Ο κύβος ερρίφθη. Ο ανασχηματισμός θα γίνει αλλά είναι άγνωστος ο χρόνος που θα ανακοινωθεί. Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα γίνει με την ίδια σύνθεση καίγοντας ταχύτατες εξελίξεις.

Αυτό σημαίνει πως είτε θέλησε να κρατήσει για τον εαυτό του το προνόμιο του αιφνιδιασμού, είτε γιατί όντως υπάρχουν πολλές «καραμπόλες» που πρέπει να διευθετηθούν στο κυβερνητικό σχήμα, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετατίθεται για λίγο πιο μετά.

1

Πάντως, η απάντηση «μου κάνετε την ερώτηση που πρέπει να μου κάνετε και σας απαντώ όπως υποχρεούμαι να απαντήσω», αφήνει οριακά ανοικτά σενάρια περί ανασχηματισμού σήμερα ή αύριο, ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης την Παρασκευή το πρωί και πανηγυρικό υπουργικό συμβούλιο αμέσως μετά.

Αυτό είναι το ένα σενάριο, το άλλο είναι πράγματι η μετάθεση των αλλαγών για λίγες ημέρες με σκοπό να αναδειχθούν οι δομικές αλλαγές που θα γίνουν κι όχι μια διάθεση να αλλάξουν απλά πρόσωπα. Δηλαδή ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις υπουργείων (π.χ. ακούγεται η συνένωση του Παιδείας με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης με επικεφαλής τον Κυριάκο Πιερρακάκη) ή ακόμη και στη δημιουργία νέας δομής αποκλειστικά για την ακρίβεια.

Να έρθει δηλαδή στο προσκήνιο ένα παλαιότερο σχέδιο για αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή με την τοποθέτηση αναπληρωτή υπουργού κατά της ακρίβειας.

Τέτοιες αλλαγές χρειάζονται περισσότερο χρόνο και σχεδιασμό, οπότε θα μπορούσε να γίνει μια χρονική μετάθεση του ανασχηματισμού.

Υπάρχει βεβαίως και η πρόταση στο τραπέζι για πιο «δουλεμένες» αλλαγές, όχι υπό το κράτος πανικού, δηλαδή σε χρόνο πιο κοντά στη ΔΕΘ.

Όπως επιβεβαίωσε, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης οι αλλαγές θα αφορούν τόσο σε πρόσωπα όσο και στην πολιτική κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης, προκειμένου να δείξει εν τοις πράγμασι ότι έλαβε το μήνυμα της κάλπης.

Πρώτος στόχος η ακρίβεια

Τα λεγόμενα του πρωθυπουργού δείχνουν ότι πρώτος στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι η ακρίβεια και η αντιμετώπιση των μονοπωλίων στην αγορά, οπότε ο υπουργός που θα αναλάβει αυτό το πόστο θα έχει κομβικό ρόλο.

Εξίσου σημαντικό αναδεικνύεται το υπουργείο Οικογένειας με την Σοφία Ζαχαράκη, η οποία θα πρέπει να υλοποιήσει το σχέδιο για φθηνή στέγη για τα ζευγάρια και μια σειρά άλλων μέτρων στήριξης των οικογενειών.

Τέλος, θέματα καθημερινότητας, κυρίως μέσω της βελτίωσης των μέσων μεταφοράς τίθενται σε πρώτη προτεραιότητα ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Μητσοτάκης στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ΑΣΕΠ, οπότε και το υπουργείο Εσωτερικών παίρνει πιο αναβαθμισμένο ρόλο.

Πηγές εντός της Νέας Δημοκρατίας έλεγαν ότι οι ανακοινώσεις δεν μπορούν να καθυστερήσουν πολύ για δύο λόγους: Ο πρώτος διότι ήδη το κυβερνητικό έργο έχει παγώσει από το βράδυ της Κυριακής εν αναμονή των εξελίξεων και ο δεύτερος διότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει αρκετό χρόνο να ενημερωθεί εντός του καλοκαιριού και να παρουσιαστεί ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ με συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις.

Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα

Όπως γίνεται αντιληπτό εδώ και δύο 24ωρα έχουν ανάψει τα τηλέφωνα από υπουργούς, βουλευτές, στελέχη και δημοσιογράφους, οι οποίοι ρωτούν για όσους θα φύγουν και όσους θα μείνουν στο κυβερνητικό σχήμα, για τους νέους βουλευτές που θα αξιοποιηθούν και για τα στελέχη που έχουν κυβερνητική πείρα και θα περάσουν ξανά την πόρτα κάποιου υπουργείου.

Οι πληροφορίες του mononews κάνουν λόγο για μεγάλο ανασχηματισμό, για απομάκρυνση τουλάχιστον 5 υπουργών και ίσως διψήφιου αριθμού υφυπουργών. Επίσης μιλούν για γεωγραφική αξιοποίηση βουλευτών και τοποθέτηση στην κυβέρνηση νέων προσώπων από την Κ.Ο. ειδικά από περιοχές όπου η ΝΔ δεν τα πήγε καλά και χρειάζεται ενίσχυση. Όπως σε Ηράκλειο και Λασίθι, όπου έχασε από το ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη, όπου απογειώθηκαν τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης, στην κεντρική Μακεδονία γενικότερα, καθώς και στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η πιο μεγάλη απόφαση του πρωθυπουργού αφορά στο νέο «τσάρο» της οικονομίας. Αν δηλαδή ο Κωστής Χατζηδάκης μετακινηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών και νέος «τσάρος» γίνει κατά πάσα πιθανότητα ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σε αυτήν την περίπτωση ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα μπορούσε να επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου ή να περιμένει μια τοποθέτησή του το φθινόπωρο στη θέση του Ελληνα Επιτρόπου στην ΕΕ.

Στη θέση του κ. Σκυλακάκη στο υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας ακούγεται το όνομα του Μάκη Βορίδη, ο οποίος θα ήθελε να επιστρέψει σε υπουργείο αιχμής.

Σίγουρη θεωρείται η αλλαγή και στο υπουργείο Ανάπτυξης με την αποχώρηση του Κώστα Σκρέκα και για τη θέση του ακούγεται το όνομα του Νότη Μηταράκη, ο οποίος επιστρέφει στην κυβέρνηση. Αγνωστο είναι βεβαίως αν ο κ. Μητσοτάκης θα αποφασίσει να τοποθετήσει αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για την ακρίβεια.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι εκ των αμετακίνητων υπουργών και το όνομά του «παίζει» για το υπερυπουργείο Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στην περίπτωση αυτή φεύγουν Νίκη Κεραμέως και Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ισως στο υπουργείο Παιδείας να γίνει μια έκπληξη με πρόσωπο που δεν έχει ακουστεί μέχρι σήμερα.

Αμετακίνητος δείχνει και στο υπουργείο Υγείας ο Αδωνις Γεωργιάδης και μάλλον ο πρωθυπουργός δεν θα χαλάσει το χατίρι του υπουργού που θέλει να συνεχίσει εκεί.

Πολύ δύσκολο να μετακινηθεί και ο Βασίλης Κικίλιας από το Πολιτικής Προστασίας λόγω του ότι βρισκόμαστε σε «καυτή» καλοκαιρινή περίοδο με τον αντιπυρικό σχεδιασμό να «τρέχει».

Ομοίως και ο Νίκος Δένδιας δύσκολα θα μετακινηθεί, εκτός κι αν αυτό γίνει από το φθινόπωρο και σε περίπτωση που η Ελλάδα πάρει το χαρτοφυλάκιο Αμυνας της ΕΕ και ο νυν υπουργός γίνει Επίτροπος.

Στους μη μετακινήσιμους ασφαλώς και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από το κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Σίγουρη θεωρείται και η αποχώρηση του Λευτέρη Αυγενάκη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς οι «κακές γλώσσες» λένε ότι έχει κακές σχέσεις τόσο εντός του υπουργείου όσο και με τους αγρότες οι οποίοι συχνά – πυκνά διαμαρτύρονται για τις (μη) αποφάσεις του.

Κάποιοι δεν θα απέκλειαν ακόμη κι επιστροφή Βορίδη στο συγκεκριμένο υπουργείο, διότι ο αγροτικός κόσμος έχει καλές αναμνήσεις από τη συνεργασία μαζί του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δύο υφυπουργοί, Σταμενίτης και Κελέσης δεν είναι σίγουρο ότι θα μείνουν στη θέση τους.

Προς αποχώρηση Στυλιανίδης – Καιρίδης

Αλλαγή φρουράς θα έχουμε όπως όλα δείχνουν και στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ακούστηκε και για εκεί το όνομα του Νότη Μηταράκη για διάδοχος του Χρ. Στυλιανίδη.

Τελευταίες πληροφορίες έδιναν και το όνομα του Δημήτρη Καιρίδη προς αποχώρηση από το Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Μεγάλο βάρος θα δώσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, εκεί όπου υπάρχουν πολλοί «καυτοί» φάκελοι οι οποίοι πρέπει να διευθετηθούν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει εκτιμήσει ιδιαίτερα το έργο του Γιώργου Φλωρίδη και μπορεί να τον διατηρήσει στη θέση του ή να του δώσει ισχυρό ρόλο σε παραγωγικό υπουργείο.

Να σημειωθεί ότι και το όνομα του Ακη Σκέρτσου φιγουράρει μεταξύ εκείνων που μπορούν να αναλάβουν πιο συγκεκριμένο υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

Το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου, άριστου περί τα νομικά, για νέος υπουργός Δικαιοσύνης, είναι στα βασικά σενάρια.

Αμετακίνητη μένει μάλλον η Λίνα Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά ίσως φύγει ο αναπληρωτής υπεύθυνος για τον Αθλητισμό, Γιάννης Βρούτσης, καθώς έχει έρθει σε σύγκρουση και με ΠΑΟΚ και με Ολυμπιακό.

Αλλά και ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν φαίνεται ότι βρίσκεται μεταξύ εκείνων που θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, αλλά μάλλον μένει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Αγνωστος Χ η Ολγα Κεφαλογιάννη η οποία δεν θα φύγει μεν από την κυβέρνηση, αλλά μπορεί να υπάρξει αναβάθμισή της. Στην περίπτωση αποχώρησης από το υπουργείο Τουρισμού ακούγεται το όνομα της Δόμνας Μιχαηλίδου, αν και θα μπορούσε να παραμείνει στο Εργασίας.

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο όνομα είναι αυτό του Θωμά Βαρβιτσιώτη της V&O, συμβούλου σήμερα του πρωθυπουργού, ο οποίος μπορεί να αναλάβει ρόλο πιο ενεργό σε κυβερνητικό σχήμα. Ισως ως υπουργός Επικρατείας, ενισχύοντας το Μέγαρο Μαξίμου.

Αποχωρήσεις που θεωρούνται σίγουρες από την κυβέρνηση θα είναι αυτές της Χριστίνας Αλεξοπούλου, η οποία είχε αρνητική δημοσιότητα πρόσφατα με την Porsche στη Μυτιλήνη, Νικολακόπουλου (από το Προστασίας του Πολίτη) αλλά και της Μαρίας Κεφάλα (από το Οικογένειας) και Ι. Μπούγα (Δικαιοσύνης) οι οποίοι δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Μιας και μιλάμε για «σφαγή» υφυπουργών, ακούω με προσοχή τα ονόματα Λυτρίβη, Χαραλαμπογιάννη, Στάθης Κωνσταντινίδης, Μάνη – Παπαδημητρίου.

Ποιοι θα αξιοποιηθούν

Οσο για τους «υπουργήσιμους», όσους δηλαδή έχουν ελπίδα να μπουν στη νέα κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός κοιτάζει και τα γεωγραφικά κριτήρια. Εκεί που χωλαίνει η Νέα Δημοκρατία και φάνηκε στις πρόσφατες εκλογές.

Καθώς η ΝΔ δεν πήγε καθόλου καλά στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, κρατείστε ότι ο Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει βουλευτές από εκεί. Και γενικά από την Κεντρική Μακεδονία, που επέμεινε χθες στη συνέντευξη στον Alpha. Υπάρχει Κώστας Γκιουλέκας, ο Δημήτρης Κούβελας και ο Στράτος Σιμόπουλος από τη Θεσσαλονίκη ο Βασίλης Βασιλειάδης από την Πέλλα, ο Τάσος Χατζηβασιλείου από τις Σέρρες, από την Καβάλα ο πρώην υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Μακάριος Λαζαρίδης. Αλλά και από τη Θεσσαλία, ειδικά αν φύγει ο Σκρέκας παίζουν τα ονόματα των Χρ. Κέλλα και Μ. Χαρακόπουλου από τη Λάρισα.

Στη Μεσσηνία το προπύργιο του Αντ. Σαμαρά, επίσης δεν τα πήγε καλά η ΝΔ. Υπάρχει το σενάριο αξιοποίησης κάποιων εκ των Μ. Χρυσομάλλη, Ι. Λαμπρόπουλου, Π. Μαντά.

O πρωθυπουργός φέρει βαρέως την ήττα από το ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο. Αυγενάκης και Σενετάκης εκλέγονται εκεί και βρίσκονται σήμερα στο κυβερνητικό σχήμα. Οπότε χρεώνονται μέρος της ήττας. Υπάρχει και ο νεαρός και φέρελπις Κώστας Κεφαλογιάννης (είναι ανιψιός του ευρωβουλευτή) εκεί…

Διαβάστε επίσης:

Αδήλωτα εκατομμύρια, παράνομα τσιγάρα και καύσιμα βρήκαν οι τελωνειακοί – Οι επιβάτες πτήσεων με τεράστια ποσά στην τσέπη
Κτηματολόγιο: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τις εξωδικαστικές διορθώσεις των πρώτων εγγράφων – Από σήμερα οι ηλεκτρονικές αιτήσεις
«Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα»: Στη δημοσιότητα το λογότυπο