ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη νέα εποχή του Ομίλου, στην οποία δεν υπάρχουν πλέον οι κατασκευές και η ενέργεια, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι παραχωρήσεις όσον αφορά τόσο τις πωλήσεις όσο και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA).
Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις του κλάδου των παραχωρήσεων διαμορφώθηκαν στα 66,4 εκατ. ευρώ αποτελώντας το 73,78% των συνολικών πωλήσεων της Ελλάκτωρ για το Α΄ Τρίμηνο που ανήλθαν στα 90 εκατ. ευρώ, ενώ καταγράφεται αύξηση 3% σε ετήσια βάση.
Όσον αφορά τα EBITDA η συμβολή των παραχωρήσεων ανέρχεται στο 93,1% καθώς διαμορφώθηκαν στα 47,8 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 51,3 εκατ. ευρώ και η ετήσια άνοδος ξεπερνά 17%.
Σχετικά με τους άλλους τομείς, ο κλάδος του περιβάλλοντος διαμορφώθηκε στα 23,5 εκατ. ευρώ όσον αφορά τις πωλήσεις καταγράφοντας μείωση 3% σε ετήσια βάση, ενώ τα EBITDA του ανήλθαν στα 5,8 εκατ. ευρώ με αύξηση 58%.
Ο τελευταίος κλάδος δραστηριότητας του Ομίλου είναι η ανάπτυξη ακινήτων με μηδενικές πωλήσεις, ενώ καταγράφονται ζημίες μισού εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 1,8 εκατ. ευρώ για το Α΄Τρίμηνο του 2023.
Η νέα ταυτότητα και το «μέρισμα» των 174 εκατ. ευρώ
Η Ελλάκτωρ έχει καταφέρει μέσα σε δυόμιση περίπου χρόνια υπό τη νέα διοίκηση και την είσοδο του ολλανδικού family office της Reggeborg όχι μόνο να μηδενίσει σχεδόν τον δανεισμό και μετατρέψει τις ζημίες σε κερδοφορία, αλλά και να δώσει «μέρισμα» 174 εκατ. ευρώ στους μετόχους της μέσω της επιστροφής κεφαλαίου για πρώτη φορά ύστερα από 13 χρόνια.
Για να φτάσουμε, όμως, σε αυτό το σημείο η εισηγμένη χρειάστηκε να προχωρήσει σε ένα μπαράζ αποεπενδύσεων και πωλήσεων, καθώς πούλησε τον κλάδο της ενέργειας (ANEMOS RES) στον Όμιλο Βαρδινογιάννη σε δύο δόσεις έναντι 795 εκατ. ευρώ με τα 670 εξ αυτών να αφορούν την αποπληρωμή του ομολόγου που έληγε φέτος.
Επιπλέον, το Νοέμβριο του 2023 ολοκληρώθηκε η πώληση της ιστορικής θυγατρικής κατασκευαστικής ΑΚΤΩΡ στον Όμιλο Intrakat έναντι 114 εκατ. ευρώ, ενώ η εισηγμένη έχει ήδη λάβει 36 εκατ. ευρώ για τον ενδοομιλικό δανεισμό του 2021 που είχε χρησιμοποιηθεί προκειμένου να μείνει η ΑΚΤΩΡ όρθια.
Όσον αφορά τη ανάπτυξη ακινήτων, η Ελλάκτωρ πούλησε το Smart Park στον Όμιλο Φουρλή (Trade Estates) έναντι 110 εκατ. ευρώ. Διατηρεί, ωστόσο, το κτήμα Καμπά, τις Γούρνες Ηρακλείου και τη Μαρίνα Αλίμου.
Στον κλάδο των περιβαλλοντικών έργων και κυρίως της διαχείρισης απορριμμάτων, η Ελλάκτωρ διαθέτει την ΗΛΕΚΤΩΡ για την οποία έχει κατατεθεί προσφορά 114 εκατ. ευρώ από τον Όμιλο Motor Oil.
Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω εξελίξεις ο Όμιλος της Ελλάκτωρ κατάφερε να αντιστρέψει την εικόνα που είχε στις αρχές του 2021 και πλέον διαθέτει δύο ισχυρούς μετόχους. Αυτοί είναι η Reggeborgh με ποσοστό 45,17% και η Motor Oil me 29,87%.
Ωστόσο, βρίσκεται πλέον σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι καθώς η ρευστότητα των 700 εκατ. ευρώ της δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσει τη νέα της ταυτότητα, καθώς από μία κατασκευαστική εταιρεία μεταμορφώνεται σε έναν όμιλο συμμετοχών (holdings).
Διαβάστε επίσης
Ελλάκτωρ: Αύξηση 82% στα καθαρά κέρδη του α’ τριμήνου
Ε. Μπουλούτας (Ελλάκτωρ): Δόθηκε το πράσινο φως για την επιστροφή κεφαλαίου 174 εκατ. ευρώ
Τι σηματοδοτεί για Ελλάκτωρ και Motor Oil το deal για την ΗΛΕΚΤΩΡ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα