• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Νέα βαριά πτώση 1,33% για τον CAC 40 στο Παρίσι – Βουτιά 1,9% στο Μιλάνο με βαρίδι τις τράπεζες

    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με δείκτες τον DAX αλλά και τον Stoxx 600

    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Πηγή: REUTERS)


    Με βαριές απώλειες έκλεισαν τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης την Τρίτη, βάζοντας συνέχεια στo αρνητικό κλίμα μετά τις ευρωεκλογές και τις πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησαν σε διάφορα κράτη της ΕΕ, με κυριότερη την περίπτωση της Γαλλίας.

    Ο πανευρωπαϊκός  Stoxx 600 έκλεισε στις 517,29 μονάδες με βαριές απώλειες -0,93%, με τις τράπεζες να οδηγούν τις απώλειες με  βουτιά 2,17%.

    Στη Γαλλία, η οποία ετοιμάζεται για τις νέες βουλευτικές εκλογές στις οποίες το μεγάλο φαβορί είναι το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, ο CAC 40 σημείωσε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα απώλειες μεγαλύτερες του 1%, κλείνοντας στις7.789,21 μονάδες με βουτιά -1,33%.  Πάντως, η πτώση της Τρίτης συνδέεται και με την κατάρρευση της μετοχή της γαλλικής εταιρείας πληροφορικής Atos , η οποία έκλεισε με βουτιά  -15,11%,  μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας διάσωσης που πρόκειται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των υφιστάμενων μετόχων.

    Στη Βρετανία, ο FTSE 100  έκλεισε στις 8.147,81 μονάδες με απώλειες -0,98%, μετά και τα νέα στοιχεία για την απασχόληση στο Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη και  έδειξαν ότι ο αριθμός των μισθωτών αυξήθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, αλλά το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,4% από 4,3% σε τριμηνιαία βάση. Η ετήσια αύξηση των μισθών εξαιρουμένων των μπόνους διατηρήθηκε στο 6% τους τρεις μήνες από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, παρουσιάζοντας μια πιθανή ανησυχία για την Τράπεζα της Αγγλίας, εν αναμονή των αποφάσεών της για τα επιτόκια.

    Πάντως, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, εντυπωσιακή άνοδο 38,5% πραγματοποίησε η μετοχή της  startup πληροφορικής Raspberry Pi, στο  ντεμπούτο της στην αγορά.

    Στη Γερμανία ο DAX έκλεισε στις 18.369,94 μονάδες με απώλειες -0,68%, ενώ βαριές ήταν οι απώλειες σε Ιταλία και Ισπανία.

    Ειδικότερα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με βουτιά 1,93% στις 33.874,48 μονάδες, με  ελάχιστες μετοχές του δείκτη να κλείνουν ανοδικά. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των τραπεζών Banca Monte dei Paschi di Siena (-4,93%), Banco BPM (-4,35%) και UniCredit (-3,75%), ενώ η μετοχή της εταιρείας αεροναυπηγικής Leonardo έκλεισε στο -4,47% και αυτή της πετρελαϊκής Saipem  στο -4,13%.

    Αντίστοιχα, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έκλεισε στις 11.175,50 μονάδες με απώλειες -1,60%, με τη μετοχή της Naturgy Energy Group να σημειώνει βουτιά -14,96% (η οποία ήταν ταυτόχρονα και η χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του Stoxx 600), ενώ αυτή της τράπεζας CaixaBank να κλείνει στο -3,15%.

    Την Τετάρτη η προσοχή των αγορών θα στραφεί στις ΗΠΑ, όπου η FED αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκιά της σταθερά για έναν ακόμα μήνα. Ωστόσο, το μεγάλο ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο στις αναθεωρημένες προβλέψεις της για την αμερικανική οικονομία και, κυρίως, αυτές για τη νομισματική πολιτική της (γνωστές και ως «dot plot»). Την ίδια ημέρα, αναμένεται να δημοσιευθεί και ο δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Μάιο στις ΗΠΑ.

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό τεστ για τις αγορές , ειδικά αφού η έκθεση για τις ισχυρές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή συνέχισε να υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα μπορούσε να βάλει σε παύση για μεγαλύτερο διάστημα τα σχέδιά της για μείωση των επιτοκίων.

    Οι αγορές τώρα τιμολογούν με μία μόνο μείωση επιτοκίων από τη FED φέτος, τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool .

    Διαβάστε επίσης

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στις 8 Ιουλίου η ΓΣ για την εξαγορά της Ηλέκτωρ

    Intralot: Στο οικοσύστημα LotosX Omni η λοταρία της Βρετανικής Κολομβίας

    Jumbo: Αύξηση πωλήσεων κατά +10% για τον μήνα Μάιο – Διατηρεί το guidance



    ΣΧΟΛΙΑ