Πριν λίγα χρόνια, η Ikea, ο σουηδικός κολοσσός αντιμετώπιζε μία πολύ άβολη κατάσταση. Οι μισοί από τους νέους εργαζόμενους παραιτούνταν πριν καλά-καλά κλείσουν ένα χρόνο εργασίας.

Η τάση παρατηρούνταν σε πολλές χώρες που έχει πολυκαταστήματα η Ikea, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανία, οι ΗΠΑ. Για κάθε οικειοθελή αποχώρηση, η Ikea ζημιωνόταν κατά 5.000 δολάρια, καθώς αναζητούσε τον επόμενο εργαζόμενο.

Μέχρι το 2022, σύμφωνα με το Bloomberg, περισσότεροι από 62.000 εργαζόμενοι αποχωρούσαν ετησίως, επικαλούμενοι διάφορους λόγους. Πρόκειται για το 1/3 των εργαζομένων της εταιρείας, η οποία είχε να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της εύρεσης νέου προσωπικού την περίοδο της πανδημίας.

Αντιδημοφιλές το λιανικό εμπόριο

Σύμφωνα με μία έκθεση της McKinsey & Co. για το 2022, οι θέσεις εργασίας στο λιανικό εμπόριο δεν είναι πολύ δημοφιλείς μεταξύ των εργαζομένων. Οι χαμηλές αμοιβές, τα δύσκολα ωράρια αλλά και η διαχείριση των πελατών αποτελούν μερικούς από τους σημαντικότερους λόγους, που πολλοί αποφεύγουν αυτές τις θέσεις ή τις εγκαταλείπουν γρήγορα.

Στον κλάδο του λιανικού εμπορίου το ποσοστό παραίτησης των εργαζομένων ήταν πάνω από 70% για το 2022, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι θέσεις εργασίας στο λιανικό εμπόριο χαρακτηρίζονται συχνά από χαμηλές αμοιβές, ακανόνιστα ωράρια και οργισμένους πελάτες, γεγονός που εξηγεί γιατί το ποσοστό παραίτησης των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο είναι πάνω από 70% υψηλότερο από ό,τι σε άλλους κλάδους των ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της McKinsey & Co. για το 2022.

Οι μισοί από αυτούς σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, διαπίστωσε η McKinsey, και από αυτούς, οι μισοί θέλουν να εγκαταλείψουν εντελώς το λιανικό εμπόριο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εταιρείες λιανικού εμπορίου αναγκάζονται να αντικαταστήσουν κάθε χρόνο έναν στους δύο εργαζόμενους, λόγω παραίτησης.

«Η προσέλκυση, η ανάπτυξη και η διατήρηση ταλέντων πρώτης γραμμής πρέπει να γίνει κορυφαίο θέμα στην ατζέντα των CEOs του λιανεμπορίου», αναφέρει η έκθεση της McKinsey, σημειώνοντας ότι εν μέσω πληθωρισμού οι προκλήσεις έχουν αυξηθεί για τον κλάδο και καθώς τα εργατικά συνδικάτα πιέζουν για περισσότερα δικαιώματα.

Γιατί η Ikea ανέκοψε το κύμα φυγής

Για μια εταιρεία με επίκεντρο τις υπηρεσίες όπως η Ikea, οι δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι μπορούν γρήγορα να οδηγήσουν σε δυσαρεστημένους πελάτες. «Δεν μπορείς να είσαι ένα σπουδαίο μέρος για να ψωνίζεις, αν δεν είσαι ένα σπουδαίο μέρος για να εργάζεσαι», δήλωσε ο Philip Moscoso, καθηγητής στην ευρωπαϊκή σχολή επιχειρήσεων IESE στο Bloomberg.

Αν και η εταιρεία είναι γνωστή για μια… σουηδική κουλτούρα που κρατάει τους εργαζόμενους ικανοποιημένους στη θέση τους, σε πολλές χώρες ή υποκαταστήματα στο παρελθόν είχαν καταγραφεί αρκετά παράπονα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των νέων υπαλλήλων αλλά τη συμπεριφορά συγκεκριμένων μάνατζερ.

Η απόφαση για αλλαγή –τελικά- ελήφθη κεντρικά.

Αυτό που οι περισσότερες εταιρείες συζητούσαν αλλά δεν πέτυχαν να εφαρμόσουν σε ευρεία κλίμακα, η Ikea τα έκανε πράξη: αύξησε τους μισθούς, έδωσε ευελιξία ωραρίου στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, χρησιμοποίησε τις νέες τεχνολογίες ώστε να διευκολύνει την συνεννόηση μεταξύ εργαζομένων και πελατών και τέλος έδωσε χώρο στα συνδικάτα να αναπτυχθούν και να έχουν ένα δίαυλο επικοινωνίας με τα ανώτερα στελέχη.

Για παράδειγμα, στο Λονδίνο, ο βασικός μισθός αυξήθηκε από 11 λίρες (14 δολάρια) την ώρα σε 13,1, ενώ σε περιοχές όπου το κόστος ζωής ήταν υψηλότερο, οι μισθοί ανέβηκαν ακόμα περισσότερο. Όπως και τα μπόνους.

Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα: Σε παγκόσμιο επίπεδο, στα πάνω από  600 καταστήματα και αποθήκες της εταιρείας, το ποσοστό παραίτησης μειώθηκε στο 17,5% τον Απρίλιο του 2023 από 22,4% τον Αύγουστο του 2022.

Η Ikea της Ιρλανδίας, η οποία έχανε σχεδόν το 85% των νεοπροσληφθέντων μετά από τρεις μήνες, μείωσε αυτό το ποσοστό στο 60% μετά από τρεις μήνες, εφαρμογής του νέου συστήματος.

Στις ΗΠΑ, η Ikea προσπαθεί να διευκολύνει τους εργαζόμενούς της με ένα online σύστημα στο οποίο ανταλλάσσουν βάρδιες χωρίς την έγκριση του διευθυντή και λοιπή γραφειοκρατία.

Διαβάστε επίσης:

Μερίσματα ρεκόρ 1 δισ. ευρώ για τους κληρονόμους του Μr Ray-Ban

Golden Goose: Η «χρυσή χήνα» στην αγορά του Μιλάνου – Στόχος η άντληση 600 εκατ. δολ.

Elon Musk: Γιατί απειλεί να απαγορεύσει τα iPhone στις εταιρείες του