων. Όλα  συγχρονίζονται – ή θα πρέπει να συγχρονίζονται- στο κοινό τόπο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης».

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο ΤΜΕΔΕ, εργαζόμαστε μεθοδικά συμβάλλοντας με προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα του νέου κόσμου, που διαβιούμε. Η τεχνολογία και καινοτομία μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο.  Η επένδυση στον τεχνολογικό μετασχηματισμό, αποτελεί προϋπόθεση για να παραμείνουν, οι επιχειρήσεις βιώσιμες, βραχυπρόθεσμα και κυρίως μακροπρόθεσμα».

     

    Διαβάστε επίσης:

    BNP Paribas: Επιστροφή στην κανονικότητα για τις ελληνικές τράπεζες με τις πληρωμές μερισμάτων
    ΟΤΕ: Το «μπόνους» στους μετόχους, η αύξηση του ποσοστού της Deutsche Telekom και οι αμοιβές του Μιχάλη Τσαμάζ
    ΑΒΑΞ: Στόχος ετήσιο μέρισμα 0,07€ – Προχωρά σε buyback για να στηρίξει τη μετοχή
     



    ΣΧΟΛΙΑ