• Business

    Chanel: Μέρισμα-ρεκόρ στα $12 δισ. για τους ιδιοκτήτες της εμβληματικής μάρκας

    • Bloomberg

    Gerard Wertheimer – Alain Wertheimer.


    Εκτοξεύτηκε και άλλο η περιουσία των αδερφών Wertheimer, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την Chanel, ένα από τα πιο διάσημα και πολυτελή brand του κόσμου.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ιδιοκτήτες της εταιρείας με έδρα τα νησιά Κέιμαν, θα λάβουν μέρισμα 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023, τη μεγαλύτερη ετήσια πληρωμή από τότε που ο οίκος ξεκίνησε να δημοσιεύει αποτελέσματα στο Λονδίνο πριν από έξι χρόνια.

    Αυτό προστίθεται στα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια του 2022 και στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια του 2021.

    Τα απροσδόκητα κέρδη συνέβαλαν στην αύξηση της περιουσίας των ιδιοκτητών κατά 19% τον περασμένο χρόνο στα 108 δισεκατομμύρια δολάρια και σε περίπου 26% από την καταβολή του μερίσματος του 2021, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

    Μια εξαιρετικά εύπορη ομάδα Γάλλων

    Τα ακριβοθώρητα αδέρφια Alain, 75 ετών και Gerard, 72 ετών, πιστώνονται ίσα μερίδια στην εταιρεία, την οποία κληρονόμησαν ως εγγονοί ενός από τους αρχικούς εταίρους στην επιχείρηση αρωμάτων “Coco” Chanel.

    Οι Wertheimer, ανήκουν σε μια εξαιρετικά εύπορη ομάδα Γάλλων πολιτών, των οποίων η περιουσία δημιουργήθηκε από τις πωλήσεις πολυτελών ειδών και καλλυντικών, που έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς συνεχίζεται η “φρενίτιδα” των καταναλωτών για τα συγκεκριμένα είδη.

    Η λίστα περιλαμβάνει και τον Bernard Arnault, ιδρυτή της LVMH και πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, τη κληρονόμο της L’Oreal, Francoise Bettencourt Meyers, την πλουσιότερη γυναίκα, και την οικογένεια πίσω από την κατασκευάστρια εταιρεία πανάκριβων τσαντών, Hermes International.

    Το νέο μέρισμα που μοιράζεται τους Wertheimer, συμπίπτει με την άνοδο του τομέα πολυτελείας για ορισμένες μάρκες. Οι πωλήσεις της Chanel αυξήθηκαν κατά 16% σε συγκρίσιμη βάση στα 18,2 δισ. ευρώ το 2023.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οικονομικός Διευθυντής Philippe Blondiaux, δήλωσε ότι φέτος θα μπορούσε να προχωρήσει σε «πιο σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα».

    Σημειώνεται ότι η Chanel θεωρείται ευρέως ως μία από τις πιο αποκλειστικές μάρκες πολυτελείας, με αντικείμενα όπως μια μεσαίου μεγέθους τσάντα που πωλείται πλέον για περισσότερα από 10.000 ευρώ στη Γαλλία, μετά από χρόνια σταθερής αύξησης των τιμών.

    Επενδύσεις εκτός κλάδου

    Στο μεταξύ, το οικογενειακό γραφείο των Wertheimer, Mousse Partners, τοποθετεί τα κέρδη σε επενδύσεις εκτός του κλάδου πολυτελείας.

    Πέρσι, η εταιρεία με επικεφαλής τον ετεροθαλή αδελφό των Wertheimer, Charles Heilbronn, ήταν μεταξύ μιας τριάδας από τις πλουσιότερες δυναστείες της Γαλλίας που βοήθησαν την επενδυτική τράπεζα Rothschild & Co.

    Η Mousse Partners έχει επίσης επενδύσει σε πολλές startups, όπως η Brightside Health, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Evolved by Nature και ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης Thirty Madison.

    Παράλληλα, οι Wertheimer αποκομίζουν οφέλη και από τον τρόπο που η “αυτοκρατορία” τους είναι δομημένη σε γεωγραφικό επίπεδο.

    Οι Νήσοι Κέιμαν, δεν επιβάλλουν φόρους στα μερίσματα για τις τοπικές επιχειρήσεις, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εδρεύει η Chanel, συνήθως δεν επιβάλλει φόρους παρακράτησης στα μερίσματα που καταβάλλονται από μια βρετανική εταιρεία σε άλλη στο εξωτερικό.

    Διαβάστε επίσης:

    Chanel-Hermes: Νέα αύξηση τιμών για τους λάτρεις των διαχρονικών Birkin και Boy Bag

    Chanel: Αυξάνει τις τιμές – Η εμβληματική τσάντα του οίκου που ξεπέρασε τα 10.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ