• Διεθνής πολιτική

    Ντόναλντ Τραμπ: Ένοχος και για τις 34 κατηγορίες για την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς

    • NewsRoom
    Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    Ο Ντόναλντ Τραμπ κρίθηκε ένοχος για το σύνολο των 34 κατηγοριών που τον βάραιναν στην ποινική δίκη του στη Νέα Υόρκη χθες Πέμπτη.

    Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, που διεξάγει εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου ώστε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, παρέμεινε στωικός, με τους ώμους κυρτωμένους, στην αίθουσα όπου διεξήχθη η ακροαματική διαδικασία μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας.

    Ο δικαστής που προέδρευσε στην ποινική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ όρισε η ποινή του να τού απαγγελθεί την 11η Ιουλίου, στις 10:00 (τοπική ώρα· 17:00 ώρα Ελλάδας), στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

    Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν έδωσε στην υπεράσπιση προθεσμία ως τη 13η Ιουνίου να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της ενόψει της απαγγελίας της ποινής και ως την 27η Ιουνίου στην εισαγγελία για να ανταπαντήσει.

    Κάθε μία εκ των 34 κατηγοριών επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης τέσσερα έτη, ωστόσο γενική εκτίμηση είναι ότι ο δικαστής δεν θα εκδώσει απόφαση για τη φυλάκιση του Τραμπ. Ειδικοί εκτιμούν πως η ποινή είτε θα είναι με αναστολή, είτε θα αφορά στην καταβολή προστίμου, είτε θα περιλαμβάνει κοινωνική εργασία ή κάποιο συνδυασμό αυτών.

    Είναι βέβαιο πως ο Τραμπ θα ασκήσει έφεση, ενώ ακόμα και αν τελικά καταδικαστεί με φυλάκιση, δεν θα είναι ικανό να του φράξει τον δρόμο για τη διεκίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα  την προεδρία, γράφουν τα αμερικανικά μέσα.

    «Δεν κάναμε τίποτα λάθος. Είμαι ένας πολύ αθώος άνθρωπος», είπε ο Τραμπ μετά την αποχώρησή του από την αίθουσα του δικαστηρίου. «Η πραγματική ετυμηγορία θα είναι στις 5 Νοεμβρίου από τον λαό.  Όλοι ξέρουν τι συνέβη εδώ. Αυτό έγινε από την κυβέρνηση Μπάιντεν για να πληγώσει έναν αντίπαλο, έναν πολιτικό αντίπαλο», ανέφερε.

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως «σέβεται τον νόμο» και δεν θα κάνει «κανένα άλλο σχόλιο», ανέφερε εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας μετά την απαγγελία της ετυμηγορίας στην ποινική δίκη του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη.

    Ωστόσο διευθυντής επικοινωνίας της εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν, Μάικλ Τάιλερ, ανέφερε: «Σήμερα στη Νέα Υόρκη, είδαμε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντα πίστευε λανθασμένα ότι δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ συνέπειες για την παράβαση του νόμου για δικό του προσωπικό όφελος. Αλλά η σημερινή ετυμηγορία δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο αμερικανικός λαός αντιμετωπίζει μια απλή πραγματικότητα. Υπάρχει ακόμη μόνο ένας τρόπος να κρατηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ έξω από το Οβάλ Γραφείο: στην κάλπη. Καταδικασμένος ή όχι, ο Τραμπ θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για πρόεδρος. Η απειλή που θέτει ο Τραμπ για τη δημοκρατία μας δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Διεξάγει μια ολοένα και πιο απρόσκοπτη εκστρατεία εκδίκησης και ανταπόδοσης, υποσχόμενος ότι θα είναι δικτάτορας «την πρώτη μέρα» και ζητώντας να «τερματιστεί» το σύνταγμά μας, ώστε να μπορέσει να ανακτήσει και κρατήστε την εξουσία. Μια δεύτερη θητεία Τραμπ σημαίνει χάος, καταστροφή των ελευθεριών των Αμερικανών και υποκίνηση πολιτικής βίας – και ο αμερικανικός λαός θα το απορρίψει αυτόν τον Νοέμβριο».

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Η δισεκατομμυριούχος Miriam Adelson ετοιμάζεται να στηρίξει ξανά με πολλά εκατομμύρια τον Τραμπ



    ΣΧΟΛΙΑ