Ενημέρωση για τα αίτια της συρροής κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, που εντοπίστηκαν στο Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο, στη Μαγνησία, παρουσίασαν σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, επιβεβαίωνοντας το ρεπορτάζ του mononews.gr.

«Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν έρευνα και μετρήσεις σε όλες τις γεωτρήσεις της Θεσσαλίας και σε όλες τις πηγές, ξεκινώντας από τον δήμο Ρήγα Φεραίου σε επίπεδο Μαγνησίας», ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

1

Ξεκινούν έλεγχοι σε γεωτρήσεις

Αναλυτικότερα, πρόκειται για τους Δήμους Αγιάς και Κιλελέρ του νόμου Λάρισας και Ρήγα Φεραίου του νόμου Μαγνησίας, λόγω της εγγύτητάς τους με τη λίμνη Κάρλα, με τις ενέργειες να αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου μία εβδομάδα, ενώ σε δεύτερο χρόνο οι εν λόγω ενέργειες θα επεκταθούν συνολικά σε όλους τους θεσσαλικούς δήμους, (συνολικά υπάρχουν 788 γεωτρήσεις και 772 πηγές σε όλη τη Θεσσαλία) στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουρέτας, οι γεωτρήσεις όλης της περιφέρειας τίθενται σε γενικό έλεγχο, ώστε να υποχρεωθούν οι ΔΕΥΑ των δήμων να επιτηρούν, με στόχο την ελαχιστοποίηση του κινδύνου ανάλογων εξάρσεων και τη συλλογή δεδομένων αναφορικά με την ποιότητα του νερού όλων των δικτύων ύδρευσης.

Μαγνησία: Σαλμονέλα προκάλεσε τη γαστρεντερίτιδα

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ανέφερε ότι, οι μετρήσεις που έγιναν διαπίστωσαν σαλμονέλα, φτάνοντας στο σχεδόν ασφαλές συμπέρασμα ότι πρόκειται για υδατογενής έξαρση κρουσμάτων. Συνολικά καταγράφηκαν μέχρι και χθες 121 κρούσματα με την έναρξη της νόσου να είναι προγενέστερη, σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Από τα δείγματα που πήραμε από όλο το δίκτυο στις 3 Ιουνίου, βρήκαμε στις τρεις γεωτρήσεις, στη μία βρήκαμε να έχει και σαλμονέλα, η μία είναι τελείως καθαρή και η Τρίτη έχει κάποιους μικροβιακούς δείκτες, αλλά όχι σαλμονέλα.

«Το γεγονός αυτό είναι προς διερεύνηση. Προηγήθηκε μία περίοδος ξηρασίας, μετά είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, βρέθηκε σαλμονέλα, η οποία φαίνεται να πήγε στη δεξαμενή, ενώ είχαμε και περιόδους με διακοπές στην ύδρευση και διακοπές ηλεκτροδότησης και δεν είχαμε αυτό το διάστημα και χλωρίαση του νερού. Ολοι αυτοί οι παράγοντες φαίνεται να συνέβαλαν στο να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ.. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε, ότι το συμβάν αυτό δεν σχετίζεται με τον Daniel και πως στην γεώτρηση που βρέθηκε σαλμονέλα και έχει τεθεί τελείως εκτός προκειμένου να μελετηθεί, οι επιστήμονες θα τοποθετήσουν κάμερα να δουν το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της, πόσο ψηλά είναι ο υδροφόρος ορίζοντας και άλλες λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν στο να δοθούν απαντήσεις.

Επεσήμανε τέλος, πως έχουν καταγραφεί συνολικά 35 υδατογενείς εξάρσεις κρουσμάτων στην Ελλάδα, τον Γενάρη του 2019 στη Β. Ελλάδα καταγράφηκαν 638 κρούσματα, ενώ πριν 2 χρόνια στη νότια Ελλάδα υπήρξε περιστατικό με 33 κρούσματα, ενώ τέτοια συμβάντα έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Από το νερό τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία

Μαγνησία: Εισαγγελική παρέμβαση για κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Μαγνησία: Νεκρή γυναίκα από γαστρεντερίτιδα στον Βόλο