• Κοινωνία

    ΣτΕ: «Πράσινο φως» για 300 επιπλέον ειδικούς φρουρούς της ΕΛ.ΑΣ. που θα περιπολούν στις γειτονιές


    Αυξάνονται κατά 300 οι ειδικοί φρουροί της ΕΛ.ΑΣ. που θα βαίνουν στις γειτονιές για περιπολίες, μετά την έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας του Προεδρικού Διατάγματος για σύσταση νέων οργανικών θέσεων ειδικών φρουρών.

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαβίβασε στο ΣτΕ το σχέδιο που προβλέπει την αύξηση των οργανικών θέσεων των ειδικών φρουρών κατά 300.

    Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του σχεδίου διατάγματος η αύξηση των οργανικών θέσεων των ειδικών φρουρών αποσκοπεί στην «εκπλήρωση της αποστολής της ΕΛ.ΑΣ., ώστε οι νέοι ειδικοί φρουροί να διατεθούν στη μάχιμη, πεζή και εποχούμενη αστυνόμευση, προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών σε περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό βαθμό εγκληματικότητας, με γνώμονα την καλύτερη ανταπόκριση της Ελληνικής Αστυνομίας στις προσδοκίες του πολίτη για αποτελεσματική αστυνόμευση».

    Το σχέδιο διατάγματος κρίθηκε νόμιμο από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ α ριθμ. 53/2024 γνωμοδότηση.

    Όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας η αύξηση των οργανικών θέσεων, σύμφωνα με την αρμόδια οικονομική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., προκαλεί πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση ύψους 28.569.130 ευρώ για την τετραετία 2024-2028 σε βάρος των πιστώσεων των ειδικών φρουρών.

    Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι η κάλυψη της σχετικής δαπάνης είναι νόμιμη.

    Διαβάστε επίσης:

    Καταδικάστηκαν τρεις πρώην εφοριακοί που έκαναν τα “στραβά” μάτια σε επιχειρηματία – Ζημιά 184.000 ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο

    Δίκη για Μάτι: Στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στις 8/7 και οι 21 κατηγορούμενοι

    Κυριάκος Πιερρακάκης: Ψηφιακό υλικό για τον Ελ. Βενιζέλο στα σχολεία



    ΣΧΟΛΙΑ