• Ενέργεια

    OPEC+: Συμφωνία για επέκταση των βασικών περικοπών μέχρι το τέλος του 2025 – Παράταση και στις «εθελοντικές»

    • NewsRoom
    Haitham al-Ghais, γγ του OPEC

    Haitham al-Ghais, γγ του OPEC


    Τα 22 μέλη του OPEC+ συμφώνησαν σήμερα να επεκτείνουν μέχρι το τέλος του 2025 τις σημερινές περικοπές στην παραγωγή για να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου απέναντι στην χλιαρή παγκόσμια ζήτηση, τα υψηλά επίπεδα των επιτοκίων και την αυξανόμενη ανταγωνιστική αμερικανική παραγωγή.

    Ο OPEC+ «θα παρατείνει το (ισχύον) επίπεδο της παραγωγής του αργού πετρελαίου» των μελών του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και των συμμάχων τους» από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, γνωστοποιεί ο OPEC με ανακοίνωσή του έπειτα από υβριδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

    Παράλληλα, οι λεγόμενες «εθελοντικές» περικοπές από τα βασικά μέλη του καρτέλ και των συμμάχων τους (OPEC+), συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, οι οποίες επρόκειτο να λήξουν στα τέλη Ιουνίου,  θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2024, ανέφεραν εκπρόσωποι του καρτέλ στο Bloomberg.

    Η επέκταση μέχρι το τέλος του 2025 αφορά τους περιορισμούς στην παραγωγή που είχαν συμφωνηθεί σε μια προηγούμενη συμφωνία σε επίπεδο OPEC από αυτή για τις «εθελοντικες περικοπές». Οι συγκεκριμένες περικοπές ίσχυαν μέχρι το τέλος του 2024.  Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν επενδύσει πολλά σε νέα έργα πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, έλαβαν ώθηση 300.000 βαρελιών την ημέρα στον στόχο παραγωγής τους για το επόμενο έτος.

    Οι έμποροι και οι αναλυτές περίμεναν ευρέως την παράταση των «εθελοντικών» περικοπών του ομίλου, θεωρώντας ότι είναι απαραίτητο να αντισταθμιστεί η ραγδαία αύξηση της παραγωγής από αρκετούς από τους ανταγωνιστές του OPEC+ – κυρίως οι αμερικανικές γεωτρήσεις σχιστολιθικού πετρελαίου – και μια εύθραυστη οικονομική προοπτική στον κορυφαίο καταναλωτή, την Κίνα. Η συμφωνία για παράταση των περικοπών σε όλο τον όμιλο για άλλους 12 μήνες προχωρά λίγο περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι παρατηρητές του ΟΠΕΚ.

    Ενώ οι τιμές του αργού εκτινάχθηκαν για λίγο πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι τον Απρίλιο, καθώς οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή απειλούσαν τις περιφερειακές εξαγωγές, έκτοτε μειώθηκαν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent διαμορφώθηκαν στα 81,62 δολάρια το βαρέλι στις 31 Μαΐου, σημειώνοντας πτώση 7,1% για τον μήνα.

    Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου έχουν προσφέρει κάποια ανακούφιση στις κεντρικές τράπεζες που παλεύουν με τον επίμονο πληθωρισμό, αλλά απειλούν τα έσοδα για παραγωγούς όπως η Σαουδική Αραβία. Το βασίλειο χρειάζεται τιμές κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι για να χρηματοδοτήσει τα φιλόδοξα σχέδια δαπανών του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Παράλληλα με τη συνάντηση του OPEC+, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ολοκλήρωσε την πώληση μετοχών 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό Aramco, συγκεντρώνοντας κεφάλαια για να βοηθήσει στην πληρωμή ενός τεράστιου σχεδίου οικονομικού μετασχηματισμού.

    Σύμφωνα με τον Mukesh Sahdev, αναλυτή της Rystad Energy, ο ΟΠΕΚ+ αντιμετωπίζει ωστόσο «μία σοβαρή πρόκληση»: «ο αριθμός των βαρελιών που βγαίνει στην πραγματικότητα στην αγορά είναι πιθανώς αυξημένος σε σχέση με τα καταγραφόμενα». Γεγονός που απειλεί με εκτροχιασμό την στρατηγική του καρτέλ.

    Το Ιράκ και το Καζακστάν ξεπέρασαν τις ποσοστώσεις τους κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ η Ρωσία κατέγραψε υπερβάλλουσα παραγωγή τον Απρίλιο.

    Από την τελευταία συνεδρίαση τον Νοέμβριο, ο ΟΠΕΚ+ κατόρθωσε να διατηρήσει σχεδόν σταθερές τιμές του πετρελαίου, γύρω στα 80 δολάρια ανά βαρέλι για το Brent της Βόρειας Θάλασσας, αλλά και για το αμερικανικό WTI, χωρίς να καταφέρει να τις απογειώσει.

    Διότι παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας ζήτησης.

    Ο ΟΠΕΚ επιμένει και διατηρεί, από έκθεση σε έκθεση, τις προβλέψεις του για την ζήτηση για το 2024, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είναι λιγότερο αισιόδοξος και έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του.

    «Πληθωρισμός, αρνητικές οικονομικές προοπτικές και αβεβαιότητες των κεντρικών τραπεζών», το περιβάλλον είναι δύσκολο», σχολιάζει η Ipek Ozkardeskaya, αναλύτρια της Swissquote Bank, επικαλούμενη επίσης τον ισχυρό ανταγωνισμό του αμερικανικού πετρελαίου και την ένταση στην Μέση Ανατολή.

    Διαβάστε επίσης

    Δημοσκόπηση Marc: Στο 33% η ΝΔ, προβάδισμα 16,6 μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ

    Νότια Αφρική: Διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού για πρώτη φορά στη χώρα

    RAFARM: Οι ιδέες, οι επενδύσεις, τα νέα προϊόντα στην αγορά των ΗΠΑ και η τεχνητή νοημοσύνη



    ΣΧΟΛΙΑ