• Πολιτική

    Νίκος Μιχαλολιάκος: Επιστρέφει στη φυλακή – Ακυρώθηκε το βούλευμα αποφυλάκισής του

    Νίκος Μιχαλολιάκος

    Νίκος Μιχαλολιάκος


    Στη φυλακή επιστρέφει ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας ακύρωσε το βούλευμα της πρόσφατης αποφυλάκισής του και διέταξε τη σύλληψη του και την εκ νέου φυλάκισή του προκειμένου να συνεχίσει να εκτίει την ποινή κάθειρξης των 13 ετών που πρωτόδικα του έχει επιβληθεί για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

    Το δικαστικό συμβούλιο των Εφετών υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση αποφάσισε ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος και έκρινε πως ο φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης είναι ύποπτος να τελέσει νέα αδικήματα εάν παραμεινει ελευθερος.

    Οι δικαστές κατέληξαν σε αυτή την κρίση αξιολογώντας τις αρθρογραφίες του κατηγορούμενου στο διαδίκτυο, με τις οποίες -κατά τους δικαστές- συνεχίζει να υμνεί τις έκνομες ναζιστικού τύπου πρακτικές της Χρυσής Αυγής, παραμένοντας αμετανόητος.

    Ο πρωτόδικα καταδικασθείς ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης αποφυλακίστηκε στις 2 Μαΐου.

    Με το υπ αριθμ. 121/2024 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας επιβλήθηκαν στον Νίκο Μιχαλολιάκο οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της παραμονής στην περιοχη που έχει δηλώσει ως κατοικία του και της απαγόρευσης συνάντησης με συγκατηγορούμενους του στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

    Η αποφυλάκιση του έγινε με τις διατάξεις των νόμων, που ίσχυαν όταν και διαπράχθηκαν τα, κατά το κατηγορητηριο, αδικήματα της ΧΑ. Και τότε, ο εισαγγελέας τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της έκτισης της ποινής του κρινοντας ότι τυπικά διέθετε τις προϋποθέσεις του νόμου για να βγει, όχι όμως και τις ουσιαστικές.

    Ωστόσο το πρωτοβάθμιο Δικαστικό Συμβούλιο της Λαμίας έκρινε ότι τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του. Και αξιολόγησε τη διαγωγή του θετικά, απορρίπτει την αρθρογραφία ως ένδειξη τέλεσης νέων παράνομων πράξεων.

    Η υφ’όρον απόλυση του διατάχθηκε με τους όρους της:

    -όρους απαγόρευσης εξόδου από την Π.Ε. Αττικής,

    – εμφάνισης στο ΑΤ τόπου διαμονής (Πεύκη) μια φορά τον μήνα

    -και μη συναναστροφής με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία κρατήθηκε.

    Στις 22.10.2020 ο Ν. Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών από όταν και βρίσκεται έγκλειστος (το τελευταίο χρονικό διάστημα σε κέντρο αποκατάστασης). Νωρίτερα είχε κρατηθεί προσωρινά για 18 μήνες (28.9.2013 – 20.3.2015).

    Η πραγματική έκτιση λήγει στις 30.4.2032 ενώ το 1/3 συμπληρώθηκε στις 30.8.2023.

    Συνολικά έχει εκτίσει ποινή 4 ετών, 9 μηνών και 8 ημερών μέχρι τη σύνταξη του βουλεύματος, ενώ του αναγνωρίζεται πλασματική έκτιση επιπλέον 3 ετών και 25 ημερών καθώς τυγχάνει άνω των 65 ετών, ενώ έχει νοσηλευθεί και για διάστημα άνω των 4 μηνών. Συνολικά, έχει συμπληρώσει με οποιονδήποτε τρόπο 3/5 έκτισης (των 13 ετών) στις 23.01.2024.

    Με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστικού συμβουλίου διαφώνησε ο εισαγγελέας Εφετών που άσκησε έφεση και έφερε προς νέα κρίση την υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών.

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Κασσελάκης έπρεπε ήδη να έχει καταθέσει πόθεν έσχες

    Λάθος αντιπολιτευτικές τακτικές χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο έτσι κι αλλιώς

    Σολτς: Είμαι βαθιά συγκλονισμένος για τον θάνατο του αστυνομικού στο Μανχάιμ



    ΣΧΟΛΙΑ