• Business

    ΕΛΠΕ: Το νέο placement του 20%, η Mytilineos, o Μητσοτάκης και ο Λάτσης – Όλο το παρασκήνιο

    Κυριάκος Μητσοτάκης - Σπύρος Λάτσης - Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Σπύρος Λάτσης – Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Σε λίγες ημέρες, και για την ακρίβεια στις 7 Ιουνίου του 2024, συμπληρώνονται 6 μήνες από την ημέρα που ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean OIL, από κοινού, παραχώρησαν το 10% των μετοχών των ΕΛΠΕ, μέσω Placement.

    Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημανθεί ότι στους όρους του placement, περιλαμβάνονταν η υποχρέωση των δυο πλευρών να μην το επαναλάβουν (lock up period) για χρονικό διάστημα 6 μηνών.

    Στο placement που διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, ο όμιλος Mytilineos και προσωπικά ο επικεφαλής του Ευάγγελος Μυτιληναίος εξαγόρασαν συνολικά το 1% των μετοχών των ΕΛΠΕ.

    Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του mononews.gr, από εκείνη την ημέρα έως σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει ανέλθει στο 3%.

    Όπως πληροφορείται το mononews.gr, τούτες τις ώρες φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη σε πολλαπλά επίπεδα, ραγδαίες πολιτικές και επιχειρηματικές εξελίξεις, που δεν αποκλείεται να μεταβάλουν το τοπίο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, με ό,τι αυτό και να συνεπάγεται για την πολιτική της εισηγμένης.

    Αμέσως μετά την 7η Ιουνίου, οι δυο βασικοί μέτοχοι των ΕΛΠΕ, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 31,18% και η Paneuropean Oil (Σπύρος, Μαργαρίτα και Μαριάννα Λάτση) που κατέχει 40,41%, δύνανται να προχωρήσουν σε νέο placement.

    Πληροφορίες αναφέρουν πράγματι οι δυο μέτοχοι βρίσκονται σε διαβουλεύσεις μεταξύ τους, να πραγματοποιήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα νέο placement της τάξης του 20%.

    Δεν είναι σαφές πότε μπορεί να γίνει αυτό καθώς εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες.

    Το νέο placement μπορεί να διενεργηθεί με δυο τρόπους.

    Είτε με auction, προκειμένου να αγοράσει το ποσοστό ένας ενδιαφερόμενος, είτε με την κλασσική διαδικασία του βιβλίου προσφορών, και τη συμμετοχή πολλών θεσμικών κεφαλαίων.

    Εάν αποφασιστεί η διαδικασία του auction, που θεωρείται αυτή την ώρα περισσότερο πιθανή, τότε θα ακολουθηθεί το μοντέλο Alpha Bank.

    Δηλαδή όταν προ μηνών το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πούλησε το 9,9% των μετοχών της τράπεζας στην ιταλική UNICREDIT.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν τις προσφορές τους και το ποσοστό θα κατοχυρωθεί σε όποιον δώσει το υψηλότερο τίμημα.

    Mytilineos: Ενδιαφέρον για το 20%

    Όπως αναφέρουν τώρα συγκεκριμένες πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ο επικεφαλής της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, εμφανίζεται ως ενδιαφερόμενος για το ποσοστό του 20% των ΕΛΠΕ.

    Ήδη η Μytilineos, σύμφωνα με πηγές που δεν επιδέχονται ουδεμίας αμφισβήτησης, κατέχει στο χαρτοφυλάκιο της το 3% των μετοχών, συνολικής αξίας 78 εκατ. ευρώ.

    Η συνολική κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης ανέρχεται στα 2,61 δισ. ευρώ.

    Τι λέει ο Μητσοτάκης και τι ο Λάτσης

    Κρίσιμη παράμετρος σε αυτό το deal είναι τι πιστεύουν κυβέρνηση και όμιλος Λάτση.

    Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου με γνώσεις των διαδικασιών αναφέρουν ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είχε αντίρρηση να πωλήσει το ΤΑΙΠΕΔ μέρος των μετοχών που κατέχει στην εισηγμένη.»

    «Ο Μητσοτάκης το θεωρεί λογικό και εύλογο», σημειώνουν πηγές με γνώσεις.

    Επιπρόσθετα, στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να βρίσκεται και ο μέτοχος της Paneuropean, ο 78χρόνος Σπύρος Λάτσης (γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1946) ο οποίος ελέγχει το 1/3 των μετοχών της.

    Συνομιλητές του επισημαίνουν ότι «ο Λάτσης θα έβλεπε θετικά το ενδεχόμενο αργής η ταχείας αποεπένδυσης από τα ΕΛΠΕ.»

    Εδώ όμως ανακύπτει ένα θέμα το οποίο, όμως, δεν φαίνεται να είναι ανυπέρβλητο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

    Οι σχέσεις Σπύρου Λάτση και Μαριάννας Λάτση εδώ και κάποια χρόνια έχουν «διαταραχθεί» και δεν έχουν επανέλθει ακόμα.

    Τα δυο αδέλφια «συγκρούστηκαν» το 2020 με αφορμή διαφωνία τους στο θέμα της διοίκησης της Lamda Development.

    Η πλευρά της Μαριάννας έθεσε θέμα συνδιοίκησης στη LAMDA, κάτι που διαφώνησε ο Σπύρος Λάτσης.

    «Η LAMDA διοικείται από εμένα. Δεν υπάρχει δυαρχία» φέρεται ειπών ο Έλληνας μεγιστάνας, ο οποίος κατοικεί την Ελβετία για περισσότερο από 45 χρόνια.

    Επακόλουθο της σύγκρουσης ήταν η Μαριάννα Λάτση, στις 24 Ιουλίου του 2020, να ρευστοποιήσει 8.900.000 χαρτιά της LAMDA και στη συνέχεια, λίγες ημέρες αργότερα, πούλησε επιπλέον 5.900.000 μετοχές.

    Το συνολικό τίμημα που εισέπραξε η βαθύπλουτη κληρονόμος ανήλθε στα 83,4 εκατ. ευρώ.

    Πρακτικά, το family office της Λάτση αποχώρησε οριστικά από την μετοχική σύνθεση της Lamda.

    Ήδη έχουν περάσει 4 χρόνια από εκείνη την ημερομηνία όμως οι σχέσεις Σπύρου και Μαριάννας παραμένουν «παγωμένες».

    Μάλιστα η Μαριάννα Λάτση δεν έχει και κανένα πρόβλημα να «δημοσιοποιήσει», έμμεσα φυσικά, την διαμάχη με τον αδελφό της.

    Η απουσία της ιδίας και των παιδιών της από το event της τελετής εγκαινίων των έργων του Ελληνικού τον Οκτώβριο του 2022, (που μίλησε ο αδελφός της μέσω video call απο την Ελβετία ενώ ήταν παρούσα η αδελφή της), δημιούργησε αίσθηση και χαρακτηρίστηκε «εκκωφαντική».

    Σε αντίθετη κατεύθυνση κινείται η πάντα χαμηλών τόνων Μαργαρίτα Λάτση.

    Διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και με τα δυο της αδέλφια.

    Όπως έχει δείξει και το παρελθόν, ο Σπύρος Λάτσης έχει την απόλυτη ευθύνη των επενδύσεων της οικογένειας και, φανερά τουλάχιστον, δεν υπάρχει διαφωνία από την πλευρά της Μαργαρίτας.

    Πρακτικά, μπορεί ο Σπύρος και Μαργαρίτα να συμφωνούν σε θέματα στρατηγικής, όμως υπάρχει πάντα η διαφορετική θέση της Μαριάννας.

    Πηγές με γνώσεις των διαδικασιών εκτιμούν «το εμπόδιο της κ. Μαριάννας μπορεί να καταρριφθεί μελλοντικά, αλλά αυτή την ώρα υπάρχει διαφωνία».

    Φυσικά, Σπύρος Λάτσης και Μαργαρίτα Λάτση, με δεδομένο ότι η Paneuropean τους ανήκει κατά τα 2/3, μπορούν να ρευστοποιήσουν την θέση τους, χωρίς να πειραχτεί το ποσοστό της Μαριάννας.

    Ουδείς γνωρίζει εάν πράγματι το placement που έγινε τον Δεκέμβριο του 2023 υπήρξε συμφωνία και της Μαριάννας Λάτση.

    Mytilineos για το 20% χωρίς τη συνδρομή άλλων εφοπλιστών

    Είναι δεδομένο ότι σε αυτή την διαδικασία, της πώλησης του 20% των ΕΛΠΕ, ο επικεφαλής της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, θα βρεθεί χωρίς την συνδρομή άλλων ιδιωτικών κεφαλαίων.

    Άλλωστε υπάρχουν τρόποι να βρεθούν.

    Παλαιότερες φήμες ανάφεραν ότι είχε συγκροτήσει για το θέμα των ΕΛΠΕ «consortsium» με τον εφοπλιστή Δημήτρη Μελισσανίδη.

    Ακόμα και να ίσχυε αυτό τότε, στην παρούσα φάση πηγές με γνώσεις αναφέρουν ότι «η Mytilineos αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 20% των ΕΛΠΕ, χωρίς συμμαχίες».

    Διαβάστε επίσης:

    Όλο το παιχνίδι με Λάτση – Μυτιληναίο για την Helleniq Energy

    HELLENiQ ENERGY: Τα χρυσά κέρδη των 1,1 δισ. του Σπύρου Λάτση και το προωθούμενο placement μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ

    Σπύρος Λάτσης: Τι συμβαίνει με την EFG International – Οι συζητήσεις και τα σενάρια



    ΣΧΟΛΙΑ