• Οι κρίσιμες ώρες της ΤΕΝΕΡΓ, τι συμβαίνει με το ΤΕΝΕΡΓ2604, ο εφοπλιστής που θέλει τον Ατρόμητο, οι φήμες για τον ανασχηματισμό, ο Φλωρίδης, ο Παπασταύρου και οι καυτοί φάκελοι, και τα hot καλέσματα Χατζηιωάννου και Ζέιν

    Δεν ξέρω τι θα συμβεί τελικά με τις κυβερνητικές αλλαγές, όμως, κρατήστε αυτό: Το πιο κομβικό υπουργείο, πέραν του κλασικού υπουργείου Οικονομικών, λόγω των παροχών, θα είναι αυτό του Δικαιοσύνης.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    ΤΕΝΕΡΓ: Οι κρίσιμες 48 ώρες

    Αγαπητοί αναγνώστες, το Χρηματιστήριο της Αθήνας χθες παρασύρθηκε από τις διεθνείς αγορές των μετοχών και την αναταραχή στις αγορές των ομολόγων.

    Στη Γερμανία ο DAX βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος στο -0,61% όπως επίσης και ο FTSE 100 στο-1%, ενώ στη Γαλλία και στην Ιταλία εξαιτίας των πολίτικων εξελίξεων τα επιτόκια των ομολόγων «τσίμπησαν» σημαντικά.

    Ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα υποχώρησε κατά 0,7% και έκλεισε στις 1.448 μονάδες.

    Η μετοχή των ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,13% 7,66 υποχώρησε σημαντικά κατά 2,4% στα 8,22 ευρώ προφανώς καθώς δεν υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον.

    Η Eurobank ενώ έκανε νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων εν τούτοις έκλεισε με πτώση 1,52% στα 2,13 ευρώ.

    Πτωτικά κινήθηκαν και οι δυο μετοχές του ομίλου Περιστέρη (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ) προφανώς εξαιτίας του γεγονός ότι κάποιοι έχουν αγοράσει με αέρα μετοχές και αναγκάζονται να τις πουλήσουν, καθώς δεν έχουν μετρητά να τις κρατήσουν.

    Μην ξεχνάμε ότι ισχύει ο κανόνας Τ+2.

    Έτσι εάν κάποιος αγόρασε μετοχές την Παρασκευή γιατί περίμενε να ανακοινωθεί το deal, τη Δευτέρα ή την Τρίτη το πρωί, χθες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης αναγκάστηκε να τις πουλήσει.

    Πάντως είναι δεδομένο ότι το deal πώλησης των μετοχών στον όμιλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων MASDAR, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 48 ωρών με την τιμή, στα 20 ευρώ να θεωρείται η πιο πιθανή.

    Στην τιμή αυτή θα πρέπει να προστεθεί και το μέρισμα των 0,40 ευρώ που δίνει η Τέρνα Ενεργειακή.

    Το μέρισμα θα το πάρουν όσοι διατηρήσουν στα χαρτοφυλάκια τους τις μετοχές τους έως τις 8 Ιουλίου.

    Άρα οι συγκεκριμένοι θα λάβουν συνολικά 20,40 ευρώ.

     

    Το συμβόλαιο της ΤΕΝΕΡΓ2406

    Με αυτό το δεδομένο έχει μεγάλη σημασία να δούμε πού θα διαμορφωθεί η τιμή του συμβολαίου ΤΕΝΕΡΓ2406 τις επόμενες ημέρες, με δεδομένο ότι τα συμβόλαια δεν δικαιούνται μερίσματος.

    Πάντως το ΤΕΝΕΡΓ2406  ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 18,78 ενώ η τιμή στην spot (δηλαδή η τιμή της μετοχής) έκλεισε στα 18,75 ευρώ.

    Μέχρι χθες ήταν ανοικτά 31,970 συμβόλαια.

    Περισσότερα δηλαδή από τη ΔΕΗ και την Eurobank, που έχουν 31,820 και 24,660 αντίστοιχα.

    Tο συμβόλαιό της ALPHA2406 έχει 167.000 και της Πειραιώς 2406, 91,760…

     

    Ενημερώθηκε το Γραφείο Πρωθυπουργού για το deal

    Έμαθα ακόμα πως ενημερώθηκαν αρμοδίως εκεί στο Μ.Μ. ότι έκλεισε η συμφωνία για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στην εταιρεία Masdar των ΗΑΕ.

    Πρόκειται για σήριαλ που το έχετε παρακολουθήσει αναλυτικά και υπεύθυνα από το mononews.gr και τον wiseman.

    «Η συμφωνία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι πρακτικά κλεισμένη από κάθε άποψη, ανακοινώνεται οσονούπω και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα deal των τελευταίων ετών για την ελληνική αγορά καθώς θα κινείται στην περιοχή των 2,5 δισ. ευρώ ή ακόμη παραπάνω» μου είπε ο άνθρωπος κοντά στον Πρωθυπουργό.

    Θυμίζω ότι στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ποσοστό 37,3%, ο Γιώργος  Περιστέρης 11,06%, η ATALE Enterprises (Βαγγέλης Μαρινάκης) 5,98% ενώ οι υπόλοιποι μέτοχοι με μερίδια κάτω του 5% κατέχουν το 45,66% της μετοχών της εταιρείας.

    Η Masdar αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα του Άμπου Ντάμπι στον τομέα της πράσινης ενέργειας ενώ μέτοχοί της είναι το fund  Mubadala Investment Company, η πετρελαϊκή ADNOC (Abu Dhabi National Oil Company) και η εθνική ενεργειακή εταιρεία του Abu Dhabi TAQA.

     

    Ο εφοπλιστής που θέλει τον Ατρόμητο Αθηνών

    Ένας ικανός εφοπλιστής 53 ετών, αναμένεται να ανακατευτεί οσονούπω με τα ποδοσφαιρικά τεκταινόμενα της Ελλάδος.

    Όπως φημολογείται τα τελευταία  24ωρα, ο ιδιοκτήτης του Ατρόμητου Αθηνών Γιώργος Σπανός, φαίνεται να συμφώνησε με άνθρωπο που ασχολείται με τις εφοπλιστικές business, να του πουλήσει την ομάδα.

    Ο συγκεκριμένος από το 2023 δραστηριοποιείται στην αγορά των bulk Carriers.

    O ίδιος πραγματοποίησε σημαντικές κινήσεις asset play στην αγορά δεξαμενόπλοιων από τις αρχές του 2021 έως τα τέλη του 2022, περίοδο κατά την οποία αγόρασε πέντε πετρελαιοφόρα και τα πούλησε στην συνέχεια εξασφαλίζοντας σημαντικά κέρδη.

    Έως πριν από λίγα χρόνια διέμενε στις ΗΠΑ, αλλά τώρα πλέον η βάση του είναι η Αθήνα.

    Κατοικεί στο Παλαιό Ψυχικό, είναι πατέρας 3 παιδιών (20, 19 και 16) και του αρέσουν τα γρήγορα αυτοκίνητα.

     

    Ανασχηματισμός: Όλες οι φήμες και τα ονόματα που ακούγονται

    Αγαπητοί αναγνώστες, οι προβλέψεις για τον ανασχηματισμό και πότε θα τον κάνει ο Κυριάκος είναι σαν το… Eurojackpot του ΟΠΑΠ.

    Δύσκολα πετυχαίνεις τους αριθμούς, αλλά άμα τους πετύχεις γίνεσαι με τη μία πλούσιος.

    Κι όπως μου έλεγε χθες πολιτικός αναλυτής με μακρά πείρα «όποιο όνομα και να βάλεις, κανείς δεν θα σε διαψεύσει… μέχρι τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου».

    Αυτή είναι και η αλήθεια.

    Όσοι βλέπουν το όνομά τους για entry στην κυβέρνηση, είναι μέσα στην τρελή χαρά, αν κι έχουν λίγο τον φόβο μήπως «καούν».

    Από την άλλη όσοι φιγουράρουν ως σίγουροι προς αποχώρηση δεν τολμούν ούτε να διαψεύσουν, φοβούμενοι μήπως τελικά αποδειχθούν και άσχετοι.

    H αλήθεια είναι, πάντως, ότι οι φήμες περί ανασχηματισμού πάγωσαν όλες τις άλλες εξελίξεις και πλέον περιμένουμε πότε ο πρωθυπουργός θα ασκήσει το «αποκλειστικά δικό του προνόμιο».

    Χθες ο πρωθυπουργός είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα γίνει με την ίδια σύνθεση, κάποιοι θεωρούν ότι «έκαψε» τον ανασχηματισμό πριν από αυτή την ημέρα.

    Ίδωμεν, γιατί και ο τρόπος που το είπε έκρυβε πολλά χαμόγελα…

    Το ένα σενάριο είναι να μετατεθεί λίγες ημέρες μετά.

    Το άλλο (μάλλον δύσκολο) να γίνει με πιο… ψύχραιμη ματιά πριν από τη ΔΕΘ.

    Θα δούμε…

    Όσο για την ονοματολογία;

    Όσο περνούν οι ώρες τόσο «ανάβουν τα τόπια».

    Αν και κανείς δεν γνωρίζει τι σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης και χθες όλη μέρα πολλά στελέχη είτε δήλωναν άγνοια είτε δεν σήκωναν τηλέφωνα σας λέω τα εξής που έμαθα:

    • Σε τουλάχιστον 4 υπουργεία επικρατούσε κατήφεια μεταξύ των συνεργατών των υπουργών διότι έβλεπαν να πλησιάζει η «άγουσα» και προετοιμάζονταν. Μαθαίνω ότι αυτό το κλίμα υπήρχε στην πλατεία Βάθη στο στρατηγείο του Λ. Αυγενάκη, στο υπουργείο Ανάπτυξης και τον Κ. Σκρέκα, κάτω στον Πειραιά και στο Ναυτιλίας του κ. Χρ. Στυλιανίδη αλλά και στο Μεταναστευτικής Πολιτικής του κ. Δ. Καιρίδη.
    • Πολλή πιθανή θεωρούταν τις τελευταίες ώρες η φήμη ότι ο Νότης Μηταράκης επιστρέφει στην κυβέρνηση κι όχι στο Ναυτιλίας, όπως ακούστηκε αρχικά, αλλά στο υπουργείο Ανάπτυξης.
    • Η μεγάλη κίνηση εφόσον γίνει θα αφορά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ο κ. Κ. Χατζηδάκης θα φύγει μόνο για να πάει στο υπουργείο Εξωτερικών και ο Γ. Γεραπετρίτης να μετακινηθεί στο Μαξίμου. Στην περίπτωση αυτή νέος «τσάρος» ακούγεται ότι θα γίνει ο Θ. Σκυλακάκης.
    • Το όνομα της Δόμνας Μιχαηλίδου ακουγόταν εντόνως χθες. Τι; Να φύγει από το Εργασίας; Αμφιβάλλω…
    • Κάποιοι, και κρατείστε το αυτό, στον αγροτικό κόσμο, έλεγαν ότι θα ήταν ιδανική η επιστροφή Μ. Βορίδη στο Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι τον θεωρούν πετυχημένο και προσεκτικό με τους αγρότες. Το θέμα είναι αν το θέλει ο ίδιος… Για τον Βορίδη ακούγεται επίσης ότι μπορεί να πάει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, εφόσον αποχωρήσει ο κ. Σκυλακάκης.
    • Έμαθα επίσης ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ισχύει η φήμη περί συγχώνευσης του Ναυτιλίας με το Μεταναστευτικής Πολιτικής, γιατί μετανάστευση δεν σημαίνει μόνο από θαλάσσης. «Δηλαδή ο φράχτης στον Έβρο σε ποιον θα ανήκει; Στο (σ.σ. υποτιθέμενο) νέο υπουργείο ή στον Μ. Χρυσοχοΐδη που τον φυλάει;
    • Άσε που οι εφοπλιστές θέλουν να έχουν έναν υπουργό να συνομιλούν κι ένα φιλικό υπουργείο Ναυτιλίας κι όχι ένα υπουργείο… σούπερ μάρκετ.
    • Από το Παιδείας, επίσης, διέψευδαν ότι μπορεί να γίνει την παρούσα στιγμή η συνένωση του Εσωτερικών με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης με υπερυπουργό τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Δεν το απέκλειαν, όμως, στο άμεσο, αμεσότατο μέλλον.
    • Χθες, θεωρούσαν σίγουρη την ενεργή συμμετοχή του ικανού Θωμά Βαρβιτσιώτη στο κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα μου είπε κάποιος και το -δύσκολο μάλλον- σενάριο να πάει στη θέση του Ν. Παπαθανάση για να τρέξει το θέμα των κοινοτικών κονδυλίων.
    • Καθώς η ΝΔ δεν πήγε καθόλου καλά στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, κρατείστε ότι ο Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει βουλευτές από εκεί. Και γενικά από την Κεντρική Μακεδονία, που επέμεινε χθες στη συνέντευξη στον Alpha. Υπάρχει ο Βασίλης Βασιλειάδης από την Πέλλα, ο Τάσος Χατζηβασιλείου από τις Σέρρες, από την Καβάλα ο πρώην υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Μακάριος Λαζαρίδης. Αλλά και από τη Θεσσαλία, ειδικά αν φύγει ο Σκρέκας. Κρατείστε τα ονόματα των Χρ. Κέλλα και Μ. Χαρακόπουλου από τη Λάρισα.
    • Στη Μεσσηνία το προπύργιο του Αντ. Σαμαρά, επίσης δεν τα πήγε καλά η ΝΔ. Μην απορήσετε αν δείτε στο νέο σχήμα κάποιον εκ των Μ. Χρυσομάλλη, Ι. Λαμπρόπουλου, Π. Μαντά.
    • O πρωθυπουργός φέρει βαρέως την ήττα από το ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο. Αυγενάκης και Σενετάκης εκλέγονται εκεί και βρίσκονται σήμερα στο κυβερνητικό σχήμα. Οπότε χρεώνονται μέρος της ήττας. Υπάρχει και ο νεαρός και φέρελπις Κώστας Κεφαλογιάννης (είναι ανιψιός του ευρωβουλευτή) εκεί…
    • Άσχημα τα πράγματα για δύο υφυπουργούς μαθαίνω. Την κ. Χρ. Αλεξοπούλου με την… Porsche από την Αχαΐα και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Αν. Νικολακόπουλο από την Ηλεία.
    • Μιας και μιλάμε για «σφαγή» υφυπουργών, ακούω με προσοχή ότι Λυτρίβη, Χαραλαμπογιάννη, Στάθης Κωνσταντινίδης, Μάνη – Παπαδημητρίου, Μαρία Κεφάλα, Κελέτσης και Σταμενίτης στο Αγροτικής… πέρασαν και δεν ακούμπησαν.
    • Επισφαλής η θέση του Γ. Βρούτση στο Αθλητισμού. Όπως μου έλεγε γνώστης του χώρου: «Τώρα που άλλαξαν πολλά στο ποδόσφαιρο, στην ΕΠΟ, στους συσχετισμούς γενικότερα και με δεδομένη την έχθρα Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ κατά του αναπληρωτή υπουργού, μάλλον θα δυσκολευτεί να μείνει…».

     

    Ο Φλωρίδης, ο Παπασταύρου και το κομβικό υπουργείο Δικαιοσύνης

    Δεν ξέρω τι θα συμβεί τελικά με τις κυβερνητικές αλλαγές, όμως, κρατήστε αυτό: Το πιο κομβικό υπουργείο, πέραν του κλασικού υπουργείου Οικονομικών, λόγω των παροχών, θα είναι αυτό του Δικαιοσύνης.

    Είτε μείνει ο επιδραστικός και εργασιομανής Γιώργος Φλωρίδης, είτε πάει άλλος στη θέση του (ακούγεται εντόνως το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου), την επόμενη τριετία και μέχρι τις εκλογές, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα βρεθεί στο προσκήνιο.

    Ο λόγος;

    Έχει να δουλέψει και να κλείσει ορισμένους πολύ καυτούς φακέλους, οι οποίοι δεν μπορούν να μείνουν ανοικτοί μέχρι τις κάλπες του 2027.

    Ο πρώτος είναι η υπόθεση των υποκλοπών, κι αντιλαμβάνεστε το πολιτικό ενδιαφέρον και την εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων σε αυτήν.

    Ο δεύτερος είναι αυτός των Τεμπών και η διοργάνωση μιας άψογης δίκης ώστε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της τραγωδίας ή αν χρειαστεί να μπουν κι άλλοι στο κάδρο.

    Κι εδώ καταλαβαίνετε πόση σημασία έχει για την κυβέρνηση.

    Μια τρίτη καυτή υπόθεση είναι αυτή της διαρροής των e-mails των ψηφοφόρων του εξωτερικού, που κόστισε τη θέση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

    Μαθαίνω ότι η πρώην ευρωβουλευτής θα κάνει σύντομα δηλώσεις, όμως, και αυτό το θέμα πρέπει να κλείσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

    Κομβικό θέμα αποτελεί και το οπαδικό, οι πρόσφατες συλλήψεις για τη δολοφονία του αστυνομικού στου Ρέντη κ.λπ..

    Το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει την υπόθεση, η οποία έχει ευρύτερες, όχι μόνο ποδοσφαιρικές, προεκτάσεις.

    Είτε μείνει ο Φλωρίδης, λοιπόν, που γνωρίζει ήδη τα θέματα, είτε έρθει ο Παπασταύρου που είναι άριστος νομικός, τα μέτωπα που θα έχουν ανοικτά είναι πολλά.

     

    Με Κυριάκο και… Κυριάκο συναντήθηκε ο κοσμήτορας του MIT

    Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε τη Δευτέρα ο κοσμήτορας της σχολής Μηχανικών του ΜΙΤ (dean of MIT’s School of Engineering), Anantha Chandrakasan, για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Μπορεί η χώρα να βρίσκεται στον πυρετό του ανασχηματισμού, όμως το ενδιαφέρον των κορυφαίων πανεπιστημίων για το ανθρώπινο ακαδημαϊκό προσωπικό της Ελλάδας παραμένει ισχυρό.

    Ο Wiseman έμαθε ότι ο κοσμήτορας του ΜΙΤ είχε και μια σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη στο Μαξίμου, ενώ χθες υπήρξε σειρά συναντήσεων με φορείς της οικονομίας, του τραπεζικού κλάδου, της βιομηχανίας και της πληροφορικής.

    H πρωτοβουλία για την επίσκεψή του στην Ελλάδα έγινε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ένα ίδρυμα με ισχυρούς δεσμούς με το MIT, καθώς πολλοί απόφοιτοι του ΕΜΠ συνεχίζουν την ακαδημαϊκή τους καριέρα στο κορυφαίο αμερικάνικο ίδρυμα και πολλοί απόφοιτοι του ΜΙΤ είναι πλέον πανεπιστημιακοί στο ελληνικό ίδρυμα.

    Ο Chandrakasan αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας στο ΕΜΠ το πρωί της Δευτέρας, παρουσία και του καθηγητή Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, με το ελληνικό Ίδρυμα να βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για μία θεσμική συνεργασία με το κορυφαίο ΜΙΤ.

    Όπως μεταφέρουν στον W πανεπιστημιακοί του ΕΜΠ, δεν πρόκειται απλά για έναν «ικανό ακαδημαϊκό», αλλά για έναν δραστήριο άνθρωπο που ηγείται προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, όπως μεταξύ άλλων ενός προγράμματος συνεργασίας του ΜΙΤ με τον κολοσσό της πληροφορικής IBM.

    «Έχουμε πολλά να μάθουμε», έλεγαν χθες, ενώ ανέφεραν ότι ο Chandrakasan έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για το ανθρώπινο κεφάλαιο του ΕΜΠ.

     

    Οι φόβοι του Μαξίμου για τη νέα «γαλάζια» ευρωομάδα

    H χθεσινή –εθιμοτυπική– συνάντηση του πρωθυπουργού με τους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές, δεν θα περίμενε κανείς να βγάλει καμιά είδηση.

    Χαμόγελα, συγχαρητήρια, συστάσεις και η γραμμή της κυβέρνησης στα ευρωπαϊκά θέματα.

    Όμως, επειδή σε κάθε οικογένεια υπάρχει… γκρίνια, εγώ να σας πληροφορήσω ότι και στη νέα «γαλάζια» ευρωομάδα υπάρχουν προβληματάκια.

    Για παράδειγμα, μου λένε, ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο αγαπημένος «Βαγγέλας» για τους Νεοδημοκράτες, είναι κάπως χολωμένος που είδε στην πρώτη θέση τον Γιώργο Αυτιά με 310 χιλιάδες ψήφους, έναντι 261 χιλιάδων του ιδίου.

    Θα παραμείνει επικεφαλής της ομάδας στις Βρυξέλλες, όμως, πώς να το κάνουμε, όσο «έξω καρδιά» κι είναι, ένα μούδιασμα το νιώθει και πιστεύει ότι δεν στηρίχθηκε όσο έπρεπε ενώ πριμοδοτήθηκαν άλλοι υποψήφιοι.

    Το δεύτερο που φοβούνται στο Μαξίμου είναι η πολιτική που θα ασκήσει η ευρωομάδα στις Βρυξέλλες.

    Από τους 7 ευρωβουλευτές, οι 4 είναι νέοι και άκαπνοι.

    Ο Γιώργος Αυτιάς δεν έχει ιδέα από ευρωπαϊκά θέματα.

    Ο Φρέντη Μπελέρης είναι εγκλωβισμένος στην Αλβανία, η Ελεονώρα Μελέτη είναι άχρωμη, άγευστη και άοσμη πολιτικά, ο, δε, Δημήτρης Τσιόδρας είναι ικανός αλλά θέλει χρόνο να προσαρμοστεί.

    Μένει δηλαδή ο Β. Μεϊμαράκης, η Ελ. Βόζενμπεργκ και ο Μ. Κεφαλογιάννης να τραβήξουν το «κουπί», σε ένα ευρωκοινοβούλιο που θα «βράζει» λόγω της νέας σύνθεσής του και των πιέσεων της ακροδεξιάς ατζέντας.

     

    Ο ΣΥΡΙΖΑ γκρεμίζεται, ο Στέφανος… διακοπάρει

    Όπως μας πληροφόρησαν οι «Kasselistas», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, όντας κουρασμένος από τον προεκλογικό αγώνα, όπου διένυσε χιλιάδες χιλιόμετρα, αποφάσισε να κάνει ολιγοήμερες διακοπές στις Σπέτσες.

    Πήρε σύζυγο και σκυλίτσα και πήγε να πάρει τις ανάσες που δικαιούνταν ο άνθρωπος, σιγά μην κάτσει να αναλύσει τα εκλογικά αποτελέσματα ή να στενοχωρηθεί που ο Κυριάκος τρέχει μόνος του.

    Σαν να μην τρέχει τίποτε για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κεντροαριστερά.

    Λες και δεν είναι σοβαρό να υφίσταται η ΝΔ τη μεγαλύτερη ήττα των τελευταίων ετών αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο να μην ανεβαίνει, αλλά να χάνει κι άλλους ψηφοφόρους.

    Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί ότι σε μια σειρά από δήμους ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει να είναι ακόμη και τέταρτο ή πέμπτο κόμμα;

    Τίποτε στην Κουμουνδούρου.

    Αγρόν ηγόραζαν, αγρόν αγοράζουν… έστω και στις Σπέτσες.

    A, ναι.

    Ο Στέφανος αναλαμβάνει πρωτοβουλία και φτιάχνει ίδρυμα για να καταπολεμήσει την Ακροδεξιά.

    Εντάξει, τώρα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι.

    Εκτός κι αν το κάνει για να τη «σπάσει» στο Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα.

    Δαιμόνιος ο Στέφανος.

     

    «Θα ήταν η αυτοκτονία του Ανδρουλάκη»

    Όσο για το ΠΑΣΟΚ, μοιάζει με τη γνωστή σκηνή με τον Ντίνο Ηλιόπουλο: «Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα».

    Οι γκρίνιες περιορίστηκαν σε κάποιες τροχιοδεικτικές βολές της ωραίας Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Πέτρου Γερουλάνου, ο πρόεδρος Νίκος έγινε ακόμη πιο… μουτρωμένος απ’ ό,τι ήταν, σκέφτονται να συνεδριάσουν και κάποια όργανα, αλλά διαδικαστικού χαρακτήρα.

    Όσο για τις φήμες περί συνένωσης του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Αριστερά με αντιπρόεδρο την Έφη Αχτσιόγλου, διαψεύστηκαν προφανώς, αλλά κάποιοι σοβαροί άνθρωποι στο χώρο έλεγαν: «Αν θέλει να υπογράψει την πολιτική του αυτοκτονία ο Ανδρουλάκης ας το κάνει.

    Οι υπερτιμημένοι πρώην Συριζαίοι, που κατέστρεψαν τον Τσίπρα, που αποστάτησαν και στη συνέχεια δεν μπορούν να μαζέψουν ούτε το 3% του κόσμου αν κι έχουν 11 βουλευτές, τι δουλειά έχουν στο ΠΑΣΟΚ;».

    Και θυμίζουν ότι κάποια τέτοια στελέχη ήταν που έβριζαν με τον πιο χυδαίο τρόπο το ΠΑΣΟΚ πριν αλλά και μετά το 2015.

    «Μ’ αυτούς θα κάνουμε συμμαχία; Ντροπή», λένε.

    Τα συμπεράσματα δικά σας…

     

    «Ρίχνει» 1 δισ. στην Ελλάδα η Brooklane

    Επενδύσεις 1 δισ. περιλαμβάνει το πλάνο της αμερικανικής Brooklane, ο επικεφαλής της οποίας Aziz Francis βρέθηκε χθες στην Αθήνα για την παρουσίαση του νέου προσώπου του παλιού εργοστασίου της Kodak, που είχε «χτυπήσει» το fund μαζί με τη Noval και το ανέπτυξε για να το μισθώσει η ΕΥ κατά το ήμισυ.

    Η Brooklane επενδύει, εκτός από το Μαρούσι, στο Ελληνικό, με σημαντικότερη την ανάπτυξη ουρανοξύστη κοντά στη Βουλιαγμένης, από κοινού με τη Lamda, αλλά και αλλού στα νότια προάστια.

    Σύντομα παραδίδει αναβαθμισμένο το παλιό ξενοδοχείο Felix στη Γλυφάδα.

     

    Σπάει το κεφάλι του ο Σταϊκούρας: Γιατί οι ταξιτζήδες δεν θέλουν την «πράσινη» επιδότηση;

    Όπως είναι γνωστό η ΕΕ επιδοτεί τα κράτη μέλη της, ώστε τα μεταφορικά τους μέσα, δημόσια και ιδιωτικά να κινούνται με «πράσινη» ενέργεια.

    Στην Ελλάδα το πρόγραμμα με τα ταξί υλοποιεί φυσικά το Μεταφορών και ο Χρήστος Σταϊκούρας.

    Ο υπουργός περίμενε να «πρασινίσουν» 2.000 ταξί στην Αττική  μέσα στο 2024 ώστε να το επικοινωνήσει.

    Λοιπόν, οι μέχρι στιγμής επιδόσεις είναι απογοητευτικές!

    Το πρόγραμμα «Πράσινα ταξί» δεν περπατάει καθόλου.

    Και να ήταν μικρή η επιδότηση;

    28.500 ευρώ, πού θα ξαναβρούν τέτοια ευκαιρία;

    Σήμερα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές ο κος Σταϊκούρας υπολόγιζε σχεδόν 1.500 ηλεκτροκίνητα ταξί στους δρόμους.

    Πόσα έχουμε;

    38 (ολογράφως τριανταοκτώ) παρακαλώ.

    Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει βγάλει ένα κονδύλι 40 εκατομμυρίων και σύντομα θα αναρωτιέται γιατί δεν ξοδεύονται τα χρήματα αυτά και θα τα ζητάει πίσω.

    Αλλά και το πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού» με τους Δήμους της χώρας και τους φορτιστές μπαταριών δεν πάει καλύτερα. Εδώ μιλάμε για 80 εκατομμύρια  για τα οποία οι δημοτικοί άρχοντες δεν ενδιαφέρονται.

    «Ενώ αν ήταν να φτιάξουν… τσιμεντοπλατείες με πολύ μπετόν, το κόστος του οποίου δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια άρα σηκώνει πολύ… μαγείρεμα, τότε θα το είχαν ήδη «βουτήξει» το πρόγραμμα οι Δήμαρχοί μας» μου λέει με νόημα άνθρωπος κοντά στον Πρωθυπουργό.

    Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν κινδυνεύει πάντως στον ανασχηματισμό διότι δεν είναι υπουργός ή υφυπουργός.

     

    Ο wiseman σας έχει τη… διαστημική εξήγηση…

    Αναφορικά με τα ταξί, όμως;

    «Τι δεν υπολόγισε σωστά ο κος Σταϊκούρας και δεν αποδίδει το πρόγραμμα;» ρώτησα τον άνθρωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    «Χρόνια μπαίνεις σε ταξί, δεν θα έπρεπε να ρωτάς», μου απάντησε αφοπλιστικά.

    Και συνέχισε: «γνωρίζεις πως οι φίλοι μας οι ταξιτζήδες είναι… προφέσορες σε διάφορους τομείς, σου κάνουν διάλεξη.

    Άλλος στις θεωρίες παγκόσμιας συνωμοσίας, άλλος σε κόβιντ και εμβόλια, άλλος στα αθλητικά-στοιχηματικά, άλλος στις πολιτικές εξελίξεις και πάει λέγοντας».

    «Τι σχέση έχουν αυτά με τα ηλεκτροκίνητα ταξί, όμως» ρώτησα ο αφελής wiseman και έλαβα αποστομωτική απάντηση:

    «Έχει και παραέχει, αφού οι… προφέσορες ξεκίνησαν με τη φράση «που να μπλέξουμε τώρα με τα ηλεκτρικά» και έχουν φτάσει ορισμένοι να διαδίδουν ότι οι μπαταρίες των αυτοκινήτων… σκάνε με κρότο επειδή η πιο γνωστή μάρκα ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου είναι του… «κρυφομασόνου και παγκόσμιου συνωμότη» Εlon Μusk!

    Προσθέτουν μάλιστα οι εποχούμενοι προφέσορες πως ο Μασκ κάτι ετοιμάζει εκεί στο διάστημα που στέλνει πυραύλους και γι’ αυτό δεν εμπιστεύονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!.

    Μπορείς να αντιπαρατεθείς σε αυτό το επιχείρημα;

    Ε, μπορείς;».

    Ομολογώ πως έμεινα ενεός (σ.σ. κατάπληκτος) και απάντηση δεν είχα.

    Θυμήθηκα μόνο τη φράση του Βολτέρου που αργότερα παράφρασε ιδανικά ο Αλβέρτος Αϊνστάιν (1879 -1955): «δύο πράγματα δεν έχουν τέλος.

    Το Σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία.

    Και για το Σύμπαν δεν είμαι απόλυτα βέβαιος…».

    Ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ, ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο Βολταίρος (1694 -1778) είχε πρώτος αναφερθεί στον έναστρο ουρανό και την ανθρώπινη βλακεία που δεν έχουν τέλος…

     

    Τα hot καλέσματα Ζέιν και Χατζηιωάννου

    Δυο ωραία καλέσματα αναμένεται να μονοπωλήσουν την επικαιρότητα τις επόμενες ημέρες.

    Η κ. Ρόσμαρι Χατζηιωάννου (σύζυγος του Πόλυ Χατζηιωάννου  ) έχει προσκαλέσει φίλες της στην υπέροχη κατοικία της στο Παλαιό Ψυχικό, για συζήτηση και drinks.

    Επίσης, και η κ. Ράνα Ζέιν της Naftomar Shipping & Trading στην ΑΚΤΗ στην Βουλιαγμένη.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.