• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Το strong buy της Goldman Sachs για Πειραιώς, το roadshow στη Μαδρίτη για τις 4 συστημικές και τα μερίσματα

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank - Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς - Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank - Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank – Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς – Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank – Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Θα μπορούσε να είναι και ο μήνας των τραπεζών ο Ιούνιος. Μετά από έναν Μάιο, που ειδικά την τελευταία εβδομάδα αλλοίωσε τα ποσοστά ανόδου του κλάδου, τον Ιούνιο οι τράπεζες έχουν μπροστά τους roadshow, την απόφαση του SSM για τα μερίσματα και εν συνεχεία, το κλείδωμα ημερομηνιών για την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων.

    Ας τα πάρουμε όμως, από την αρχή. Την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, δηλαδή 6 και 7 Ιουνίου, πραγματοποιείται στη Μαδρίτη το ετήσιο roadshow της Goldman Sachs για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Εκεί θα δώσουν το «παρών» ή… αναμένεται να δώσουν το «παρών» όλα τα μεγάλα διεθνή σπίτια που ελέγχουν πακτωλούς κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων Fidelity, Blackrock κ.ά.

    Από ελληνικής πλευράς, αναμένεται να παρευρεθούν οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Alpha, Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς, οι οποίες σημειωτέον, είχαν τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο του rebalancing επί του MSCI στον οποίο μετέχουν.

    Μέχρι την Παρασκευή δε, αναμένεται το «πράσινο φως» στις διοικήσεις των τραπεζών από τον ευρωπαϊκό εποπτικό οργανισμό SSM για τα μερίσματα που θα δώσουν στους μετόχους τους.

    Η Πειραιώς, για παράδειγμα, κατά τις πληροφορίες δεν αναμένεται να έχει πρόβλημα, καθώς θα μοιράσει το 10% των κερδών της χρήσης του 2023. Όμως, ούτε και οι υπόλοιπες αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους πρόβλημα στη διανομή των κερδών της περασμένης χρήσης.

    Η Alpha αναμένεται να διανείμει το 20 – 25% της κερδοφορίας του 2023 και οι ΕΤΕ με την Eurobank το 30%.

    Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να αποτελέσουν κατακλείδα εξελίξεων και ενδυνάμωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον κλάδο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

    Χθες στο χρηματιστηριακό ταμπλό, φάνηκε ότι πάει να γίνει μια καλή αρχή μετά το +5,6% της ΕΤΕ τον Μάιο, αλλά 26,9% από την αρχή του χρόνου, 0,1% της Eurobank, αλλά 25% από τις 2/1/2024, -2,6% της Alpha τον Μάιο, αλλά μόλις… 0,8% από την αρχή του χρόνου και -4,4% για την Πειραιώς, αλλά 12,8% από την αρχή του έτους.

    Ειδικά για την τελευταία, η αγορά περιμένει επιτέλους να λειτουργήσει το strong buy που έχει δώσει μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α’ 3μήνου η Goldman Sachs.

    Μετά το placement στα 4 ευρώ, η μετοχή φαίνεται ότι δεν έχει βρει ακόμα το βήμα της, ενώ οι αναλυτές θεωρούν ότι μετά το rebalancing της περασμένης Παρασκευής, θα χρειαστούν ακόμα μία με δύο συνεδριάσεις μέχρι να αφομοιωθεί ο τόσο μεγάλος όγκος συναλλαγών (υπενθυμίζεται ότι ο τζίρος ξεπέρασε τα 398 εκατ. ευρώ την Παρασκευή, εκ των οποίων τα 280 εκατ. ήταν από το rebalancing).

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Χρηματοδοτεί επενδύσεις της «Orloff Resort» με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

    Shein: Οι προετοιμασίες για IPO στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

    Alpha Bank: Έξοδος στις αγορές με ομόλογο tier 2 ύψους €500 εκατ. ευρώ και επαναγορά παλαιότερου



    ΣΧΟΛΙΑ