Αθόρυβος, απόμακρος και μυστικοπαθής, ο 48χρονος Ντάνιελ Κρετίνσκι έχει καταφέρει από απλός δικηγόρος να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία στον κλάδο της ενέργειας.

Διαθέτει περιουσιακά στοιχεία από την γενέτειρά του την Τσεχία μέχρι την Γερμανία, την Ιταλία, τη Σλοβακία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

1

Έχει χτίσει μία περιουσία δισεκατομμυρίων εκμεταλλευόμενος τις καθυστερήσεις της Ευρώπης στην πράσινη μετάβαση και πλέον ο Κρετίνσκι βρίσκεται μία ανάσα από το να αποκτήσει και την εταιρεία Royal Mail, την κάποτε  κρατική εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών, με πλούσια ιστορία και σημασία για τους Βρετανούς, καθώς ιδρύθηκε το 1516 από τον Ερρίκο τον Η’.

Η Royal Mail, παρά την 500ετή ιστορία της, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά ζητήματα. Η ζήτηση έχει μειωθεί, οι ζημιές έχουν αυξηθεί και η κρατική εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε το 2013, για να συνεχίσει την ζημιογόνα πορεία της.

Μέχρι που ο «λευκός ιππότης» Ντάνιελ Κρετίνσκι εμφανίστηκε για να την εξαγοράσει.

Η εξαγορά της Royal Mail

Το διοικητικό συμβούλιο της μητρικής εταιρείας της Royal Mail, International Distributions Services (IDS), ανακοίνωσε ότι έκανε προσφορά για 370 πένες/μετοχή, με τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο να πρόκειται να εξαγοράσει έναντι 3,5 δισ. στερλινών την προβληματική εταιρεία.

Ο Κρετίνσκι δεσμεύτηκε επίσης να μην διαλύσει τον όμιλο για τουλάχιστον τρία χρόνια και να παραδίδει επιστολές έξι ημέρες την εβδομάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Υποσχέθηκε να αναγνωρίσει τα συνδικάτα, να διατηρήσει το εμπορικό σήματα της εταιρείας και να μην αλλάξει η έδρα.

Η προσπάθεια του να αποδείξει ότι αναγνωρίζει την ιστορική εταιρεία και τους δεσμούς με το παρελθόν του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν είναι αρκετά για να αποφύγει μία σειρά ελέγχων ή και μπλόκο στην προσπάθειά του να «βάλει πόδι» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η επεκτατική του δράση σε όλη την Ευρώπη με την εξαγορά εταιρειών έχει προκαλέσει κατά καιρούς αντιδράσεις, με την κρίσιμη ψηφοφορία για το «πράσινο φως» από τους μετόχους να αναμένεται για τις 27 Σεπτεμβρίου.

Ενόψει εκλογών οι Εργατικοί έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους και έχουν δεσμευτεί ότι αν κερδίσουν, «θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την αναμφισβήτητη ταυτότητα και τη θέση της Royal Mail στη δημόσια ζωή».

Η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους και εξακολουθεί να θεωρείται βασικό μέρος της εθνικής υποδομής, παρά την ιδιωτικοποίησή της το 2013.

Η πορεία ενός δισεκατομμυριούχου

Ξεκίνησε ως δικηγόρος επενδυτικής τράπεζας  και μέσα σε λίγα χρόνια εκτόξευσε την περιουσία του σχεδόν στα 10 δισ. δολάρια δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στην Ευρώπη, την Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH).

Έχει συμμετοχές σε ποδοσφαιρικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης ης Σπάρτα Πράγας, της ομάδας των παιδικών του χρόνων, και ένα μερίδιο 27% στην αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα West Ham United της Premier League., όπως και στο λιανεμπόριο κατέχοντας μερίδια στα σούπερ μάρκετ Sainsbury’s και στην εταιρεία αθλητικών ειδών Footlocker.

Τα τελευταία χρόνια έχει τραβήξει τα βλέμματα πάνω του κυρίως για τις επενδύσεις του σε προβληματικές εταιρείες. Πρόσφατα εξαγόρασε την γαλλική εταιρεία τεχνολογίας Atos, η οποία είδε την κεφαλαιοποίησή της να καταρρέει λόγω της αδυναμίας της να ανταγωνιστεί τους αντιπάλους της στις υπηρεσίες cloud αλλά και την χρεοκοπημένη γαλλική αλυσίδα μίνι μάρκετ Casino Guichard Perrachon, ύστερα από μάχη που έδωσε με τον Γάλλο Xavier Niel.

Το στοίχημα στην ενέργεια

Πριν ένα χρόνο, σε ρεπορτάζ του Bloomberg, ο Κρετίνσκι εμφανιζόταν ως ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που επενδύει κερδίζοντας δισεκατομμύρια στα ορυκτά καύσιμα, παρά τις υποσχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το μπλοκ θα απελευθερωθεί από αυτά με προορισμό την «πράσινη ενέργεια».

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι η τολμηρή υπόθεση του Κρετίνσκι ότι η περίφημη πράσινη μετάβαση της Ευρώπη είναι προσδοκία με «ακατάστατο» στόχο και χρονοβόρα αποτελέσματα, μέχρι στιγμής έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί.

Ο Κρετίνσκι εδώ και 10 χρόνια έχει προχωρήσει σε εξαγορές από τον δημόσιο τομέα ή από εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες δέχονταν πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές για τις εκπομπές ρύπων. Αντίθετα η EPH και ο μεγαλοεπενδυτής της, μακριά από τα ασφυκτικά πλαίσια, συνέχισαν τις εξαγορές κερδίζοντας δισεκατομμύρια.

Διαβάστε επίσης:

BHP-Anglo: Ναυάγιο για το mega deal 49 δισ. δολαρίων στην εξόρυξη χαλκού

Κυβερνοεπίθεση στον οίκο Christie’s: Η ομάδα RansomHub ανέλαβε την ευθύνη – Τι ανέφερε στο dark web

Φίλιπ Λέιν: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων