• Business

    Νίκος Μακρόπουλος: Ο bon vivant ασφαλιστής που πέτυχε το deal με τον Σωκράτη Κόκκαλη

    Νίκος Μακρόπουλος, Ευρώπη Ασφαλιστική


    Ένα από τα σημαντικότερα και πιο πολύπλοκα deals μέσα στο έτος ανακοίνωσε χθες ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος προχώρησε στην εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστικής. Μιας εταιρείας με σημαντικά μερίδια αγοράς στην Ελλάδα και έναν ικανότατο manager ο οποίος την τρέχει από το μακρινό 1993.

    Ο λόγος για τον Νίκο Μακρόπουλο, πολύπειρο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, κοσμοπολίτη και εξαιρετικά ανοιχτό στις κοινωνικές του συναναστροφές, όπως λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά.

    Tο deal εξαγοράς της Ευρώπη Ασφαλιστική που έχει ως μοναδικό μέτοχο και διοικητικό ηγέτη τον Νίκο Μακρόπουλο, γίνεται με συνολικό τίμημα 46,55 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία έχει λάβει το πράσινο φως από την Τράπεζα Ελλάδος και προβλέπει σε αρχικό στάδιο την παραχώρηση του 65% της ασφαλιστικής έναντι 30 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 35% της ασφαλιστικής, αποτιμώμενο σε 16,55 εκατ. ευρώ, θα αφορά μια συναλλαγή με μετοχές.

    Η ΚΛΜ θα ονομαστεί «ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS Α.Ε», θα έχει στην ομπρέλα της το 100% της ασφαλιστικής, ενώ ο στόχος για την απόδοση των κεφαλαίων της Intracom τέθηκε κοντά στο 20%. Παράλληλα χρέη αντιπροέδρου και CEO θα αναλάβει ο κ. Μακρόπουλος.

    Τι είπε στο mononews

    Ο κ. Νίκος Μακρόπουλος μιλώντας στο mononews.gr τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος γι αυτή τη συνεργασία ενώ δήλωσε πεπεισμένος ότι υπό το νέο σχήμα η Ευρώπη Ασφαλιστική θα καταστεί ηγέτιδα δύναμη στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

    Συγκεκριμένα ο κ. Μακρόπουλος δήλωσε: «Χαίρομαι ειλικρινά που μετά από 40 χρόνια επιτυχούς σταδιοδρομίας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην επαγγελματική μου διαδρομή και θα ενώσω τις δυνάμεις μου με τον όμιλο Intracom.

    Με την υπογραφή της δεσμευτικής συμφωνίας, ο όμιλος αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς επιλέγει να συμμετάσχει σε μια υγιή και αμιγώς ελληνική εταιρεία, η οποία πορεύεται στην ελληνική ασφαλιστική αγορά με επιτυχία, συνέπεια και αξιοπιστία για 40 συναπτά έτη.

    Υπό το νέο επιχειρηματικό σχήμα είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη Ασφαλιστική θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, καθιστώντας της ηγέτιδα δύναμη».

    Τα πρώτα βήματα και η σχέση με τον Γ. Πλυτά

    Ο κ. Νικόλαος Μακρόπουλος είναι από τα πλέον έμπειρα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, βραβευμένος ως leader, με μακρά και επιτυχημένη διαδρομή στον κλάδο.

    Άνθρωποι που τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν «πολίτη του κόσμου» αφού έχει ιδιαίτερη αγάπη στα ταξίδια, καθώς έχει βρεθεί σε μεγάλα κέντρα οικονομίας, πολιτισμού και αποφάσεων.

    Δημιουργικός, οραματιστής, με ισχυρή παρουσία στην επιχειρηματικότητα και ουσιαστική παρέμβαση στα κοινά, αποδεικνύει καθημερινά ότι γνωρίζει να πετυχαίνει αλλά και να διαφέρει. Αφού με το εν λόγω deal που πέτυχε, κατάφερε να διατηρήσει την Ευρώπη ως μία αμιγώς ελληνική ασφαλιστική και μαζί με τον Σωκράτη Κόκκαλη κινήθηκαν «κόντρα στο ρεύμα» που θέλει τις ελληνικές ασφαλιστικές να εξαγοράζονται ξένους πολυεθνικούς ομίλους και ξένα funds.

    Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, σπούδασε στο London Academy και στο Πανεπιστήμιο του Leeds, ενώ το 1970 «μυήθηκε» στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης, ξεκινώντας τη σταδιοδρομία του αρχικά στο Λονδίνο και μετέπειτα στην Αθήνα, στα γραφεία του αείμνηστου τέως Δημάρχου Αθηνών και διακεκριμένου ασφαλιστή Γ. Πλυτά, μετέπειτα πεθερό του, τον οποίον ο ίδιος ο κ. Μακρόπουλος χαρακτηρίζει «μέντορά του» και πάντα έχει να πει τα καλύτερα για αυτόν.

    Όπως θυμάται ο ίδιος, ο Γ. Πλυτάς ήταν εκείνος που τον ώθησε να γίνει ασφαλιστής. Και αυτό συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν μαζί του επισκέφθηκε τους «Lloyd’s of London», τον «ναό» του ασφαλιστικού κλάδου. Ο 23χρονος τότε Ν. Μακρόπουλος, μαγεύτηκε από τον «κόσμο των ασφαλιστών», ενθουσιάστηκε και αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την ιδιωτική ασφάλιση.

    Μετέπειτα ο κ. Μακρόπουλος παντρεύτηκε την κόρη του Πλυτά, Εύα, με την οποία απέκτησαν και δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Μαρία. Το 1993 ίδρυσε Ασφαλιστικό Συγκρότημα, ενώ την ίδια περίοδο αγόρασε από τον Εδουάρδο Κάρερ την Ευρώπη Ασφαλιστική, της οποίας έγινε και μοναδικός μέτοχος. Το 1998, στο μετοχικό κεφάλαιό της εισήλθε με μειοψηφική συμμετοχή η Εθνική Ασφαλιστική, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ελλάδας, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ψήφο εμπιστοσύνης στην «Ευρώπη», τόσο για την φερεγγυότητα της όπως και για την αναπτυξιακή της προοπτική.

    Η σταδιοδρομία

    Παράλληλα με την ασφαλιστική του δραστηριότητα ο κ. Μακρόπουλος έχει ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά της ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ πάντα ακολουθούσε τη ρήση του Τζον Ροκφέλερ «μη φοβάσαι να παρατήσεις το καλό για να κυνηγήσεις το τέλειο»…και αυτός, όπως δείχνει η πορεία του το έκανε πράξη.

    Το 1973 εκλέχθηκε για πρώτη φορά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑ.Ε.) και στη διετία 1978 – 1980 εκλέχθηκε γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Εκπροσώπων Ασφαλιστικών Εταιρειών.

    Το 1988 αποτέλεσε ορόσημο στην καριέρα του, καθότι υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων, όπου στο διάστημα 1992 – 1994 εκλέχθηκε Πρόεδρος και το 1994 ανακηρύχθηκε επίτιμος Πρόεδρος, ως αναγνώριση της συνεισφοράς του στον θεσμό των μεσιτών ασφαλίσεων. Στο διάστημα 1994 – 2003 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Association of Lloyd’s Brokers Representatives in Greece και επί σειρά ετών διετέλεσε αιρετό μέλος του Δ.Σ. της Ε.Α.Ε.Ε.

    Στη διετία 2009 – 2011 διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και από το 2012 ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, ενώ το 2013 επανεξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών & Δημοσίων σχέσεων της Ένωσης.

    Το έτος 2018 βραβεύθηκε με την τιμητική διάκριση του «Ηγέτη στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά» για την προσφορά του στον θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

    Ο αθλητισμός, τα κοινά και οι μεγάλες αγάπες

    Μεγάλη του αγάπη, όπως λένε άνθρωποι κοντά σε αυτόν τα πολυτελή αυτοκίνητα, τα ταξίδια αλλά και ο αθλητισμός. Τώρα είναι παντρεμένος της Katleen Wagner, με την οποία έχει αποκτήσει ακόμα μία κόρη, τη Λαβίνια η οποία διαπρέπει στην ιππασία.

    Ως γιος του επιτυχημένου βιομήχανου Αχιλλέα Μακρόπουλου ιστορικού στελέχους και προέδρου του Παναθηναϊκού, ο Νίκος Μακρόπουλος απέκτησε μια ροπή προς την πολιτική, τον αθλητισμό, την οικονομία.

    Εκτός από τη δραστηριότητά του στον ασφαλιστικό κλάδο, το 2014 εξελέγη Αντιπρόεδρος στο Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο, έχει διατελέσει αντιπρόεδρος στον Αθλητικό Όμιλο Παναθηναϊκός και μέλος του Δ.Σ. της Παναθηναϊκός Π.Α.Ε, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 2019 ανέλαβε Πρόεδρος του Α.Ο. Παγκρατίου.

    Tο 2019 έλαβε μέρος στις δημοτικές εκλογές, κατά τις οποίες εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με τον Συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη «ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ».

    Τον Σεπτέμβριο του 2019 ορίστηκε Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων, με αρμοδιότητες την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του Δήμου, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την προαγωγή της συνεργασίας των δημοτικών φορέων με την ιδιωτική πρωτοβουλία.

    Τον Νοέμβριο του 2021 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου της Ελληνο-Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας ενώ τον Ιούνιο του 2023 εξελέγη Α ́ Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου για την τριετία 2023-2026.

    Διαβάστε επίσης:

    Σωκράτης Κόκκαλης: Deal εξαγοράς της Ευρώπη Ασφαλιστικής από τον «σοφό της Intracom» – Η συμφωνία των 100 εκατ. ευρώ και οι εφοπλιστές

    Πρόταση – έκπληξη για «τραπεζική λοταρία» που θα κληρώνει έως… 1 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ