• Top Stories

    Εργοδότες: Nαι στην αύξηση εισφορών κατά 1% και υπό προϋποθέσεις


    Σε κλίμα έντασης φαίνεται να κινείται όλη η προσπάθεια της κυβέρνησης προκειμένου κλείσει το ασφαλιστικό ζήτημα, καθώς, άπαντες γνωρίζουν ότι η οικονομία ήδη βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση και εάν δεν γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα νεκρώσει.  Έτσι, μετά τους βαρύτατους φόρους που προτείνει η κυβέρνηση για το 2017 με αύξηση έως και 223% των εισφορών τους προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ θα επιβαρυνθούν από 1.1.2017, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες με ετήσιο εισόδημα πάνω από 70.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολύωρη συζήτηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των εκπροσώπων των εργοδοτικών ενώσεων επικεντρώθηκε στη “καυτή πατάτα”  που είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου, έχει προτείνει την αύξηση κατά 1,5% των εισφορών, με το 1% να αφορά τους εργοδότες και το 0,5% τους εργαζομένους.

    Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι εργοδοτικοί φορείς δέχτηκαν την κυβερνητική πρόταση για μια λογική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους προκειμένου να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα, την οποία όρισαν στο 1% (0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζομένους).

    Ο κ. Κορκίδης, μάλιστα, φέρεται να είπε ότι οι εργοδότες αποδέχονται το 1%, ωστόσο θα καταβληθούν προσπάθειες στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ώστε να μειωθεί στο 0,75% -αποκαλύπτοντας, ενδεχομένως, και τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

    Ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχική τοποθέτησή του έκανε λόγο για την ανάγκη κοινωνικής ευθύνης προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

    «Έχουμε ευθύνη και η κυβέρνηση και οι φορείς της παραγωγικής δραστηριότητας του τόπου να βρούμε τις βέλτιστες εκείνες επιλογές που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το χρωστάμε στις επόμενες γενιές», δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός.

    Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμα ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από σημαντικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο άνοιγμα της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, στην κατεύθυνση προς την έξοδο από την κρίση.

    Οι εργοδοτικοί φορείς φέρονται να μην επιθυμούσαν καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ωστόσο, φέρονται να έκαναν πίσω, αποδεχόμενοι ένα ποσοστό αύξησης 1% (0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους), για ορισμένο χρονικό διάστημα και υπό προϋποθέσεις.

    Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ με ανακοίνωσή της μιλά για το «μη χείρον βέλτιστον» και αποδέχεται την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών συντάξεων, συνολικά κατά μία μονάδα με επιμερισμό σε εργοδότες και εργαζόμενους και με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018, αλλά ουσιαστικά μέχρι την 1/1/17 και την εφαρμογή του νέου νόμου.

    Χαρακτηρίζει, επίσης, θετική καταρχήν τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα του ασφαλισμένου, επισημαίνει ωστόσο, ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα για τις εισοδηματικές κατηγορίες μεταξύ 20.000 και 70.000 ευρώ καθώς εκεί αναμένεται να εμφανιστούν οι περισσότερες αδικίες».

    Απορρίπτει πλήρως, τέλος, τα σχέδια για επιβολή τέλους 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές, καθώς «δεν θα συμβάλλει στη προσπάθεια για επανεκκίνηση της ανάπτυξης, άρση των συνεπειών των capital controls και εξοικείωση των επιχειρηματιών με τη χρήση πλαστικού χρήματος».

    Κυβερνητική ανακοίνωση

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων. Παρόντες στην συνάντηση ήταν οι Πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης,  του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας και της ΕΣΕΕ κ. Βασίλειος Κορκίδης.

    Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, καθώς οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ανταποκρίθηκαν θετικά στην κυβερνητική πρόταση για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από μια λογική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις.

    Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η εποικοδομητική συναίνεση των κοινωνικών εταίρων ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία για τους πιο αδύναμους.

    Στην συνάντηση υπήρξε επίσης ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις προοπτικές βελτίωσης του επενδυτικού, οικονομικού και εμπορικού κλίματος και τα αναγκαία προς την κατεύθυνση αυτή, μέτρα.



    ΣΧΟΛΙΑ