• Real Estate

    Premia Properties: Σήμερα μετακομίζει η ΑΑΔΕ στο πρώην Athens Heart

    Κώστας Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος Premia Properties

    Κώστας Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος της Premia Properties


    Σήμερα υπογράφεται, εκτός απροόπτου, το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής του κτιρίου, που στέγαζε το εμπορικό κέντρο Athens Heart, από την ΑΑΔΕ, η οποία γίνεται η πρώτη δημόσια υπηρεσία που μετακομίζει σε πιστοποιημένο πράσινο κτίριο.

    Όπως είπε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Premia Propertiesιδιοκτήτρια του ακινήτου – ο Κώστας Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, το συγκρότημα παραδίδεται ολόκληρο (απαρτίζεται από δύο κτίρια) και πλήρως ανακαινισμένο. «Η συμφωνία ήταν ένα πείραμα για το πώς μπορούν να συνεργαστούν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, προς όφελος και των δύο. Για πρώτη φορά νοικιάζει το δημόσιο πιστοποιημένο πράσινο κτίριο», είπε, προσθέτοντας πως η εκμετάλλευση του ακινήτου θα αποφέρει στην ΑΕΕΑΠ ετησιοποιημένα ενοίκια ύψους 4,6 εκατ. ευρώ, ενώ από την ενεργειακή απόδοση η ΑΑΔΕ θα εξοικονομήσει πόρους κατά 60%. Το κτίριο θα στεγάσει 9 υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και 1.700 άτομα, ενώ το μίσθωμα φτάνει τα 15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, «χαμηλό για κτίριο πιστοποιημένο κατά LEED». Ο κ. Μαρκάζος σημείωσε πως η μετατροπή από εμπορικό κέντρο σε σύγχρονα γραφεία έγινε σε 11 μήνες και θύμισε ότι τις κατασκευαστικές εργασίες ανέλαβε η Μέτκα του ομίλου Μυτιληναίου. Το έργο ανάπλασης ύψους 50 εκατομμυρίων χρηματοδοτήθηκε και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Μετά την ανακατασκευή του Athens Heart, η Premia εξετάζει επιπλέον μια έως δύο περιπτώσεις γραφείων, που βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης. Το αργότερο εντός του 2025 η Premia στοχεύει να έχει δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο 500 εκατομμυρίων ευρώ, με όραμα να γίνει ορατή από μεγάλους επενδυτές μέσω χαρτοφυλακίου 1 δισ. ευρώ.

    Επίσης, από το Σεπτέμβριο θα λειτουργούν οι φοιτητικές κατοικίες που αναπτύσσει η εταιρεία στην Ξάνθη. Η Premia σκοπεύει να επεκταθεί και σε άλλες φοιτητουπόλεις, αναζητώντας κτίρια που μπορεί να μετατραπούν κατάλληλα. Το ύψος της επένδυσης στην Ξάνθη έφτασε τα 6 εκατομμύρια, χρηματοδοτήθηκε και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ έχει απόδοση περίπου 7,3%.

    Επιπλέον, η γενική συνέλευση ενέκρινε την απόκτηση κέντρου αποθήκευσης 4.500 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, με μισθωτή την Iron Mountain, που ανήκε στον μέτοχο της ΑΕΕΑΠ, Ηλία Τσίκλο.

    Αύξηση του free float και σταθερή μερισματική πολιτική στους στόχους της Premia

    Όπως είπε στους μετόχους ο κ. Μαρκάζος, το 2023 ήταν μια τρίτη συνεχόμενη χρονιά καλή πορείας από τη στιγμή που άλλαξε η μετοχική βάση. «Η εταιρεία έχει αποδόσεις ακινήτων 7,6%, έχει 7 χρόνια ετήσια σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων, καλό μείγμα μισθωτών, 8,4% αύξηση των ενοικίων, σταθμισμένο κόστος δανεισμού 4,3% με πτωτική τάση και 8 χρόνια μέση περίοδο δανεισμού. Έχουμε διαμορφώσει κάποια χαρακτηριστικά που έφεραν ετησιοποιημένα έσοδα 25 εκατομμύρια. Διαχειριζόμαστε 51 ακίνητα 485.000 τ.μ., έχοντας δημιουργήσει μια γερή υποθήκη για το μέλλον».

    Μιλώντας για την πορεία της μετοχής – που διαπραγματεύεται με discount – και το ποσοστό ελεύθερης διασποράς της Premia, που φτάνει το 21%, ο CEO της εισηγμένης τόνισε πως σκοπός είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί, ανεξαρτήτως της εφαρμογής του νέου κανονισμού του Χ.Α. που ορίζει το free float στο 25%. «Ο μεγαλύτερος μέτοχος (σ.σ. η Sterner Stenhus των αδελφών Γεωργιάδη δεν έχει πρόβλημα να μειώσει το ποσοστό του. Προσπαθούμε να αυξήσουμε και την εμπορευσιμότητα της μετοχής, αν και είναι σε καλά επίπεδα».

    Να σημειωθεί ότι η Premia διανέμει φέτος μέρισμα 0,03 ευρώ ανά μετοχή, ενώ εγκρίθηκε νέο τριετές πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης 2,3 εκατ. μετοχών σε στελέχη, που αντιστοιχούν στο 2% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι στόχοι βάσει των οποίων θα διανέμονται οι μετοχές εφόσον επιτευχθούν «είναι σχετικοί με την αύξηση της καθαρής αξίας της εταιρείας και επομένως της κερδοφορίας».

    Τέλος, ο κ. Μαρκάζος αναφέρθηκε στη διαβούλευση μεταξύ των ΑΕΕΑΠ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χρηματιστηρίου και του υπουργείου Οικονομικών για το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών ακινήτων. «Με τις υπόλοιπες ΑΕΕΑΠ είμαστε σε συνεννόηση

    για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, έχουμε συμφωνήσει σε ένα σχέδιο νόμου και περιμένουμε τελευταίες εγκρίσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να βοηθήσει το θεσμό και γίνουμε ανταγωνιστική αγορά, ώστε μικροί μέτοχοι και θεσμικοί να επενδύουν στο real estate με τους ίδιους όρους».



    ΣΧΟΛΙΑ