• Business

    Nvidia: Το καταιγιστικό ράλι των 1,8 τρισ. δολαρίων της 3ης πολυτιμότερης εταιρείας της Wall Street

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang φωτογραφία: Photographer: I-Hwa Cheng/Bloomberg


    Μεταξύ των ανταγωνιστών της που κατασκευάζουν τσιπ, η Nvidia δεν έχει αντίπαλο. Αντίθετα παίζει στο γήπεδο των μεγάλων παικτών, δηλαδή των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, σε μία μάχη με την Apple για τη δεύτερη θέση μεταξύ των εταιρειών με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία.

    Η μετεωρική άνοδος της Nvidia σύμφωνα με τους αναλυτές δεν έχει μείνει από καύσιμα. Αντίθετα, η πλειοψηφία αυτών τοποθετείται θετικά για την μετοχή, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις φούσκας στη συγκεκριμένη περίπτωση.

    Η μοναδική Nvidia

    Μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες, η εταιρεία κατασκευής μικροτσιπ πέτυχε κάτι μοναδικό –δεδομένων των μεγεθών της-: έκανε ένα ράλι 144%, προσθέτοντας στην κεφαλαιοποίησή της μέχρι την περασμένη Τετάρτη επιπλέον 1,8 τρισ. δολάρια.

    Τον Οκτώβριο του 2022, η μετοχή της κινούνταν γύρω από τα 120 δολάρια, ενώ στις αρχές Ιουνίου του 2024 είχε σπάσει τον φράγμα των 1.200 δολαρίων.

    Έγινε η πρώτη εταιρεία κατασκευής τσιπ που έφτασε ποτέ στην ιστορία τα 3 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση. Αν και δεν κατάφερε να κρατηθεί την επόμενη ημέρα πάνω από αυτό το όριο, τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά:

    Η Alphabet, μητρική της Google βρίσκεται στην τέταρτη θέση ακριβώς κάτω από την Nvidia, με κεφαλαιοποίηση σχεδόν 2,2 δισ. δολαρίων.

    Η μάχη για την εταιρεία κατασκευής τσιπ γίνεται μόνο με την κορυφή και συγκεκριμένα με την Apple, με την οποία μονομαχούν για τη 2η θέση.

    Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Microsoft, όχι πολύ μακριά, με 3,1 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίηση.

    Η τελευταία φορά που η Nvidia άξιζε περισσότερο από την Apple ήταν το 2002, πέντε χρόνια πριν κυκλοφορήσει το πρώτο iPhone. Εκείνη την εποχή, και οι δύο εταιρείες συγκέντρωναν σε χρηματιστηριακή αξία λιγότερο από 10 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία.

    Και δεν είναι το μόνο ρεκόρ που έχει σπάσει. Microsoft και Apple έκαναν πάνω από δύο χρόνια για να πάνε από το 1 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίση στα 2 τρισ. δολάρια. Η Nvidia το έκανε να φαίνεται «περίπατος», καθώς σε λιγότερο από ένα χρόνο έσπασε κι αυτό το όριο.

    Ο δραστήριος CEO

    Η έκρηξη στις πωλήσεις των τσιπ οφείλεται στην φρενίτιδα που προκάλεσε η έλευση του ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί, βαθιά πληγωμένοι από τις πρώτες μειώσεις στα επιτόκια, είδαν τις μετοχές τους να βυθίζονται στις αρχές του έτους για να ανακάμψουν εντός των επόμενων 12 μηνών σε νέα επίπεδα’ρεκόρ, χάρη στο ισχυρό ενδιαφέρον για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

    Ο κύβος ερρίφθη για τους επενδυτές, οι οποίοι στράφηκαν στην Nvidia, ως την εταιρεία που θα πρωταγωνιστούσε στη νέα εποχή, χάρη στα «μαγικά» της τσιπ που θα «σήκωναν» το βάρος του ψηφιακού κόσμου που προσδοκούν.

    Ο  Jensen Huang, συνιδρυτής της Nvidia, τον Δεκέμβριο του 2023 είχε περίπου από 40 δισ. δολάρια περιουσία. Πλέον, η αξία του έχει εκτοξευτεί στα 107 δισ. δολάρια, καθώς κατέχει to 3,5% των μετοχών της εταιρείας.

    Ο Jensen Huang βρισκόταν από την αρχή στο τιμόνι της εταιρείας και ξεχώρισε για την αυθεντικότητά του. «Δεν χρειάζεται να ντύνεσαι ή να μιλάς όπως οι υπόλοιποι CEOs. Απλά πρέπει να είσαι», είχε αναφέρει κάποια στιγμή.

    Ο ίδιος αν και δεν ανήκει στην κατηγορία των ιδιόρρυθμων διευθυνόντων συμβούλων, έχει ξεχωρίσει για την εργατικότητά του αλλά και για το πόσο κοντά βρίσκεται με τους εργαζόμενους της εταιρείας.

    Δεν έχει δικό του γραφείο και επιλέγει να περιφέρεται στην εταιρεία, δουλεύοντας στις αίθουσες συσκέψεων ύστερα από meetings.

    Οι ανησυχίες

    Όπως είναι φυσικό δεν είναι όλα ρόδινα στον μαγικό κόσμο της Nvidia. Η εντυπωσιακή της πορεία την έχει βάλει στο μικροσκόπιο αναλυτών και επενδυτών για οποιοδήποτε λάθος ή εμπόδιο προς την ανοδική της πορεία.

    Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν και τα δημοσιεύματα ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου κατέληξαν σε συμφωνία για διενέργεια έρευνα εις βάρος της εταιρείας για τυχόν μονοπωλιακές πρακτικές. Στο πλαίσιο των ερευνών, στο μικροσκόπιο βρίσκεται και η Microsoft, η πιο πολύτιμη εταιρεία της Wall Street σε κεφαλαιοποίηση αλλά και η OpenAI.

    Διαβάστε επίσης:

    Nvidia: Σπάει το «φράγμα» των 3 τρισ. δολαρίων σε αξία – Ξεπέρασε την Apple

    Huang (Nvidia) vs Su (AMD): Δύο μακρινοί συγγενείς αντιμέτωποι στη Ταϊβάν για την κυριαρχία στην Τεχνητή Νοημοσύνη

    Nvidia: Ποια νέας γενιάς τσιπ σχεδιάζει να παρουσιάσει τα επόμενα δύο χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ