• Τράπεζες

    Reuters: Πράσινο φως από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες για διανομή μερίσματος

    • NewsRoom
    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank - Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς - Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank - Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank – Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς – Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank – Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα των ελληνικών τραπεζών να καταβάλουν μερίσματα ύστερα από 16 χρόνια, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τις δηλώσεις τεσσάρων τραπεζιτών.

    «Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας επιστρέφει στην κανονικότητα μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που οδήγησαν στην κρατικοποίησή του την προηγούμενη δεκαετία, όταν η χώρα κλονίστηκε από την οικονομική κρίση που ξέσπασε στα τέλη του 2009», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

    Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια μείωσαν τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPE) σε επίπεδα κάτω του 6% από 45% το 2016 και παράλληλα έχει μειωθεί και η συμμετοχή του κράτους. Επιπλέον αναφέρει ότι οι τράπεζες πλέον έχουν καταστεί κερδοφόρες και είναι διατεθειμένες  να διανείμουν μερίσματα αξίας έως και 30% των κερδών του 2023.

    Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι νωρίτερα φέτος, οι ελληνικές τράπεζες υπέβαλαν στην ΕΚΤ το αίτημά τους για διανομή μερίσματος, με ανώτερους τραπεζίτες να αναφέρουν στο Reuters ότι η ΕΚΤ θα απαντήσει θετικά στο αίτημά τους.

    «Δεν περιμένουμε φρένο στη διανομή μερισμάτων, αναμένουμε να πάρουμε το πράσινο φως από την ΕΚΤ τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες στο Reuters, ενώ εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank,  έχουν ανακοινώσει συνολικά κέρδη περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2023, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χάρη στα υψηλά επιτόκια αλλά και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

    «Αναμένουμε ισχυρά καθαρά κέρδη και για το τρέχον έτος, ιδίως εάν οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι λιγότερες από αυτές που αρχικά αναμένονταν», δήλωσε στο Reuters δεύτερος τραπεζίτης, υποστηρίζοντας κι αυτός με τη σειρά του ότι ΕΚΤ αναμένεται να εγκρίνει σύντομα το αίτημα για την καταβολή μερίσματος.

    Δύο ακόμη τραπεζίτες πρόσθεσαν στο Reuters  ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και οι υψηλές αποδόσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση των κερδών.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank: Τo egg – enter grow go απέσπασε τη διάκριση Best Performing New EBAN Member 2024

    Eurobank: Στο 55,30% το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα

    Alpha Bank: Επιτυχής έκδοση ομολόγου Tier II ύψους €500 εκατ. – στο 6% το κουπόνι



    ΣΧΟΛΙΑ