• Business

    Χάρης Λαμπρόπουλος (ΕΑΤΕ): Στο 1 δισ. ευρώ το 2024 η συμμετοχή μας σε funds για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία

    O πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Δρ Χάρης Λαμπρόπουλος

    O πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Δρ Χάρης Λαμπρόπουλος


    Στο 1 δισ. ευρώ θα φτάσουν οι τοποθετήσεις  της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων στο τέλος του 2024, σε επενδυτικά κεφάλαια, καθώς ετοιμάζονται νέες σημαντικές συμφωνίες τους επόμενους μήνες. Συνολικά η ΕΑΤΕ διαθέτει 2,1 δισ. για να τοποθετήσει σε ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια που μαζί με τα κεφάλαια από ιδιώτες που μοχλεύουν ανεβάζοντας τη δύναμη πυρός για επενδύσεις στις επιχειρήσεις  στα 5 δισ. ευρώ.

    Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω των 26 funds στα οποία συμμετέχει η ΕΑΤΕ (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων), έχει δημιουργήσει ένα νέο επενδυτικό οικοσύστημα που όχι μόνο προσελκύει διαρκώς νέους επενδυτές Έλληνες και ξένους, αλλά δίνει πνοή σε επιχειρηματικά σχέδια με προοπτική να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ή να στηριχθούν για τη μεγέθυνσή τους.

    Στο Συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην επιτυχία της ΕΑΤΕ και στην επενδυτική δυναμική που έχει δημιουργήσει. Το 2024 είναι η πιο σημαντική χρονιά για την ΕΑΤΕ  και μέχρι το τέλος το χρόνου αναμένεται να έχουν τοποθετηθεί 1 δισ. ευρώ δήλωσε στο mononews.gr o Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος της  Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ, τ. ΤΑΝΕΟ).

    Ειδικότερα, ο κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, σημειώνει: “Μέχρι σήμερα έχουμε δεσμεύσεις για συμμετοχή 600 εκ. σε επενδυτικά κεφάλαια, στο τέλος του 2023 είχαμε τοποθετήσει 380 εκ. και μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουμε στο 1 δισ. Στα 26 funds ο κανόνας είναι να συμμετέχουμε 50% εμείς και 50% ιδιωτικά κεφάλαια. Τελικά όμως, συγκεντρώνονται περισσότερα κεφάλαια ιδιωτών και η δική μας συμμετοχή είναι μικρότερη. Στα 4 χρόνια της λειτουργίας μας εμείς έχουμε δεσμεύσει 600 εκ.  και συνολικά διαχειρίζονται 1,4 δισ. όλα τα fund μαζί, δηλαδή τα ιδιωτικά κεφάλαια είναι 800 εκ. ευρώ. Και αυτά τα ποσά έχουν μέχρι σήμερα τοποθετηθεί σε 135 επιχειρήσεις.

    Και το σημαντικότερο είναι ότι με την ενίσχυση των ίδιων κεφαλαίων τους και την ισχυροποίησή τους  οι εταιρείες μπορούν να δανειστούν και από τις τράπεζες ώστε να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους”.

    Τα fund αυτά επενδύουν σε πραγματική οικονομία και start-ups.  Το real estate ως αγοραπωλησίες δεν είναι επιλέξιμες επενδύσεις, αλλά αντίθετα τα κεφάλαια πρέπει να κατευθύνονται σε επενδύσεις που είναι αναπτυξιακές δηλαδή αυξάνουν την αξία της επιχείρησης.

    Όσον αφορά τις αποτιμήσεις των εταιρειών στις οποίες επενδύουν τα funds, σημειώνει, ότι “στις επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας -non listed- οι αποτιμήσεις διαμορφώνονται στα 8-10 φορές τα EBITDA”.

    Σημειώνεται ότι η ΕΤΑΕ, διαθέτει 1,5 δισ. ευρώ κεφάλαιο από το ξεκίνημά της το 2020 για να επενδύσει, και επιπλέον 500 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης αφού είναι η πλατφόρμα ιδίων κεφαλαίων του RRF και 93 εκ. του Φαιστός 5G. Αποεπενδύσεις δεν έχουν γίνει ακόμη αλλά όταν γίνουν  τα κεφάλαια με τις υπεραξίες που θα  εισπραχθούν θα επανεπενδυθούν.

    Τα επενδυτικά εργαλεία της ΕΑΤΕ

    Greek Green Funds, ύψους εθνικής συμμετοχής 400 εκατ. ευρώ  για τη σύσταση και διαχείριση επενδυτικών σχημάτων (ταμείων venture capital – private equity) επιχειρηματικών συμμετοχών. Τα εν λόγω επενδυτικά σχήματα θα πρέπει να βρίσκονται υπό τη διαχείριση φορέων του ιδιωτικού τομέα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα επενδύουν με συμμετοχή στα ίδια κεφάλαια ή/και μέσω μετατρέψιμων ομολογιών ή/και μέσω ομολόγων με δικαίωμα απόληψης, σε νέες ή υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (MμE) ή Εταιρείες Ειδικού Σκοπού-Έργου, που διατηρούν εγκατάσταση τη στιγμή πραγματοποίησης της επένδυσης στην ελληνική επικράτεια και οι οποίες έχουν ως σκοπό την εξοικονόμηση ενεργειακών ή άλλων φυσικών πόρων (efficiency), την κυκλική οικονομία (ανακύκλωση, βιομάζα/βιοαέριο για παραγωγή ενέργειας κ.λπ.) ή την παραγωγή ενέργειας από μορφές ανανεώσιμων πηγών κ.λπ.

     Το “Q-equity”, για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και την κάλυψη ενός ευρέως φάσματος επενδυτικών στρατηγικών,  στα οποία η ΕΑΤΕ θα επενδύσει συνολικά €400 εκ. ευρώ

    Το AccelerateTT φιλοδοξεί να καλύψει όλη την αλυσίδα χρηματοδότησης των ελληνικών νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων (startups) με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και προοπτικές σημαντικής κλιμάκωσης (scalability) και να ενισχύσει τη μεταφορά τεχνολογίας από την έρευνα στην αγορά. Η συνολική δημόσια χρηματοδότηση μέσω ΕΑΤΕ ανέρχεται σε 60 εκ. ευρώ, με στόχο να συσταθούν επενδυτικά σχήματα διαχείρισης κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital funds), με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

    COINVESTMENT Fund, ύψους εθνικής συμμετοχής 100 εκατ. ευρώ. H ΕΑΤΕ προσκαλεί ενδιαφερόμενα ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα (ταμείων venture capital – private equity) της Ελλάδας και του εξωτερικού να υποβάλουν προτάσεις για την υλοποίηση συνεπενδύσεων με τη μορφή ιδίων ή οιονεί ιδίων κεφαλαίων (equity / quasi equity) σε μικρομεσαίες ή μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια.

    “InnovateNow”, ένα fund-of-funds που στοχεύει στη σύσταση επενδυτικών ταμείων που θα καλύψουν όλη την αλυσίδα χρηματοδότησης των ελληνικών νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων (startups) με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και προοπτικές σημαντικής κλιμάκωσης (scalability). Η συνολική δημόσια χρηματοδότηση μέσω ΕΑΤΕ ανέρχεται σε 100 εκ. ευρώ, με στόχο να συσταθούν επενδυτικά σχήματα διαχείρισης κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital funds), με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.



    ΣΧΟΛΙΑ