• Το deal και τα 300 εκατ. ευρώ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προς τα 18 ευρώ, οι νέες business του Εξάρχου, ο ανασχηματισμός του ΚΜ, η δυσφορία για Δένδια, η ικανή Νάγια και το beef της παραλιακής

    Κομβικής σημασίας για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι το deal. Καταρχήν οι ειδικοί «βλέπουν την τιμή της μετοχής άνω των 18 ευρώ».

    image

    Κρίσιμη εβδομάδα

    Αγαπητοί αναγνώστες, ανεξάρτητα από τα εκλογικά αποτελέσματα, η εβδομάδα που ξεκινάει αναμένεται να χαρακτηριστεί από τις εξελίξεις στην Τέρνα Ενεργειακή.

    Ενδεχόμενο deal εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει κεφάλαια τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, θεσμικών και μεγάλων ιδιωτών.

    Χρήματα που θα ξαναμπούν στο σύστημα σε άλλες μετοχές.

    Οι θεσμικοί κατέχουν μετοχές αξίας από 160 έως 180 εκατ. ευρώ, ενώ οι μεγάλοι ιδιώτες και family office περίπου 140 εκατ. ευρώ.

    Υπάρχουν και 36.000 ανοικτά συμβόλαια, μηνός Ιουνίου.

    Ουδείς μπορεί να προϋπολογίσει ποιες μετοχές θα ευνοηθούν από τη ρευστότητα, αλλά το πιθανότερο είναι οι μετοχές του 25άρη.

    Τώρα τι λένε οι ειδικοί:

    «Αν το deal κλείσει σε enterprise value 3,2 δισ. ευρώ, με βάση τα εκτιμώμενα EBITDA του 2024 (περί τα 240 -250 εκατ. ευρώ), το EV/EBITDA διαμορφώνεται σε 13,4x.

    Η ΤΕΝΕΡΓ ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 επειδή εχει «κλειδωμένες» ταρίφες και ποιοτικά assets ο υψηλός πολλαπλασιαστής εξηγείται».

     

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προς τα 18 ευρώ

    Κομβικής σημασίας για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68 είναι το deal. Καταρχήν οι ειδικοί «βλέπουν την τιμή της μετοχής άνω των 18 ευρώ».

    Λογικό μου ακούγεται, καθώς είναι βέβαιο ότι μέρος της ρευστότητας των θεσμικών και των ιδιωτών θα κατευθυνθεί και στη μετοχή της ΓΕΚ.

    Εάν η συναλλαγή ολοκληρωθεί θα μειώσει τον καθαρό δανεισμό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πέριξ του 1 δισ. ευρώ.

    Έτσι θα χρηματοδοτηθεί η Αττική Οδός και οι υπόλοιπες business του ομίλου του Γιώργου Περιστέρη.

    Ο BOAK ούτως η άλλως καθυστερεί, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν κλείσει τα ποσοστά που θα μοιραστούν.

    Η ΓΕΚ κέρδισε τον διαγωνισμό, αλλά συμφωνήθηκε με Μυτιληναίο, Χολτερμαν και Εξάρχου να παραχωρηθούν ποσοστά.

    Η ΓΕΚ διατηρεί το 40%, το 25% θα πάει στη METLEN (Mytilineos), το 23% στην Άκτωρ Παραχωρήσεις και το 12% στην Intrakat.

    Βέβαια, ΓΕΚ και Intrakat θα καρπωθούν το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής, που θα ξεπεράσει το 70-80% της συνολικής δαπάνης.

     

    Intrakat: Βλέπει 3 νέες εξαγορές

    Όπως έχετε διαπιστώσει, η Intrakat εδώ και πολλές ημέρες παίζει σταθερά μεταξύ 5,10 ευρώ και 5,30 ευρώ.

    Νομίζω ότι το θέρος θα είναι ιδιαίτερα θερμό για την εταιρεία καθώς το management υπό τον δραστήριο Αλέξανδρο Εξάρχου είναι αποφασισμένο να δράσει ταχύτατα με νέες εξαγορές.

    Όπως μου λένε «οι νέες 3 εταιρείες που θα προσδεθούν στο άρμα θα είναι τελείως διαφοροποιημένες από την υπάρχουσα δομή της εισηγμένης. Θα υπάρξει δηλαδή διαφοροποίηση στις business προκειμένου να γινούν περισσότερο δυνατά και πιο άμεσα τα EBITDA.

    Άρα οι νέες εξαγορές δεν θα αφορούν την κατασκευή η την ενέργεια, per se.

    Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι «οι εξαγορές θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Η εισηγμένη θα εξαγοράσει άνω του 55% των εταιρειών για να μπορεί να τις ενοποιεί. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος».

    Σχεδόν ταυτόχρονα θα αλλάξει όνομα και η εισηγμένη.

    Η άποψη των ειδικών είναι ότι θα πρέπει να επικρατήσει το όνομα AKTOR.

    Αλλά αυτό, μένει να φανεί.

     

    AKTOR: 2 εκατ. χορηγία

    Φέτος η AKTOR έγινε περισσότερο famous ακόμα και στο κοινό που δεν ασχολείται με το Χρηματιστήριο ή με τις κατασκευές εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Παναθηναϊκός AKTOR κέρδισε το ευρωπαϊκό κύπελλο στο μπάσκετ.

    Προφανώς δεν πετάει κάποιος τόσο εύκολα μια τέτοια ευκαιρία, που κόστισε 2 εκατ. ευρώ (ήταν το ύψος της χορηγίας).

    Και τώρα που γράφω την στήλη σκέφτηκα και το εξής: «Το όνομα AKTOR θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε τράπεζα. Π.χ. AKTOR BANK».

    Not bad…

     

    Μην το ξεχνάμε: Εθνικές κάλπες έχουμε το 2027…

    Αγαπητοί αναγνώστες, οι Ευρωεκλογές πέρασαν, τα μηνύματα των πολιτών -ελπίζουμε- παρελήφθησαν από τα κόμματα και ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα πρέπει να κάνει αυτό που πιστεύει καλύτερο για το κόμμα του.

    Ειδικά ο πρωθυπουργός, που έχει στις πλάτες του και τις τύχες της χώρας, οφείλει να κάνει τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται σε πρόσωπα και πολιτικές στρατηγικές προκειμένου να μην τρωθεί η σταθερότητα της χώρας, η οικονομία, η αγορά, το Χρηματιστήριο.

    Εθνικές εκλογές έχουμε σε τρία χρόνια, η εντολή διακυβέρνησης που δόθηκε στη Νέα Δημοκρατία είναι νωπή, μόλις ενός έτους, δεν μεσολαβούν άλλα πολιτικά γεγονότα μέχρι το 2027 που θα στηθούν κάλπες ξανά, μιας και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει αποσυνδεθεί -ευτυχώς- από τη σταθερότητα μιας κυβέρνησης.

    Και ταυτόχρονα, όπως ανέδειξαν και τα χθεσινά αποτελέσματα, εναλλακτική λύση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

    Επομένως, το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι κάποιοι να προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν την πολιτική σταθερότητα της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο όλα όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.

    Το καλύτερο σενάριο είναι η κυβέρνηση, χωρίς αλαζονικές συμπεριφορές λόγω της διαφοράς με την αντιπολίτευση, να προωθήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, και να κριθεί το 2027.

    Έτσι πρέπει να γίνει για το μέλλον της χώρας σε μια εξαιρετικά δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία, αλλά έτσι το επιβάλλει και η Δημοκρατία.

    Άλλωστε, η κυβέρνηση με τρία «καθαρά» χρόνια μπροστά της, θα κάνει τεράστιο λάθος αν μπει σε φαύλο κύκλο εσωστρέφειας…

     

    …και τα δύο βασικά μηνύματα της κάλπης

    Κι αν θέλετε να κάνω μια πρώτη «σούμα» των μηνυμάτων, σας λέω ότι και τα τρία πρώτα κόμματα έχουν… θέμα.

    Και η ΝΔ, ακόμη κι αν είναι κυρίαρχη δύναμη, αλλά αρκετά κάτω από το 33% του 2019 και βεβαίως πολύ κάτω από το περσινό 41%.

    Ο κ. Μητσοτάκης είναι σώφρων πολιτικός και θα καταλάβει τι θέλουν να του πουν οι πολίτες.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέρρευσε με τον κ. Κασσελάκη, αλλά σίγουρα δεν ήταν επιθυμητό αποτέλεσμα αυτό που ήρθε.

    Απομακρύνεται από το 20%, είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό του, αλλά διατηρεί τη δεύτερη θέση.

    Όσο για το ΠΑΣΟΚ, δεν κατάφερε να γίνει τύποις αξιωματική αντιπολίτευση, πήρε ένα ικανοποιητικό ποσοστό, αλλά δεν πρέπει να χαίρεται.

    Τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα είναι κατά τη γνώμη μου δύο: Ένα η τεράστια αποχή. Το γεγονός ότι ψήφισαν μόλις 4 εκατ. πολίτες δείχνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο πολιτικό σύστημα και τα κόμματα δεν μπόρεσαν να πείσουν τους πολίτες να πάνε στις κάλπες ή τους έχουν απογοητεύσει σε τέτοιο βαθμό που η αποχή ήρθε για να μείνει…

    Το δεύτερο είναι η επιβεβαίωση του τι συμβαίνει στην Ευρώπη γενικότερα.

    Τα κόμματα πέραν της Νέας Δημοκρατίας, δεξιά του κυβερνώντος κόμματος, αθροίζουν ένα ποσοστό περί του 20%, επομένως έχουμε μια νέα συνθήκη που θα πρέπει να δουν όλα τα κόμματα, κυρίως η ΝΔ.

    Να δει δηλαδή το κυβερνών κόμμα που απογοήτευσε ψηφοφόρους του, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από αυτό.

    Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα η ΝΔ χάνει μεγάλα ποσοστά, πολλές φορές διψήφια, άρα το μήνυμα είναι πιο ηχηρό σε συγκεκριμένους νομούς.

     

    Ανασχηματισμός στους υφυπουργούς;

    Τι είναι το πιο δημοφιλές πολιτικό θέμα εκτός από αυτό των εκλογών; Ο ανασχηματισμός. Αγαπημένο ρεπορτάζ που έρχεται κάθε λίγο και λιγάκι στην επικαιρότητα γιατί βεβαίως «πουλάει».

    Ειδικά μετά από κάλπες, έστω κι αν είναι για την Ευρώπη.

    Από σήμερα, λοιπόν, μπαίνουμε στη συζήτηση για το πότε ο Μητσοτάκης θα κάνει ανασχηματισμό.

    Ερωτώμενος το Σάββατο από δημοσιογράφους αν θα πάρει αποφάσεις στις διακοπές του σε κάποιο βουνό, είπε ότι πάει και θάλασσα, πάει και βουνό για διακοπές και η πρώτη του χαλάρωση θα γίνει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

    Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για τον χρόνο των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, όμως, επειδή έχω ψυχολογήσει τον πρωθυπουργό σας λέω ότι δύσκολα θα πάει σε αποφάσεις εν θερμώ ο κ. Μητσοτάκης.

    Ακόμη και το κακό εκλογικό αποτέλεσμα δύσκολα θα βγάλει τον πρωθυπουργό από τον δρόμο του, να λάβει ψύχραιμες αποφάσεις δηλαδή.

    Πιο πιθανή είναι μια απόφαση για ανασχηματισμό πριν από τη ΔΕΘ διότι μεσολαβεί κι ένα «καυτό» καλοκαίρι με τον φόβο των πυρκαγιών να δοκιμάζει τη χώρα και την κυβέρνηση.

    Άρα γιατί να «κάψει» τώρα ένα νέο κυβερνητικό σχήμα.

    Όπως σας έχει γράψει ο wiseman, υπάρχουν τουλάχιστον 5 υπουργοί που έχουν βρεθεί για διάφορους λόγους στο στόχαστρο του πρωθυπουργού και ετοιμάζονται να δεχθούν κόκκινη κάρτα.

    Υπάρχει, όμως, κι ένας σκληρός πυρήνας υπουργός που θεωρούνται αμετακίνητοι, όπως οι κ. Γεραπετρίτης, Δένδιας, Πιερρακάκης, Χρυσοχοΐδης, Άδωνις, Χατζηδάκης δεν πάνε πουθενά εκτός εξαιρετικά σοβαρού απροόπτου ή αλλαγής χαρτοφυλακίου.

    Οπότε βγάλτε τα συμπεράσματά σας για τους υπόλοιπους. Μαθαίνω επίσης τελευταία ότι θα γίνει «σφαγή» σε επίπεδο υφυπουργών στον επόμενο ανασχηματισμό…

     

    Ο Δένδιας, ο Γεραπετρίτης και η εθνική επιτυχία

    Επειδή σας γράφω για αναντικατάστατους, αλλά και για κίτρινες και κόκκινες κάρτες, σας πληροφορώ ότι στην κυβέρνηση προέκυψε ένα ακόμη πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι κάποιοι προσπάθησαν να το υποβαθμίσουν και χάθηκε μέσα στην επικαιρότητα των ευρωεκλογών.

    Αφορά στην πραγματικά μεγάλη εθνική επιτυχία να εκλεγεί η Ελλάδα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον επόμενο χρόνο, με την ψήφο 182 χωρών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μίλησε για το σημαντικό αυτό γεγονός και μεταξύ άλλων είπε: «Η Τουρκία μάς ψήφισε χθες ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και δέχθηκα και ο ίδιος προσωπικά συγχαρητήρια για την πανηγυρική μας αυτή εκλογή. Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά είναι σημαντικά».

    Έλα, όμως, που με ανάρτησή του ο υπουργός Άμυνας και πρώην ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, έσπευσε να καρπωθεί την εθνική αυτή επιτυχία.

    Αφού είπε ότι ο ίδιος είχε επισκεφτεί 70 χώρες για το σκοπό αυτό, τόνισε: «Ήταν εξαιρετική ικανοποίηση για εμένα, το γεγονός πως όταν παρέδωσα το χαρτοφυλάκιο τον Μάιο του 2023, είχαμε ήδη εξασφαλίσει επαρκείς δεσμεύσεις για την υπερψήφιση της ελληνικής υποψηφιότητας».

    Επομένως, για τον κ. Δένδια ήταν εξασφαλισμένη η εκλογή χάρη στις δικές του ενέργειες… Και απ’ ότι μαθαίνουμε στο Μαξίμου δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι αυτή την ανάρτηση.

    «Όλα και όλοι αξιολογούνται», λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο…

     

    Επιστολή ψήφος: Γιατί δεν ψήφισαν 24 χιλιάδες,  τα ΕΛΤΑ ξέρουν κάτι;

    Χθες το πρωί, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος ενημέρωσε ότι απεστάλησαν 178.588 φάκελοι που περιείχαν την επιστολική ψήφο.

    Από αυτές οι 136.451 αντιστοιχούν σε κατοίκους του εσωτερικού και οι 42.137 σε κατοίκους του εξωτερικού. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 88,3%.

    Αν θυμόμαστε καλά είχαν γίνει 202.556 εγγραφές από Έλληνες που ήθελαν να ψηφίσουν με… συστημένο γράμμα, επομένως, δεν ψήφισαν 24 χιλιάδες περίπου από αυτούς που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον και βεβαίως πήραν και τα σχετικά έγγραφα.

    Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πόσοι από τους 24.000 συμπολίτες μας την τελευταία στιγμή αποφάσισαν να μην κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου αλλά κυρίως πόσοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία με ευθύνη των ΕΛΤΑ ή της ACS που είχε αναλάβει τη διαδικασία παράδοσης και παραλαβής των σχετικών εγγράφων.

    Ένα θέμα που είχε αναδείξει το mononews πριν από μερικές ημέρες, αλλά ουσιαστική απάντηση δεν έλαβε από τα ΕΛΤΑ.

    Τελικά δεν υπήρχαν ραντεβού με κούριερ με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να μην πάνε στα υποκαταστήματα για να δώσουν την επιστολική ψήφο;

    Πόσοι δεν κατάφεραν με ευθύνη των Ελληνικών Ταχυδρομείων;

    Θα ήταν, επομένως, ουσιαστικό να μαθαίναμε γιατί αυτοί οι 24 χιλιάδες δεν ψήφισαν με επιστολική ψήφο και ποιος ευθύνεται γι’ αυτό.

    Διότι με την αποχή στα ύψη μια ορθή διαδικασία της επιστολικής ψήφου θα μπορούσε να λύσει ένα μέρος του σημαντικού προβλήματος για τη Δημοκρατία.

     

    Χοντρό επεισόδιο με τον Κασσελάκη

    Αν έμεινε κάτι από το προηγούμενο πολιτικό διήμερο, πέραν των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, ήταν το επεισόδιο που καταγγέλθηκε ότι έγινε μεταξύ του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Δημοκρατία», Γιώργου Χατζηδημητρίου, και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.

    Για όσους δεν έμαθαν το γεγονός, το οποίο βεβαίως ο κ. Κασσελάκης χαρακτήρισε fake news, ο δημοσιογράφος κατήγγειλε ότι κατά την καθιερωμένη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με διαπιστευμένους δημοσιογράφους, όταν ρώτησε τον Κασσελάκη αν η προβολή των ακριβών σπιτιών του ενώ ο κόσμος δεν έχει που να σταθεί συνάδει με το ήθος της Αριστεράς, αυτός του απάντησε: «Είσαι μ@@@@ς». Και ο Χατζηδημητρίου του απάντησε: «Αντε γα@@@@ ρε φλώρε. Μ@@@@ς είσαι και φαίνεσαι».

    Το επεισόδιο έγινε γνωστό μετά από ανάρτηση του δημοσιογράφου, έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες, ο Χατζηδημητρίου δέχθηκε την γνωστή επίθεση από τα γνωστά troll, απάντησε ξανά, στη συνέχεια κατέβηκε ο λογαριασμός του από το facebook και η ζωή συνεχίζεται; Ή μήπως όχι; Διότι αν συνέβη αυτό το γεγονός είναι εξαιρετικά σοβαρό.

    Και όσοι γνωρίζουν τον Γιώργο Χατζηδημητρίου, μπορεί να μη συμφωνούν πολλές φορές με τις απόψεις του, μπορεί να τον θεωρούν «δύσκολο» χαρακτήρα, αλλά την εντιμότητά του κανείς δεν την έχει αμφισβητήσει.

     

    Tι έγινε με τις στοιχηματικές και την ΑΑΔΕ

    Δύο από τις τρεις εταιρείες του αγγλικού ομίλου Entain, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με τα σήματα Bwin, Sportingbet και Vistabet είναι σύμφωνα με πληροφορίες, οι στοιχηματικές που δεν απέδωσαν φόρους 10,4 εκ. ευρώ στην ΑΑΔΕ.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Bwin όφειλε το ποσό των 10,4 εκ. ευρώ, όμως μετά την δημοσιοποίηση του θέματος καταβλήθηκε ο φόρος που τους αναλογούσε.

    Σημειώνεται ότι η διαφορά προέκυψε από τον στοχευμένο έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία όπως ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες, εντόπισε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, η οποία, επί τέσσερις χρονιές – 2019, 2020, 2021 και 2022 – είχε δηλώσει ανακριβώς τους παρακρατούμενους φόρους.

    Δηλαδή, δεν απέδωσε φόρους, συνολικού ύψους 10,4 εκατ. ευρώ.

    Οι ίδιοι ελεγκτές εντόπισαν ακόμα μία στοιχηματική, (μία από τις άλλες δύο της Entain) με ίδια διεύθυνση έδρας με την πρώτη, η οποία, το 2021, υπέβαλε ανακριβή δήλωση παρακρατούμενου φόρου, με αποτέλεσμα να μην αποδώσει φόρο 120.000 ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ δεν ενημέρωσε την Επιτροπή Παιγνίων για το θέμα, αλλά απευθείας τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

    Πάντως, σύμφωνα με την εταιρεία, έχει καταβάλει συνολικούς φόρους άνω των 500 εκατ. ευρώ. «Για την συγκεκριμένη περίοδο, τονίζει, εντόπισε ερμηνευτικά σφάλματα και κατέθεσε οικειοθελώς συμπληρωματικές δηλώσεις εξοφλώντας άμεσα τις διαφορές που προέκυπταν. Αυτό συνέβη με άμεση ενημέρωση της ΕΕΕΠ και μήνες πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου, ο οποίος διεπίστωσε τα παραπάνω και δεν καταλόγισε καμιά καταβολή ή πρόστιμο».

     

    Δαγούμας (ΡΑΑΕΥ): Στα 258 εκατομμύρια τα υπερέσοδα των παρόχων ηλεκτρισμού…

    Έβγαλε την απόφαση αναφορικά με τα υπερέσοδα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023, ο Θανάσης Δαγούμας και ο Δημήτρης Φούρλαρης της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ).

    Ο «μαγικός αριθμός» είναι 258 εκατομμύρια, ποσόν που είχαν προβλέψει με ακρίβεια mononews.gr και wiseman από τον Μάρτιο.

    Μάλιστα, από πέρυσι τον Νοέμβριο σας είχαμε γράψει ότι οι υπολογισμοί περί ενός ή και ενάμιση δισ. δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, με τον τρόπο που αποφασίστηκε τελικά να υπολογιστούν τα υπερέσοδα.

    Η μελέτη της ΡΑΑΕΥ βρίσκεται στα χέρια των Σκυλακάκη – Σδούκου – Αϊβαλιώτη στο ΥΠΕΝ.

    Το ποσόν που θα αντλήσει το Δημόσιο για τη περίοδο από τον Αύγουστο του 2022 έως το τέλος του 2023, οπότε και καταργήθηκαν τα έκτακτα μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών, τα οποία και είχαν επιβληθεί στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

    Τα υπερέσοδα που θα φορολογηθούν με 90% προορίζονται να καλύψουν τα χρέη που έχουν προς αυτήν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις (ΔΕΥΑ).

     

    Το ποσόν είχαν προβλέψει με ακρίβεια mononews.gr και wiseman από τις 27 Μαρτίου…

    Να θυμίσουμε πως ο wiseman είχε προβλέψει με ακρίβεια το ποσόν από τις 27 Μαρτίου («Στάσσης ΔΕΗ: γεννάνε και τα… κοκόρια του;») όταν και γράφαμε μεταξύ άλλων:

    «Λοιπόν του Γιώργου Στάσση της ΔΕΗ να δεις που γεννάνε και τα… κοκόρια του» μου είπε κορυφαίο στέλεχος της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ) που επεξεργάστηκε και υπολόγισε την εκκαθάριση των υπερεσόδων των προμηθευτών ρεύματος.

    Του ζήτησα να εξηγηθεί για τα… γεννητούρια και μου το ανέλυσε.

    Το ποσόν από τα υπερέσοδα θα κυμανθεί τελικά από 240-260 εκατομμύρια. Το 90% θα φορολογηθεί και θα γυρίσει στα κρατικά ταμεία, τα οποία θα τα πληρώσουν στη ΔΕΗ για τα χρέη των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) προς την επιχείρηση.

    Έτσι η ΔΕΗ θα καταβάλλει πάνω-κάτω 130 εκατομμύρια για υπερέσοδα και θα εισπράξει σχεδόν 200 από οφειλές τις οποίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα κατέβαλλε ούτως ή άλλως αφού δεν είχε τα χρήματα.

    Από τα ποσά που καθορίζει ο υπολογισμός της Αρχής, οι εταιρείες θα καταβάλουν άμεσα το 60%, όπως προβλέπει η απόφαση, ενώ το υπόλοιπο 40% θα εισπραχθεί όταν θα γίνει η τελική εκκαθάριση.

    Είναι πολύ πιθανό όλη η κίνηση να γίνει με συμψηφισμό, οπότε η ΔΕΗ δεν θα έχει θέμα επηρεασμού του cash flow αφού σε επίπεδο ρευστότητας απλώς θα εισπράξει τη διαφορά».

    Αυτά έγραφαν από τον Μάρτιο mononews.gr και wiseman, ενώ ακόμη τότε, άλλοι μιλούσαν για ένα δισ.!

     

    Ιntrakat: Οι 36 κρίσιμες ώρες

    Αγαπητοί αναγνώστες, το ατύχημα που έγινε στην Εθνική Οδό με το βυτιοφόρο δεν έχει προηγούμενο και η αλήθεια είναι ότι από τύχη δεν υπήρξαν ούτε τραυματίες.

    Όμως, αλήθεια είναι επίσης ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αλλά κυρίως από την Intrakat.

    Η κατασκευαστική εταιρεία ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση του υπουργείου να σπεύδει να βοηθήσει με τη γέφυρα που υπέστη σοβαρές ζημίες από την κόλαση φωτιάς του βυτιοφόρου.

    Όλη τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο εξειδικευμένα συνεργεία της εταιρείας μαζί με ειδικά μηχανήματα απομάκρυναν επικίνδυνα υλικά και στη συνέχεια ξεκίνησε η κατεδάφιση της γέφυρας.

    Κι έχουν σημασία αυτά που είπε από το σημείο του ατυχήματος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου: Θεωρούμε ότι θα αποκατασταθεί η ζημιά το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα πιστεύω μέχρι την Τετάρτη ο δρόμος θα είναι ξανά στην κυκλοφορία.

    Ό,τι απαιτήθηκε να γίνει και οι χρόνοι που χρειάστηκαν για να ληφθούν οι αποφάσεις των υπουργείων και ο συντονισμός με την κυβέρνηση και το υπουργείο ήταν κάτι το οποίο δεν έχει ξανατύχει και θεωρώ ότι ήταν η γρηγορότερη αντίδραση που έχω δει από δημόσιο σε σχέση με ένα ατύχημα.

    Όπως πάντα όλες οι τεχνικές εταιρείες στην Ελλάδα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπιστούν αυτές οι έκτακτες συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εξάρχου.

    Πάντως, ακόμη και ο πρωθυπουργός εμμέσως απένειμε τα εύσημα σε όλους που ανταποκρίθηκαν λέγοντας: «Τα αντανακλαστικά και η ταχύτητα ήταν σημαντικά. Έγινε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Γκρεμίστηκε η γέφυρα σε 12 ώρες».

    Πάντως μετά από 36 ώρες είχαν καθαριστεί από τον χώρο ακόμα και όλα τα υλικά της κατεδάφισης.

     

    Ο Αλέξανδρος Εξάρχου στο σημείο του ατυχήματος στον Ισθμό.

     

    … Και οι αθλιότητες με τις θεωρίες συνωμοσίας

    Καλά, δεν θα ασχοληθώ με troll αλλά ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι βλέπουν κάτι ύποπτο στο γκρέμισμα της γέφυρας.

    Έφτασαν στο σημείο να γράψουν ότι επίτηδες εξερράγη το βυτιοφόρο για να μην πάνε να ψηφίσουν οι Έλληνες στον τόπο τους.

    Άλλοι βεβαίως στάθηκαν στο γεγονός ότι γκρεμίστηκε η γέφυρα σε λίγες ώρες, άρα… η κυβέρνηση κάτι θέλει να κρύψει.

    Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι θέλουν νεκρούς για να πλήξουν την κυβέρνηση.

    Ας άφηναν τη γέφυρα που είχε λιώσει από τις υψηλές θερμοκρασίες όπως ήταν και να περνάνε από κάτω τα αυτοκίνητα. Να έχουμε 10 – 20 νεκρούς πριν από τις κάλπες, έτσι για να πάρει το μάθημά της η κυβέρνηση.

    Και προσέξτε, μέχρι και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησαν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας.

    Αθλιότητα μέχρι τέλους…

     

    Νάγια Κόλλια: H «διώκτρια» των αυθαιρεσιών στις παραλίες

    Υπάρχουν στελέχη στο Δημόσιο που αξίζουν πολλά και αξίζει να γράψεις γι’ αυτά.

    Και η Νάγια Κόλλια, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι από τα στελέχη που και δουλεύει σκληρά αλλά και φέρνει αποτελέσματα.

    Η κ. Κόλλια έχει πάρει προσωπικά το θέμα των απίστευτων αυθαιρεσιών σε αιγιαλούς και παραλίες και το απέδειξε με τους επιτόπιους ελέγχους και την κατεδάφιση όλων των παράνομων κατασκευών στο… bar της ντροπής στη Ρόδο.

    Και είναι μόνον η αρχή, όπως δηλώνει και η ίδια αφού το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο που πέρασε και η εφαρμογή του MyCoast δίνει στην κ. Κόλλια και τις αρμόδιες υπηρεσίες τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να μπει τέλος στις αυθαιρεσίες στις παραλίες σε όλη την Ελλάδα.

    «Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα, όπως την εφαρμογή MyCoast, δορυφορικές εικόνες και drones, ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε και να μην μπορεί να ξεφύγει.

    Η νομιμότητα πρέπει να επιβληθεί παντού και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, ότι δηλαδή ο νόμος είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Ας το πιστέψουν όλοι ότι τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν», αναφέρει.

    Στη Ρόδο η κ. Κόλλια απέδειξε ότι ο νόμος μπορεί να εφαρμοστεί και μέσα σε λίγες ώρες να αποδοθεί ελεύθερη η παραλία.

    Να που υπάρχουν και κάποιοι που κάνουν καλά της δουλειά τους χωρίς να επαίρονται γι’ αυτό, αθόρυβα και αποτελεσματικά. Κι όπως λένε όσοι την γνωρίζουν «έχει τα κότσια να πάει κόντρα σε μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται τις παραλίες και τους αιγιαλούς.

    Είναι… ξεροκέφαλη και δεν θα σταματήσει μέχρι να αποκαταστήσει την τάξη».

     

    Άγριο beef Σταθοκωστόπουλου – Κονδύλη

    Και μιας και μιλάμε για παραλίες, αιγιαλούς και αυθαιρεσίες, δεν ξέρω αν γνωρίζετε τι συμβαίνει στην παραλιακή στον δήμο Αλίμου, αλλά σας πληροφορώ ότι είναι σε εξέλιξη άγριος πόλεμος μεταξύ της δημοτικής αρχής, του ομίλου Σταθοκωστόπουλου που έχει μαγαζιά στην περιοχή και της ΕΤΑΔ.

    Ο δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης έχει επιβάλλει βαριά πρόστιμα στον γνωστό επιχειρηματία για αυθαίρετες κατασκευές, έχουν πάει στα δικαστήρια για την υπόθεση, η ΕΤΑΔ ουσιαστικά έχει πάρει το μέρος του Σταθοκωστόπουλου και στην παραλιακή γίνεται μύλος.

    Σε πρόσφατη ανάρτησή του ο κ. Κονδύλης λέει ξεκάθαρα «έχουμε πόλεμο στην παραλία και το διακύβευμα είναι ποιος κάνει κουμάντο; Ο δήμος ή τα οικονομικά συμφέροντα και οι καταπατητές;»

    Μάλιστα, προαναγγέλλει συνέχιση του αγώνα του δήμου εναντίον των «καταπατητών επιχειρηματιών».

    Για την ιστορία να σας πω ότι η ΕΤΑΔ θεωρεί ότι η παραλία δεν είναι κοινόχρηστος χώρος αλλά ιδιωτική με τον δήμαρχο Κονδύλη να επιτίθεται στη διοίκηση της κρατικής εταιρείας που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι μπορεί να βάλει και συρματοπλέγματα ή να χτίσει 3 βίλες στην παραλία και να τις δίνει σε Άραβες.

    Το beef είναι τόσο σκληρό που τα πρόστιμα ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια, ο επιχειρηματίας Σταθοκωστόπουλος δεν τα πληρώνει, έχει στο πλευρό του την ΕΤΑΔ όπως φαίνεται, όμως ο δήμος δεν κάνει πίσω.

    Θα έχουμε πολλά επεισόδια εκεί στα παραλιακά καταστήματα Penarrubia και Μαριδάκι.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.